-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΧΥΤΥ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;

Γελάσαμε πάλι.
Με τα "ανέκδοτα" που ακούσαμε στην Διημερίδα της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής (στην ουσία: του Λεκανοπεδίου των Αθηνών και του Πειραιώς) με τίτλο "ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ - ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ".
Γιατί μόνο ως ανέκδοτα μπορούν να χαρακτηρισθούν τα λεχθέντα από τους κ.κ. Νάκο (Υφυπουργό Εσωτερικών), Κακλαμάνη (Δήμαρχο της Αθήνας), Χιωτάκη (Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Ν.Α.) και Καλογερόπουλο (Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), αν δεν θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς και τους αποκαλέσει Ψεύτες.
Δεν θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, είπαν, αλλά ΧΥΤΥ. Για τους μη γνωρίζοντες ΧΥΤΑ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η διαφορά τους τεράστια. Ο ΧΥΤΑ είναι μια κατάσταση λίγο καλύτερη - αν υλοποιηθεί σωστά - από την Χωματερή των Λιοσίων. Πού είναι όμως το "ανέκδοτο" ή το Ψέμα;
Για να χαρακτηρισθεί ως ΧΥΤΥ ο χώρος υποδοχής θα πρέπει να τα σκουπίδια να έχουν υποστεί ολοκληρωμένη επεξεργασία. Που σημαίνει:
  • Διαλογή στην πηγή (με την διαδικασία της ανακύκλωσης)
  • Σταθμοί μεταφόρτωσης (για την συμπίεση και άρα την μείωση του όγκου)
  • Μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (μέσω ΕΜΑΚ Εργοστασίων Μηχανιής Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας, Κομποστοποίησης)
  • η Άλλης Μορφής Επεξεργασία (Καύση, Πυρόλυση κ.λ.π.)
Τότε και μόνο τότε υπάρχει Υπόλειμμα που οδηγείται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Άρα όταν:
  • Η ανακύκλωση είναι σε εμβρυακή κατάσταση με φωτεινές μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις (Δήμοι Παιανίας, Ελευσίνας).
  • Δεν έχει γίνει ΚΑΝΕΝΑΣ Σταθμός Μεταφόρτωσης.
  • Δεν προλέπεται η ιδρυση και λειτουργία ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΜΑΚ.
  • Δεν προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΥΣΗΣ, ΠΥΡΟΛΥΣΗΣ.
  • Η εργολαβική σύμβαση έχει υπογραφεί για το έργο "Κατασκευή ΧΥΤΑ στον ΟΕΔΑ Μαύρο Βουνό Γραμματικού"(βλέπε ειδησεογραφία)
τότε για πιο υπόλειμμα μιλάμε;
Κι αν δεν "γελάσατε" ακόμη ακούστε κι αυτό.
Είπε ο κ. Νάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών: "Ήρθε κανένας Δήμαρχος στο Υπουργείο να ζητήσει χρήματα για την Ανακύκλωση και δεν πήρε;", θέλοντας να δείξει ότι το Υπουργείο προωθεί την Ανακύκλωση.
Και αυτό το έλεγε παρουσία του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Βαρνάβα Γιώργου Κόλλια, ο οποίος, ως Πρόεδρος,είχε υποβάλλει για χρηματοδότηση την "Ολοκληρωμένη Μελέτη Ανακύκλωσης και Οικιακής Κομποστοποίησης στην Κοινότητα Βαρνάβα" και η απάντηση ήταν ΟΧΙ (μετ΄ επαίνων για την προσπάθεια, είναι αλήθεια). Κι όχι με ένα απλό έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με αυτοπρόσωπη παρουσία και συζήτηση στο γραφείο του ίδιου του κ. Νάκου.
Πάντως στους παραπάνω κυρίους βγάζουμε το καπέλο.
Γιατί μπορούν να λένε τόσο χοντρά ψέματα, με τόση σοβαροφάνεια, μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.: ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Ή ΑΓΝΟΙΑ;

  • ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (1Η ΜΕΡΑ)

Η πρώτη ημέρα της Διημερίδας της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. ήταν αφιερωμένη στους χαιρετισμούς - τοποθετήσεις των "επισήμων". Κι ενώ περιμέναμε, εμείς οι συμμετέχοντες σοβαρές τοποθετήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι - εκ της θέσεώς τους- όφειλαν να ξέρουν καλά το ζήτημα και να έχουν σαφείς, συγκεκριμένες θέσεις, ή ήσαν απληροφόρητοι, ή - το πιθανότερο - σκόπιμα παραπληροφορούσαν τους αιρετούς συμμετέχοντες.
Συνοπτικά οι παρατηρήσεις:
κ. ΝΑΚΟΣ (υφυπουργός Εσωτερικών): Προσπάθησε να πείσει τους συμμετέχοντες ότι "δεν πρόκειται να γίνουν Χ.Υ.Τ.Α. στο Γραμματικό και την Κερατέα"(!). Κάτι που δεν είναι αλήθεια. Μπορεί η μελέτη να προβλέπει και άλλες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.), όμως η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και η εργολαβία είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ Χ.Υ.Τ.Α. (βλέπε ειδησεογραφία).
Ακόμη είπε το εξωφρενικό: "ποιος Δήμαρχος ζήτησε χρήματα για την προώθηση της Ανακύκλωσης και δεν πήρε". Η απάντηση; Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Γ. Κόλλιας το 2006 όταν υπέβαλε Μελέτη Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κοινότητας Βαρνάβα με Ανακύκλωση και Οικιακή Κομποστοποίηση.
κ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και Δήμαρχος Αθηναίων): Δεν θα γίνουν Χ.Υ.Τ.Α. σε Γραμματικό και Κερατέα, αλλά Χ.Υ.Τ.Υ. Μάλιστα κ. Δήμαρχε. Αλλά για να γίνουν Χ.Υ.Τ.Υ. προηγούνται άλλες διαδικασίες (Ανακύκλωση, Σταθμοί Μετφόρτωσης, Κ.Δ.Α.Υ., προεπεξεργασία απορριμμάτων) ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Άρα ούτε καν Χ.Υ.Τ.Α. δεν θα είναι, αλλά απλές Χωματερές!
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κ.Κ.Ε. - ΣΥΡΙΖΑ:
"Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Γενικολογίες, χωρίς συγκεκριμένες θέσεις. Οι μεν δύο πρώτοι να διαγωνίζονται ποιος έκανε τα περισσότερα για τον απαράδεκτο αυτόν σχεδιασμό, οι δε άλλοι δύο να καταγγέλλουν γενικά και αόριστα τις ευθύνες του "δικομματισμού", τους εργολάβους, την άρχουσα τάξη και δεν ξέρω τι άλλο.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΑ.Ο.Σ.: Φωτεινή εξαίρεση ο Μάκης Βορίδης, με παρησσία ανέπτυξε την θέση του Κόμματός του που συνοψίζεται στην ακαταλληλότητα του υπάρχοντος σχεδιασμού και στην ανάγκη αναζήτησης άλλων λύσεων.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Πλην του - σιωπηλού - κ. Σταύρου, οι υπόλοιποι έλαμψαν δια της απουσίας τους.


Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ή ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Χ.Υ.Τ.Α.

Διάβασα πρόσφατο δημοσίευμα στον Τοπικό Τύπο της Ανατολικής Αττικής, που αφορούσε τα όνειρα ενός Νομαρχιακού Συμβούλου. Ανάμεσα στα άλλα όνειρά του, ένα αφορούσε «…μια νομαρχία καθαρή που οι πολίτες της εκτός του να δημιουργούν σκουπίδια θα ξέρουν και πως θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια που δημιουργούν…».
Το να βλέπει κάποιος όνειρα είναι ωφέλιμο, όπως λένε και οι ψυχολόγοι. Άρα κανένα πρόβλημα, ως προς αυτό.
Όταν όμως το «όνειρο» αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων της Ανατολικής Αττικής και αυτός που το «βλέπει» είναι μέλος μιας Νομαρχιακής Παράταξης, τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Και βέβαια είναι δικαίωμα κάποιου Νομαρχιακού Συμβούλου να έχει διαφορετική άποψη από αυτήν που ομόφωνα έχουν διατυπώσει τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, όσο και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και Κοινότητες για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μπορούμε ακόμη και να κατανοήσουμε τις κομματικές δεσμεύσεις του Νομαρχιακού Συμβούλου και την ταύτισή του με τις θέσεις του Κόμματός του.
Επιβάλλεται, όμως, πρώτον ο ίδιος να το δηλώσει ευθέως και ευθαρσώς και δεύτερον η Παράταξη στην οποία ανήκει να ξεκαθαρίσει την θέση της, αν δηλαδή αποδέχεται αυτήν την άποψη. Όσο δεν γίνεται αυτό τότε είναι έκθετος και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και η Παράταξή του.
Εκτός κι αν ο εν λόγω Νομαρχιακός Σύμβουλος, άλλο ήθελε να πει κι άλλο είπε. Τότε και πάλι οφείλει να ανασκευάσει δημόσια την θέση που διατύπωσε και να είναι περισσότερο προσεκτικός στο μέλλον.
Η υπόθεση του υπό δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο στάδιο και είναι επιβεβλημένη αφ΄ ενός μεν η ενότητα, αφ΄ ετέρου δε η σταθερότητα στην ομόφωνα διατυπωμένη θέση ότι η λύση βρίσκεται στην εκτός Αττικής διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με την μελέτη του Πολυτεχνείου της Κρήτης.
Κινήσεις, πράξεις, δημοσιεύματα που προκαλούν σύγχυση και - εκ των πραγμάτων - υπονομεύουν την ενότητα των πολιτών, αφήνοντας να πλανώνται ερωτηματικά, δεν μπορούν παρά να καταγγελθούν σαν προβοκατόρικα και υπονομευτικά.
Όλοι όσοι έχουν δώσει ένα κομμάτι της ζωής τους σ΄ αυτόν τον αγώνα, δεν πρόκειται να δεχθούν, στο όνομα όποιων σκοπιμοτήτων (κομματικών, φιλικών κ.α.) να παίζονται κάθε μορφής «παιχνίδια», από οποιονδήποτε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή εκμετάλλευση του θέματος για λόγους προβολής (προσωπικής ή παραταξιακής).
Ζητάμε από όλους ξεκάθαρες θέσεις.
Καταλήγοντας, το μήνυμα που στέλνουμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους είναι:
«Ελάτε μαζί μας, σ΄ αυτόν τον αγώνα, ο οποίος αφορά το σήμερα και το αύριο της περιοχής μας, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς σκοπιμότητες, με ουσιαστική συμμετοχή και δράση. Αφήστε μακριά τις κομματικές και παραταξιακές σας ταυτότητες. Δεν προσφέρονται όλα για πολιτικά παιχνίδια».
Δυστυχώς μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών κάθε βαθμίδας (βουλευτές, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.α.) «συμπαρίστανται» επικοινωνιακά και μόνο.
Αν μη τι άλλο ας μην υπονομεύουν αυτόν τον αγώνα.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου συνεδρίασε στο Γραμματικό το Διαδημοτικό Συντονιστικό Όργανο Κατά της Χωματερής στο Γραμματικό.
Κατά την συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού κ. Κούκης ανέλυσε τις μέχρι τώρα εξελίξεις και έθεσε υπό συζήτηση σχέδιο προγραμματισμού για το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα παρακάτω:
  • Υπήρξε συνεδρίαση του Διανομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου, κατά την οποία αποφασίσθηκε η εξαγγελία κινητοποίησης μετά την διημερίδα της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. για την διχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα τέθηκε το θέμα της διαφοροποίησης από την επικρατούσα θέση, του Νοαρχιακού Συμβούλου κ. Κατσίκη και ζητήθηκε από την Παράταξή του να ξεκαθαρίσει την θέση της.
  • Υπήρξε συνάντηση με τους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, κατά την οποία υπήρξε η δέσμευσή τους ότι δεν θα δεχθούν την δημιουργία ΜΟΝΟ Χ.Υ.Τ.Α. στο Γραμματικό (χωρίς προεπεξεργασία των απορριμμάτων).
  • Ενημέρωσε ότι προχωρά η διαδικασία έκδοσης ενημερωτικοιύ εντύπου και δημιουργίας τηλεποτικού σπότ.
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ζαγάρης αναφέρθηκε στην καταγγελία που του έγινε από μέλος του Κ.Σ. Γραμματικού για δήθεν απορριψη απορριμμάτων στο Γραμματικό και ζήτησε ενότητα για το θέμα.
Από τον Κόλλια Γιώργο, πρώην Πρόεδρο Κοινότητας Βαρνάβα ειπώθηκε ότι παρ΄ ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους Βουλευτές, για λόγους τακτικής, δεν πρέπει να κοπεί η επαφή μαζί τους. Θεωρεί μείζον θέμα την διαφοροποίηση του Νομαρχιακού Συμβουλου και πρέπει η Παράταξή του να πάρει θέση. Θεώρησε απαραίτητο να προγραμματισθεί κινητοποίηση άμεσα και να υπάρχει λαϊκή συμμετοχή στην ημερίδα της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., ενώ παράλληλα έθεσε για μία ακόμη φορά το θέμα της δημιουργίας Τοπικής Ένωσης Ανατ. Αττικής.
Τον λόγο πήραν κι άλλοι συμμετέχοντες (κ. Ρώσσης, κ. Καζαζάκης κ.λ.π.).