-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

EMAIL κ. ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΠΡΟΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Κύριε Κουβέλη,

Σας επισυνάπτω το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠ.ΕΣ μετά από σύσκεψη του κ. Νάκου με ΕΣΚΔΝΑ, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ στις 20/05/09.

Επίσης σας επισυνάπτω, γιά πρόσθετη ενημέρωσή σας, και ένα κείμενο από το διαδίκτυο (ΟΧΙSTAXYTA) που θεωρώ ότι είναι μία αρκετά καλή παρουσίαση-σύντομη επισκόπηση της συνεχούς- διαχρονικής- διακομματικής οικονομικής απάτης και οικολογικού εγκλήματος στην διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, σκουπιδιών και λυματολάσπης στην χώρα μας.

Παράλληλα σας ενημερώνω ότι υπάρχουν και δηλώσεις (26/05/09) του κ. Παυλόπουλου κατά την επίσκεψή του στα Λιόσια όπου εγκαινίασε το νέο κέντρο ανακύκλωσης σύμμεικτων υλικών συσκευασίας ΚΔΑΥ, το τέταρτο που προστίθεται στην λίστα για το λεκανοπέδιο, πανάκριβο κατασκευαστικά και λειτουργικά, αλλά και τουλάχιστον ύποπτα αναποτελεσματικό όπως το ΕΜΑΚ των Λιοσίων και τα υπόλοιπα 3 ΚΔΑΥ (Μαρούσι, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα)

Η αναποτελεσματικότητα αυτών ΚΔΑΥ οφείλεται στο ότι τα ‘’ανακυκλώσιμα’’ μαζεύονται σύμμεικτα στους μπλε κάδους και δεν γίνεται διαλογή στην πηγή (δηλ.στα σπίτια) σε ξεχωριστούς κάδους κατά τα επιτυχημένα ευρωπαικά πρότυπα.

Τα ΚΔΑΥ παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν πανάκριβες και σχετικά προηγμένες τεχνικές μεθόδους έχουν περιορισμένη μέγιστη απόδοση.

Δηλώνεται μία απόδοση 70% που σημαίνει ότι το 30% πάει για ταφή αλλά και το 70% είναι αμφίβολο σαν αποτέλεσμα ανάκτησης επειδή είναι χαμηλής ποιότητας (χαρτί που περιέχει πλαστικά, πλαστικό που περιέχει και χαρτιά) και έτσι μειωμένης εμπορικής ζήτησης, που έχει σαν τάση την κατάληξή τους στα ΧΥΤΑ.

Τα δεδομένα αυτά ήταν προφανώς αναμενόμενα και επαληθεύονται από τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα αυτής της ‘’σύμμεικτης’’ μεθόδου διαχείρισης για τα σκουπίδια και τις συσκευασίες που βασίζονται στην μηδενική και περιορισμένη, αντίστοιχα, συμμετοχή του πολίτη…..πράγμα αντίθετο με την ουσία της νομοθεσίας και των σχ. οδηγιών της Ε.Ε. που ζητάει πρόληψη – καταπολέμηση του προβλήματος στην πηγή – κομποστοποίηση και διαχωρισμό στην πηγή πράγμα που απαιτεί την συμμετοχή του πολίτη.

1./ Οι κ.κ. Νάκος και Παυλόπουλος (μαζί με τα προεδρία των ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΣΚΔΝΑ….) πιέζουν και απαιτούν την επιβολή του ν.3164/03 με την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των σκουπιδιών για το λεκανοπέδιο της Αττικής.

2/ Η Ε.Ε. έκανε αναστολή της χρηματοδότησης (75% από το ταμείο συνοχής) διότι έχει αμφιβολίες ως προς την τήρηση των ‘’ειδικών όρων’’ της σχ.σύμβασης.

απόφαση αυτή εξακολουθεί, ευτυχώς, να υφίσταται παρά τις αντίθετες προσπάθειες και την επίθεση του κ. Παπαδημούλη προς την κ.Huebner στο Ευρωκοινοβούλιο…βλ. σχετικά μου μηνύματα).

3/ Η ‘’κατάσταση με τους ειδικούς όρους’’ στην σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ, απορρέοντας από την ισχύουσα ευρωπαική Νομοθεσία, απαιτεί την λήψη ικανών μέτρων για την πρόληψη, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, μείωση των βιοδιασπώμενων αποβλήτων που θάβονται κ.α.

Η ουσία και η απαίτηση της ευρ.νομοθεσίας είναι ο ακριβής ορισμός του προβλήματος, ποσοτικά και ποιοτικά, έτσι ώστε τα έργα ΧΥΤΥ να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα , λιγότερο γαιοβόρα και όσο το δυνατόν λιγότερο σπάταλα οικονομικά και οικολογικά για την κατασκευή τους και την λειτουργία τους.

4./ Η χώρα μας συμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT και σε πρόσφατο σχ. Άρθρο του ECONOMIST η χώρα μας αναφέρεται ως παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή έχοντας ήδη καταστρέψει υπερτριπλάσιες (επιεικώς) αναλογικά εκτάσεις για ταφή σκουπιδιών από τον ευρωπαικό μέσο όρο.

5./ Από το 4./είναι προφανές ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει να κάνει με την λάθος διαχείριση και όχι με την ανεπάρκεια των χώρων ‘’υγειονομικής’’ ταφής που προωθεί ο ν.3164/03 .

Αυτήν την απαράδεκτη απάτη έπρεπε να την είχατε περιγράψει, να την είχατε καταγγείλει και παράλληλα να την είχατε αξιοποιήσει σαν διαγνωστικό εργαλείο εντοπισμού διαφθοράς-διαπλοκής με στόχο την λήψη μέτρων θεραπείας και μέσα στο κόμμα σας .

Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: