-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

KOINOTIKO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ: ΟΧΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007 συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βαρνάβα, μετά από έγγραφο αίτημα του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" Γιώργου Κόλλια, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: "Οι θέσεις της Κοινότητας για την πρόθεση για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στο Γραμματικό. Σε μία συνεδρίαση στην οποία επικράτησε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, ελήφθησαν αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει η Κοινότητα Βαρνάβα σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα της δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α. στο Γραμματικό.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ν. Βούλγαρης (Πρόεδρος της Κοινότητας): Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία την ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων έχει πρωταρχικά η Αυτοδιοίκηση και σε αδυναμία αυτής η Περιφέρεια. Στο ζήτημα αυτό δεν αρκεί να λές όχι, αλλά πρέπει να έχει επιψειρήματα κια σωστή τακτική. Στο παρελθόν έγιναν λάθη από την Αυτοδιοίκηση, αντίθετα Πολίτες πάλεψαν. Έπρεπε να υπάρχει κοινή δράση των Ο.Τ.Α. της Βόρειας Αττικής. Παλαιότερα συνεδρίαζε και το Διανομαρχιακό Όργανο το οποίο σήμερα δεν συνεδριάζει πλέον. Ο χώρος δεν είναι στα Διοικητικά Όρια του Βαρνάβα συνεπώς η ευθύνη της Κοινότητας Βαρνάβα είναι μικρή. Πρέπει να δημιουργηθεί επίσημο όργανο (Σύνδεσμος, Συμπολιτεία) για να παλέψει το θέμα. Πρέπει να έχουμε θέση για τα δικά μας απορρίμματα.
Προτάσεις Προέδρου:
  • Χάραξη στρατηγικής με βάση τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας κι όχι ταύτιση με την Νοτιοανατολική Αττική.
  • Εξέταση εάν υπάρχει δυνατότητα προσβολής της συνταγματικότητας του Νόμου του 2003 σχετικά με την άρση της αναδάσωσης και εξέταση εάν νομικά έχει την δυνατότητα ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. να πραγματοποιεί μελέτη σε χώρους εκτός περιοχής του.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση της 1 Δεκέμβρη στον Αγ. Στέφανο.
  • Η κινητοποίηση να στρέφεται κατά των Οργάνων της Αυτοδιοίκησης , κατά των Πολιτικών Κομμάτων και κατά της Κυβέρνησης.
  • Να σταλεί έγγραφο στους Ο.Τ.Α.της Βόρειας Αττικής (Προέδρους/Δημάρχους, μέλη Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβουλίων) για λήψη απόφασης στήριξης του αγώνα, εντός 4 ημερών.
  • Η απόφαση να σταλεί στον Νομάρχη Ανατ. Αττικής και να ζητηθεί η σύγκλιση του Νομαρχιακού Οργάνου.
  • Η απόφαση να περιλαμβάνει την δήλωση ότι ως Βαρνάβας δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ούτε ένα απορριμματοφόρο από την περιοχή ευθύνης μας.
  • Πρωτοβουλία για δημιουργία Συνδέσμου Ανάπτυξης τη Βορ. Αττικής.
Γ. Κόλλιας (επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" Βαρνάβα): Η Αυτοδιοίκηση (Νομαρχιακή) προσπάθησε κατά το παρελθόν να λύσει το πρόβλημα, αλλά η κεντρική εξουσία υπάρπασε την αρμοδιότητα. Ποτέ η κεντρική εξουσία δεν θα αφηνε την αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση, γιατί το πρόβλημά της δεν είναι τα απορρίμματα της περιφέρειας, αλλά της Αθήνας και του Πειραιά. Η αντίδρασή μας την προηγούμενη περίοδο βασιζόταν σε μελέτες (Παρασκευόπουλου, Κελεπερτζή, Κιρκίτσου και τελευταία Οικονομόπουλου). Πάντα είχαμε επιχειρήματα (επιστημονικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά) και σαφείς θέσεις και προτάσεις για το πρόβλημα. Η κεντρική εξουσία αρνήθηκε τον διάλογο και όχι εμείς. Προσπάθειες για κοινή δράση των Ο.Τ.Α. της Βορ. Αττικής έγιναν πάρα πολλές, ιδιαίτερα από την Κοινότητα Βαρνάβα. Δυστυχώς επικράτησε η λογική "ας είναι στου γείτονα". Εύχομαι, έστω και τώρα να το πετύχετε. Διαφωνώ με την δημιουργία Συνδέσμου, γιατί χάνεται ο έλεγχος της κατάστασης από τους άμεσα θιγόμενους Ο.Τ.Α. και θα αποτελέσει τον "Δούρειο Ίππο" για την δημιουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Συμφωνώ με τις προτάσεις του κ. Προέδρου, πλην αυτής της δημιουργίας Συνδέσμου. Πλέον αυτών προτείνω την ανάληψη από την Κοινότητα Βαρνάβα πρωτοβουλία για την δημιουργία Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ανατολικής Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.ΑΝ.Α.), αφού η υπάρχουσα Τοπική Ένωση Αττικής στην ουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων Δήμων και ιδιαίτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Ανάλογη πρωτοβουλία είχαμε πάρει ως Δημοτική Κίνηση κατά το πρόσφατο παρελθόν (βλέπε σχετικό έγγραφο).
Π. Στάμου (επικεφαλής Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Βαρνάβα): Η Κοινότητά μας πρέπει να συμμετάσχει στον αγώνα για την αποτροπή της χωματερής. Συμφωνώ με τις προτάσεις του Προέδρου και την πρόταση του Γ. Κόλλια.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν παριστάμενοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και πολίτες. Συνοπτικά είπαν:
ΤΣΑΚΩΝΑΣ (Νομαρχιακός Σύμβουλος πλειοψηφίας): Χαίρομαι για το ενωτικό κλίμα και την σύνθεση των απόψεων. Το Νομαρχιακό Όργανο θα συγκληθεί άμεσα. Η Ν.Α. θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Ο Νομάρχης πρωτοστατεί. Είμαι υπέρ της κοινής δράσης Βόρειας και Νότιας Ανατ. Αττικής.
ΚΑΤΣΙΚΗΣ (Νομαρχιακός Σύμβουλος της μειοψηφίας): Θετική η συμφωνία και των τριών Κοινοτικών Παρατάξεων. Να πιεστεί η Ν.Α. για μεγαλύτερη ενεργοποίηση. Δεν λειτουργεί η Επιτροπή Αγώνα στον Βαρνάβα, μικρή η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Δέσμευση των αιρετών για 10-15 άτομα ο καθένας. Να γίνει ημερίδα για την ανακύκλωση.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ (πολίτης): Χαίρομαι που συμφωνείτε για τις κινητοποίησεις. Να προωθηθεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Δεν έχει εξαντληθεί στο έπακρο η ανάδειξη της γελοιότητας της μελέτης.
ΡΩΣΣΗΣ (μέλος της Επιτροπής Αγώνα): Χαίρομαι για το επίπεδο και το πνεύμα. Από δω και πέρα δυναμικότητα. Πίεση στην Ν.Α, για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Αγώνα και να γίνει Λαϊκή Συνέλευση. Προώθηση κομποστοποίησης - ανακύκλωσης.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (μέλος Επιτροπής Αγώνα): Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από Ν.Α. άμεσα, γιατί υπάρχει καθυστέρηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων): Να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά. Η ανακύκλωση ξεκίνησε επί Κόλλια και σταμάτησε, επί Βούλγαρη λόγια πολλά, αλλά καμία κίνηση. Πράξεις όχι μόνο λόγια.
ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ (πολίτης): Λαθεμένη μεθοδολογία ενημέρωσης για τις κινητοποιήσεις. Ανακύκλωση άμεσα, μην περιμένουμε από τις Εταιρίες.
Γ. Κόλλιας (επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" Βαρνάβα): Επειδή αναφέρθηκε η "ανεξέλεγκτη" χωματερή μας. Η χωματερή μας δεν μας τιμά μεν, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο Ενιαίος Σύνδεσμός αρνείται να δεχθεί τα απορριμμάτα μας στην μόνη νόμιμα λειτουργούσα χωματερή. Η χωματερή μας είναι μεν παράνομη, όχι όμως ανεξέλεγκτη.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ:
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Βαρνάβα αποφασίζει:

ομόφωνα
(ψήφοι 9 υπέρ, 0 κατά)
  • Την επαναβεβαίωση της κατηγορηματικής του αντίθεσης στην δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. ή οποιασδήποτε άλλης μορφής μονάδας διαχείρισης ή επεξεργασίας απορριμμάτων στην θέση "ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ" Γραμματικού
  • Να γίνει διερεύνηση αν υπάρχει δυνατότητα και άλλης νομικής διαδικασίας.
  • Η κινητοποίηση στρέφεται κατά α) των Συλλογικών Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, β) όλων το Κομμάτων της Βουλής και γ) της Κυβέρνησης..
  • Να κληθούν οι όμοροι Ο.Τ.Α. με έγγραφο εντός 4 ημερών να πάρουν θέση.
  • Να ζητηθεί από τον Νομάρχη Ανατ. Αττικής η επαναλειτουργία του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου.
  • Να προβληθούν τα επιχειρήματα μόνο για την Βόρεια Αττική, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χώρου
  • Να αναληφθεί πρωτοβουλία για την δημιουργία Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ανατ. Αττικής.
  • Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει ούτε ένα απορριμματοφόρο να περάσει από τα διοικητικά όρια της Κοινότητας.
  • Εντός του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την ανακύκλωση
κατα πλειοψηφία
(8 ψήφοι υπέρ,1 κατά & 1 λευκό)
  • Να αναληφθεί πρωτοβουλία για την σύσταση Συνδέσμου ή Κοινοπολιτείας των Ο.Τ.Α. Βορ. Αττικής για την αποτροπή του Χ.Υ.Τ.Α. και την ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: