-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία της 21/4/2010, στο άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα με τίτλο "Τελεσίγραφο για τις Χωματερές" τα παρακάτω (οι επισημάνσεις με έντονα στοιχεία δικές μου)

Η χώρα μας έχει ήδη μια πρώτη καταδίκη το 2005 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αν η Κομισιόν θελήσει να κινήσει και πάλι τη διαδικασία, τα «μαντάτα» δεν είναι καθόλου καλά: Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου, που θα είναι της τάξης των 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ανοιχτή χωματερή! Με βάση την Κοινοτική Οδηγία 99/31 οι χωματερές έπρεπε να αποτελούν παρελθόν για το σύνολο των κρατών-μελών ώς τον Δεκέμβριο του 2008. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που δεν έχει συμμορφωθεί και γι' αυτό δόθηκε εξάμηνη παράταση. Κάτω από αυτή την πίεση τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης περίπου 700 χωματερών που έχουν πάψει να λειτουργούν.
Για να προλάβουν τα χειρότερα, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί ζητούν από τους περιφερειάρχες να υποβάλουν ώς το τέλος Μαΐου αναλυτική έκθεση με την εικόνα της κάθε περιοχής, καθώς και τις ενέργειες που σκοπεύουν να κάνουν ώστε να κλείσουν οι περισσότερες από τις λειτουργούσες χωματερές. Τα δύο υπουργεία έχουν εξασφαλίσει περίπου 20 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν τα προγράμματα που θα υποβληθούν, ώστε να αποφευχθεί ο νέος διασυρμός της Ελλάδας.
Η πιο προβληματική, από άποψη σκουπιδιών, είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου. Στους πέντε νομούς (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία) εξακολουθούν να λειτουργούν 79 σκουπιδότοποι, στους οποίους καταλήγουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 300.000 τόνοι σκουπιδιών. Προβληματικές θεωρούνται και οι περιφέρειες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία η οποία από χρόνια εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, που περιλαμβάνει συστήματα ανακύκλωσης και συγκέντρωσης των υπολειμμάτων σε ένα χώρο με σταθμούς μεταφόρτωσης σε όλους τους νομούς.
Στην Αττική το πρόβλημα λύνεται με τη χωματερή-μαμούθ στη Φυλή, που δέχεται πάνω από 6.000 τόνους σκουπιδιών την ημέρα. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι η δυναμικότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 1.500 τόνους σκουπιδιών την ημέρα, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Οι σχεδιασμοί για υποδομές σε Γραμματικό και Κερατέα έχουν καθυστερήσει, αλλά τα έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν ώς τον Ιούνιο, μαζί με την επέκταση της εγκατάστασης στη Φυλή.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης, ώστε σταδιακά να καταλήγουν σε υγειονομική ταφή μόνον το 30% των σκουπιδιών. Με νέα ρύθμιση που θεσμοθέτησε έδωσε στους δήμους κίνητρο για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, καθορίζοντας ότι η «χρέωση» για τα σκουπίδια που παραδίδουν στις χωματερές δεν θα γίνεται ανάλογα με την επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό (!), όπως ισχύει σήμερα, αλλά ανάλογα με τις ποσότητες που «παράγουν» οι δημότες. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται ανάλογη ρύθμιση για τους πολίτες, που εμμέσως θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση από τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών καθαριότητας. «Ο καθένας πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε στην «Ε» ο Ευάγγελος Τερζής, σύμβουλος της υπουργού Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τη διαχείρηση των σκουπιδιών, καθώς και για τους κινδύνους από τη χαλάρωση που παρατηρείται παραμονές των δημοτικών εκλογών. *

ΣΧΟΛΙΟ:
Η γνωστή σε όλους ιστορία των προστίμων επανέρχεται για μια ακόμη φορά. Πάντα, όμως, "λειψή", ποτέ ολοκληρωμένη.
Ναι είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με πρόστιμα αν δεν κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές. 
Είναι, όμως, αλήθεια επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με πρόστιμα αν δεν κλείσουνκαι οι ΧΥΤΑ, οι οποίοι υποτίθεται ότι ελύσαν το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών στις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο (όπως Δυτική Μακεδονία, Αττική).
Ναι είναι αλήθεια ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής απορροφά τα απορρίμματα της Αττικής.
Είναι, όμως, αλήθεια ότι εδώ και χρόνια εξαιρούνται οι "κακές περιοχές", όπως το Γραμματικό, ο Βαρνάβας, η Κερατέα κ.λ.π., οι οποίες υποχρεώνονται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, με την συνενοχή της Πολιτείας, να διατηρούν ανεξέλεγκτες χωματερές, παρά την αντίθετη επιθυμία τους.
Ναι είναι αλήθεια ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής απορροφά 6.000 τόνους την ημέρα απορρίμματα.
Είναι, όμως, αλήθεια ότι δεν είναι της Αττικής όλοι αυτοί οι τόνοι, αλλά και της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών.
Ναι είναι αλήθεια ότι "οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί ζητούν από τους περιφερειάρχες να υποβάλουν ώς το τέλος Μαΐου αναλυτική έκθεση με την εικόνα της κάθε περιοχής".
Είναι, όμως, αλήθεια ότι αυτό δείχνει την άγνοια των Υπουργών για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Και πως περιμένει κανείς να πάρουν σωστές αποφάσεις όταν:
  • Δεν διαβουλεύονται με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά με τον αμαρτωλό σύνδεσμο (ΕΣΔΚΝΑ), τους μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών και γενικότερα με επιχειρηματίες (π.χ. συνάντηση κας Μπιρμπίλη με Βγενόπουλο)
  • Δεν διαβουλεύονται με επιστήμονες που προτείνουν μια διαφορετική και επιστημονικά τεκμιριωμένη άποψη για την διαχείριση των απορριμμάτων (όπως του καθηγητή του Πολυτεχνείου της Κρήτης κ. Οικονομόπουλου - δες εδώ το video  από την τελευταία παρουσίαση της μελέτης).
Τους καλούμε να ξυπνήσουν από τον λήθαργο της δήθεν υλοποίησης ενός δήθεν εθνικού σχεδιασμού, να απεγκλωβιστούν από το "σφιταγγάλιασμα" των επιχειρηματικών συμφερόντων και να δούν κατάματα το πρόβλημα.
Αλλοιώς θα έρθει η ώρα που τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μικρότερο πρόβλημα.
Και ο νοών νοείτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: