-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
Την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα στο Κοινοτικό Κατάστημα Γραμματικού, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Γραμματικού Μαραθώνα ενάντια στους ΧΥΤΑ, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων  σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης του ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Κεντρικοί ομιλητές ήσαν οι δικηγόροι κ.κ. Μπάλιας και Μπούρμπος και ο Δημήτρης Δαμάσκος.
Ο κ. Μπάλιας αναφερόμενος στην τελευταία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία απορρίφθηκαν προσφυγές των κατοίκων και του Δήμου Μαραθώνα, επεσήμανε ότι –πέρα από το αρνητικό γεγονός της απόρριψης των προσφυγών – το θετικό της υπόθεσης ήταν ότι η απόρριψη έγινε για τυπικούς κι όχι ουσιαστικούς λόγους. Με λίγα λόγια το Δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, γεγονός που επιτρέπει την συνέχιση των δικαστικών διαδικασιών.

Αναφέρθηκε ακόμη στην τελευταία απόφαση του Σ.τ.Ε. η οποία αναφέρει ότι εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη ρεμάτων μέσα από δημόσιο έγγραφο, όπως είναι το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τότε θα πρέπει να επανεξετασθεί το έργο. Ήδη έχουμε το πόρισμα του κ. Μέρκου, που όχι μόνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη ρεμάτων, αλλά επισημαίνει και το πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ακόμη τόνισε ότι η παρούσα συγκυρία αυξάνει τις δυνατότητες για θετική κατάληξη της υπόθεσής μας, φτάνει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των πολιτών, συντονισμένη δράση και στοχευμένες κινήσεις.
Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει τώρα είναι να ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ, με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε., την Έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί να σταματήσει το έργο. Παράλληλα είναι απαραίτητο η εκ νέου προσφυγή στο Σ.τ.Ε., αφού υπάρχουν νέα δεδομένα.
Είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση γεώτρησης στην περιοχή τα αποτελέσματα της οποία θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία μας.
Παράλληλα πρέπει να σχηματισθεί ένας πλήρης φάκελος των στοιχείων μας και να προγραμματιστούν συναντήσεις με τους βουλευτές της περιοχής, προκειμένου να πεισθούν και να ενεργοποιηθούν.
Εξέφρασε την άποψη ότι θα απαιτηθούν κινήσεις πίεσης προς την Περιφέρεια Αττικής και την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επανεξετάσουν την θέση τους σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Απαραίτητο γι΄ αυτό είναι η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.
Ο κ. Μπούρμπος αναφέρθηκε στο θέμα της γεώτρησης και της άρνησης την Περιφέρειας Αττικής να επιτρέψει την πραγματοποίησή της τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εάν η Περιφέρεια ενδιαφερόταν, ως όφειλε, για την υγεία των κατοίκων, αυτή θα έπρεπε να κάνει την γεώτρηση, για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αντίθετα ανέθεσε σε τρεις καθηγητές του Πολυτεχνείου να φτιάξουν μια Έκθεση, που να λέει ότι η περιοχή είναι κατάλληλη για ΧΥΤΑ.
Όσον αφορά την γεώτρηση ή την κάνει ο Δήμος Μαραθώνα, ή ιδιώτες. Το σωστό είναι να γίνει από τον Δήμο και πρέπει να πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Δαμάσκος αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος του ζητήματος, αλλά και στις ευθύνες του Δημάρχου Μαραθώνα, ο οποίος δεν στηρίζει τον αγώνα της Επιτροπής και των κατοίκων και με τον τρόπο που ενεργεί φαίνεται να θέλει να γίνει το έργο. Επεσήμανε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης γεώτρησης στην περιοχή του ΧΥΤΑ, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν περισσότερο και να ενισχυθούν τα επιχειρήματά μας περί υδατοπερατότητας των πετρωμάτων. Ενέργεια που ο Δήμαρχος Μαραθώνα αποφεύγει να υλοποιήσει, καταφεύγοντας σε διάφορα προσχήματα.
Το έργο προχωρά γιατί υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας σε αυτούς που βάζουν την υπογραφή τους.
Σημειωτέον ότι ενώ αρχικά είχε εκδοθεί άδεια για την γεώτρηση και είχε ξεκινήσει η πραγματοποίησή της, με έξοδα των κατοίκων, ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος, με εντολή του διορισμένου Περιφερειάρχη κ. Λιακόπουλου την ανακάλεσε την άλλη μέρα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεσίου αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για να πειστεί ο Δήμαρχος να πραγματοποιήσει την γεώτρηση.
Ο παρευρισκόμενος Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα κ. Ιωνάς στην τοποθέτησή του, αφού επεσήμανε την απουσία από την συνέλευση των κατοίκων του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, δεσμεύθηκε ότι θα θέσει στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της πραγματοποίησης της γεώτρησης από το Δήμο. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που διαθέτουμε, γιατί από τα Μ.Μ.Ε. προβάλλεται η άλλη άποψη.
Στην συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον ΧΥΤΑ και κυρίως για την στάση του Δημάρχου Μαραθώνα.
Υπήρξαν προτάσεις για την πραγματοποίηση μιας συνέντευξης Τύπου, γιατί τείνει να περάσει η άποψη, μετά τις δικαστικές εξελίξεις, ότι το θέμα τελείωσε.
Προτάθηκε επίσης η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης.
Από την Επιτροπή επισημάνθηκε ότι το έργο καρκινοβατεί, έχει εκτελεσθεί περίπου το 30 %, ενώ το 2009 που ξεκίνησε είχε σαν όριο ολοκλήρωσης τους 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι αγώνες των κατοίκων είχαν αποτέλεσμα.
Επισημάνθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης των κινήσεων της Επιτροπής από τους κατοίκους, δεδομένου ότι τα έξοδα (δικαστικά κ.α.) είναι πάρα πολλά.
Εντυπωσιακή και γλαφυρή ήταν η τοποθέτηση εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ Φυλής και στο γεγονός ότι, παράνομα, μεγαλώνει ο ΧΥΤΑ συνεχώς, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και με τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, εφ΄  όσον υλοποιηθεί. Επεσήμανε δε την ανάγκη ενεργοποίησης των κατοίκων και αγωνιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η συγκέντρωση έκλεισε με ψήφισμα στο οποίο διατυπώνεται, για μια ακόμη φορά, η κατηγορηματική αντίθεση των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα τόσο στην υλοποίηση του έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού, όσο και η αντίθεσή τους με το σύνολο του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ο οποίος και ξεπερασμένος είναι, αλλά και δεν επιλύει με σύγχρονο και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά υπηρετεί τα εργολαβικά συμφέροντα. Στο ψήφισμα διατυπώνεται η θέση των κατοίκων για ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων βασισμένο στην Ανακύκλωση στην Πηγή και την Κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων. Καλεί τον Δήμαρχο Μαραθώνα να στηρίξει των αγώνα των κατοίκων και να πραγματοποιήσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα διατρανώνει αποφασιστικά την αντίθεσή μας στο έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή μας με την κατασκευή ΧΥΤΑ. Κάνουμε λόγο για έγκλημα γιατί πρόκειται για έργο παράνομο που παραβιάζει τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Απαιτούμε να ανακληθεί η απόφαση δημιουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού, διότι μεταξύ των άλλων:
  • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε πριν από 10 χρόνια, που  ισχύει άλλη νομοθεσία από αυτή που ισχύει σήμερα κι επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη.
  • Χρειάζεται να προηγηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη την νέα νομοθεσία και θα ορίζει νέες σύγχρονες μεθόδους και αντίστοιχες χωροθετήσεις.
  • Να γίνουν σεβαστές οι προτάσεις του Πορίσματος του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος.
Θέλουμε να τονίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως αντίστοιχα γίνεται και σε άλλες περιοχές της Χώρας, δεν αποσκοπεί στην προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος, αλλά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων. Αυτά τα συμφέροντα τα διευκολύνει το κυριάρχο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, που προβλέπει την δημιουργία ΧΥΤΑ και Εργοστασίων Μηχανικής Ανακύκλωσης τεραστίων διαστάσεων
Εμείς αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων που θα στηρίζεται στην Διαλογή στην Πηγή, στην Ανακύκλωση, την Αξιοποίηση και την Κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων. Αυτή η εναλλακτική λογική δεν έχει ανάγκη ούτε από ΧΥΤΑ τεραστίων διαστάσεων, ούτε από Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης, απαιτεί απλά διαφορετικό από τον ισχύοντα πολιτικό προσανατολισμό.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, τον Δήμο Μαραθώνα και την Περιφέρεια Αττικής να συγκαλέσουν Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, για να συζητηθεί το ζήτημα και να  ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον καλούμε τις παραπάνω αρχές, όπως και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να συμμορφωθούν με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία και να υπηρετήσουν το εναλλακτικό μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο.
Εμείς από την δικιά μας πλευρά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: