-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Τα τελευταία γεγονότα, πληροφορίες και κινήσεις σε σχέση με την τακτική που ακολουθείται στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κινδύνου για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, με ανάγκασαν να προβώ σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, για να ξεκαθαρίσω την θέση μου και να αναζητήσω ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ερωτήματα που γεννώνται τόσο σ΄ εμένα, όσο και σε πολλούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής.
Γι΄ αυτόν τον λόγο στάλθηκε επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους στην διαμόρφωση της τακτικής και συγκεκριμένα στους:

κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΡΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

κ. ΖΑΓΑΡΗ ΣΠΥΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

κ. ΚΟΥΚΗ ΝΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

κ. ΜΠΑΛΗ ΘΑΝΑΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ»

κ. ΠΑΝΤΖΑ ΓΙΩΡΓΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ»

κ. ΒΟΡΙΔΗ ΜΑΚΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ»

κ. ΜΥΛΩΝΑ ΜΑΤΙΝΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ» ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Το κείμενο της επιστολής - παρέμβασης έχει ως εξής:

Κύριε Νομάρχη

Κυρίες και Κύριοι Επικεφαλής Νομαρχιακών Παρατάξεων

Κύριε Δήμαρχε

Κύριοι Πρόεδροι Κοινοτήτων

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, το οποίο επηρεάζει, στο μέγιστο βαθμό και την περιοχή μας, το γνωρίζετε όλοι και σε όλη του την έκταση.

Το γεγονός ότι ασχολήθηκα ενεργά με το ζήτημα όλα τα χρόνια που αυτό ταλανίζει την περιοχή μας και ιδιαίτερα στην τελευταία φάση του, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα από 1/1/2003 και ως επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στην συνέχεια, μου δίνει, νομίζω, το δικαίωμα να απευθυνθώ σε όλους εσάς, οι οποίοι ήσασταν και είστε συμμέτοχοι (στον έναν ή τον άλλον βαθμό) σ΄ αυτόν τον αγώνα και να σας θέσω υπόψη κάποιους προβληματισμούς μου, σχετικά με την πορεία του αγώνα.

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα πρώτο μέλημά μας ήταν η αντίσταση στην επιχειρούμενη εγκατάσταση του ΧΥΤΑ, χωρίς – σ΄ αυτήν την φάση – να τίθεται θέμα εναλλακτικών προτάσεων, από την στιγμή μάλιστα που η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αρνιόταν τον ουσιαστικό διάλογο και προωθούσε, δια της μεθόδου της νομοθετικής επιβολής, την «λύση» που αυτή και οικονομικά συμφέροντα είχαν επιλέξει.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια συστάθηκε το Διακοινοτικό Όργανο του Δήμου Μαραθώνα και των Κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα, στο οποίο συμμετείχαν οι Συμπολιτεύσεις και οι Αντιπολιτεύσεις. Η βασική γραμμή μέχρι τότε ήταν «Όχι ΧΥΤΑ στο Γραμματικό – Διαχείριση εκτός Αττικής (Ριτσώνα)».

Τα μέλη του Διαδημοτικού Οργάνου Βούλγαρης, Μέξης & Δημητράκης πρότειναν, κάποια στιγμή την σύσταση συνδέσμου και την υποβολή προς την Πολιτεία πρότασης για διαχείριση των απορριμμάτων κατά ομάδες Ο.Τ.Α.. Η πρότασή τους απορρίφθηκε και αυτοί αποχώρησαν από το Όργανο.

Παράλληλα την 10/12/2004 παρουσιάσθηκε στο Ε.Β.Ε.Α. η μελέτη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Οικονομόπουλου, με βάση την οποία η βέλτιστη λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, ήταν η δημιουργία μεγάλων μονάδων εκτός Αττικής. Η μελέτη αυτή ισχυροποίησε την θέση μας, δεδομένου του ότι υπήρχε και επιστημονική κάλυψη της θέσης μας.

Με πρωτοβουλία δική μου, ως Προέδρου της Κοινότητας Βαρνάβα, του κ. Παπαγεωργίου, ως Προέδρου της Κοινότητας Γραμματικού και του κ. Μέξη Δημάρχου Μαραθώνα, σε στενή συνεργασία με τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Κουρή, συγκλήθηκε την 9/1/2005 Κοινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαραθώνα και των Κοινοτικών Συμβουλίων Γραμματικού και Βαρνάβα, υπό την Προεδρία του Νομάρχη Ανατ. Αττικής, κατά την οποία αποφασίσθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η κοινή «γραμμή» η οποία συνοψιζόταν ως εξής:

  • Όχι Χ.Υ.Τ.Α. στην Αττική
  • Διαχείριση των απορριμμάτων εκτός Αττικής, σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητή Οικονομόπουλου.

Με αυτήν την πάγια θέση, η οποία επικυρώθηκε με αποφάσεις των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής, αλλά και με αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αγωνισθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι και το τελευταίο διάστημα.

Από την Ημερίδα, όμως, της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. και μετά, με ανησυχία, διαπιστώνω ότι ακούγονται φωνές – επίσημες – οι οποίες αποκλίνουν από την μέχρι τώρα ομόφωνη θέση μας.

Προτάσεις όπως του Νομάρχη Ανατ. Αττικής για «διαχείριση των απορριμμάτων της Νομαρχίας μας», όπως του Προέδρου της Κοινότητας Βαρνάβα για «διαχείριση των απορριμμάτων των Ο.Τ.Α. της Βόρειας Αττικής», όπως Νομαρχιακών Συμβούλων της Μείζονος Αντιπολίτευσης της Νομαρχία Ανατ. Αττικής για «διαχείριση των σκουπιδιών μας».

Με τις προτάσεις αυτές διαφωνώ κάθετα, δεδομένου του ότι θεωρώ ότι αφ΄ ενός μεν αδυνατίζει η επιχειρηματολογία μας και δίνουμε την εικόνα ότι συζητάμε, ενδεχόμενα, «ενδιάμεσες λύσεις», αφ΄ ετέρου δε, όπως δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις της Πολιτείας (σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής για την προώθηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού), δεν έχουν καμία τύχη, επί της ουσίας.

Αλλά η δική μου άρνηση πιθανά να μην έχει καμία σημασία.

Πιθανά για λόγους τακτικής ή ουσίας, να κριθεί από όσους φέρνουν την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ότι επιβάλλεται η αλλαγή της στάσης μας ή της επιχειρηματολογίας μας.

ΟΜΩΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ. Με αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, αφού προηγηθεί διάλογος.

Σε αντίθετη περίπτωση παύει να υπάρχει ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και θα οδηγηθούμε σε «πυρά κατά βούληση» κι ότι ήθελε προκύψει.

Είναι θεμιτό και αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα των διοικούντων να διαμορφώνουν θέσεις και προτάσεις, οι οποίες, κατά την κρίση τους, θα οδηγήσουν σε ορθότερη αντιμετώπιση του κινδύνου δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή μας. Όχι, όμως, αυτόνομα, όχι αποσπασματικά, όχι χωρίς αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων. Γιατί, σ΄ αυτήν την περίπτωση, επέρχεται διχασμός, ο οποίος θα είναι καταστρεπτικός, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση.

Με βάση τα παραπάνω προτείνω :
Στον κ. Νομάρχη Ανατολικής Αττικής την, σε σύντομο χρόνο, σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπό το πρίσμα των εξελίξεων.
Στον κ. Δήμαρχο Μαραθώνα και τους κ. Κοινοτάρχες Γραμματικού και Βαρνάβα την άμεση σύγκληση κοινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα και των Κοινοτικών Συμβουλίων Γραμματικού και Βαρνάβα για την επιβεβαίωση ή την αλλαγή της τακτικής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Στους επικεφαλής των Νομαρχιακών, Δημοτικών & Κοινοτικών Παρατάξεων να ασκήσουν παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση υλοποίησης των πιο πάνω.

Αγαπητές Κυρίες, Αγαπητοί Κύριοι

Η παρούσα παρέμβασή μου δεν έχει να κάνει με την επιβεβαίωση ή διεκδίκηση κάποιου «ρόλου». Έχει να κάνει με την αγωνία μου για την πορεία του τεράστιου αυτού προβλήματος και την πρόθεσή μου να αγωνιστώ για την ΕΝΟΤΗΤΑ και ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ όσων παλεύουν για την αντιμετώπισή του, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια.

Ας προβληματισθούμε όλοι με τα παραπάνω κι ο καθένας από εμάς, στο μέτρο που του αναλογεί, να συμβάλλει στην ΕΝΙΑΙΑ αντιμετώπιση της επαπειλούμενης καταστροφής του τόπου μας.

Ο Επικεφαλής

της Δημοτικής Κίνησης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΑΡΝΑΒΑ»

Γιώργος Κόλλιας

(η επιστολή δημοσιεύεται αφού την έλαβαν πρώτα οι παραλήπτες, για λόγους δεοντολογίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: