-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ "ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΜΑΚΡΗΣ" ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2007

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΛΙΑ
Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2007 στον Κινηματογράφο "ΑΛΙΚΗ" στην Ν. Μάκρη, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;" που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση της Ν. Μάκρης "ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ". Ήταν μια αξιόλογη πρωτοβουλία, για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
Στην ημερίδα μίλησαν οι ΕΥΘΥΜΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Καθηγητής Πανρπιστημίου Ιωαννίνων, ΘΑΝΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π.,Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος και ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΙΖΑΣ συγγραφέας, Διευθυντής περιοδίκου ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, ενώ παρεμβάσεις έκαναν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Φορέων και πολίτες.
Ο Γιώργος Κόλλιας, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα συμμετείχε στην Ημερίδα και έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
"Αφού συγχαρώ τους διοργανωτές για την αξιόλογη πρωτοβουλία τους και ευχαριστήσω τους ομιλητές, για την άψογη ενημέρωση, θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία.
Κατ΄ αρχήν σωστά επισημάνθηκε ότι ίσως είμαστε η μόνη χώρα της Ε. Ε. που έχουμε Υπουργείο προστασίας του περιβάλλοντος και παράλληλα καταστροφής του (Περιβάλλοντος & Δημοσίων Έργων). Άρα αυτονόητη πρόταση: δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος με αυξημένες αρμοδιότητες.
Δεύτερο σημαντικό σημείο η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής στην χώρα μας. Μα πως να υπάρξει σωστή περιβαλλοντική πολιτική που να οδηγεί στην αειφόρο ανάπτυξη, όταν η όποια πολιτική σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος χαράσσεται με κοντόφθαλμη λογική και με γνώμονα την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήθεν σχεδιασμός για τα ΧΥΤΑ Τελευταία στιγμή και επιλογή τόπου και μεθόδου αυτής που εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Ένα άλλο σημείο είναι αυτό που ειπώθηκε ότι οι όποιες περιβαλλοντικές πολιτικές ενέχουν ρίσκο, δεδομένου του ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις παράπλευρες επορροές. Μα σοβαρά μιλάμε; Εδώ στο θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού γνωρίζουμε όλες τις αρνητικές (γιατί μόνο τέτοιες υπάρχουν) επιρροές όχι μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μέσα σ΄ αυτή είναι και η πόλη σας, αλλά και σε όλη την Αττική και μάλιστα μέσα από μελέτες έγκριτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και παρ΄ όλα αυτά η Πολιτεία συνεχίζει το έγκλημα.
Τώρα στο ερώτημα - τίτλο της Ημερίδας "οι Πολίτες τι κάνουν",την απάντηση την έχουμε ήδη. Τον δρόμο μας τον δείχνει η αυθόρμητη κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Πολιτών, χωρίς καθοδήγηση, χωρίς Κόμματα, χωρίς Φορείς το Καλοκαίρι για τις πυρκαγιές και εχθές για τις κλιματικές αλλαγές. Είναι η αυτοοργάνωση των Πολιτών, η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης του καθενός. Το ίδιο ζητώ να κάνετε και στο θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Μην περιμένετε Δήμους, Κόμματα, Οργανώσεις. Βγείτε στο δρόμο, συμμετάσχετε στις κινητοποιήσεις, αναλάβετε ο καθένας την δική του προσωπική ευθύνη, όχι για το σήμερα, αλλά για το αύριο. Για να παραφράσω την φράση γνωστής αθλήτριας, για την ζωή μας ρε γαμώτο".


Δεν υπάρχουν σχόλια: