-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009

ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΠΑΛΙ Ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.....

Νέο «λουκέτο» έβαλε σήμερα (για 24 ώρες) στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων - Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), καθ' ύλην αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
ΕΣΔΚΝΑ διαμαρτύρεται για την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, καθυστέρηση όσον αφορά την έναρξη των έργων κατασκευής των νέων ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα, που είχαν θεσμοθετηθεί από το 2003.

Ταυτόχρονα επισημαίνει διά μίαν εισέτι φοράν τον κίνδυνο να απολέσει η Ελλάδα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης των έργων, 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν τις κοινοτικές επιδοτήσεις για την εκτέλεση των έργων και παράλληλα να της επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν εκτέλεσε τα έργα.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει και, ενώπιον του «αντάρτικου» που είχαν σηκώσει οι δήμαρχοι και οι κάτοικοι του Γραμματικού και της Κερατέας, απειλώντας να μετατρέψουν τις περιοχές τους σε «πεδίον μάχης» αν μπουν οι μπουλντόζες, είναι φανερό ότι έχει «ανακρούσει πρύμναν», προσανατολιζόμενη στην κατασκευή εργοστασίων διάθεσης απορριμμάτων, αντί των ΧΥΤΑ.

Πέραν του αυριανού «λουκέτου» στον ΧΥΤΑ Φυλής, αν δεν υπάρξει πρόοδος στην έναρξη των έργων σε Κερατέα - Γραμματικό, ο ΕΣΔΚΝΑ απειλεί να κλείσει τον εν λόγω ΧΥΤΑ μέσα στο καλοκαίρι και για περισσότερες ημέρες.

«Είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσει το "κρυφτούλι" με τα δήθεν προσχήματα και τις ανυπόστατες δικαιολογίες. Ο "κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι". Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν πρόκειται να αντέξει περισσότερο από δύο χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ (και δήμαρχος Κηφισιάς) Νίκος Χιωτάκης.

Ο Σύνδεσμος, με τις θέσεις του οποίου ταυτίζονται η Τοπική Ενωση Δήμων - Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και η μεγάλη πλειονότητα των δημάρχων της Δυτικής Αττικής, θα στείλει επιστολή προς τα υπουργεία Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Αττικής, καταδικάζοντας την καθυστέρηση έναρξης των έργων.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες

Η χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ βαρύνει και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2003, αλλά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδράνησε και προτίμησε να μεταθέσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Καραμανλή (τόσο το 2004 όσο και την προεκλογική περίοδο του 2007), εν έτει 2009, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή των ΧΥΤΑ σε Κερατέα - Γραμματικό. Και όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα θα κληθεί να επιλύσει η... επόμενη κυβέρνηση! (Η «ιστορία» επαναλαμβάνεται ως φάρσα.)

Και τούτο όταν τον περασμένο Ιούλιο, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζει η κατασκευή των νέων ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα». Για να ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου 2009 το «τελεσίγραφο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθότι τα έργα δεν είχαν ξεκινήσει (και κατά πώς φαίνεται δεν πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα), στο οποίο η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της τακτική των παλινωδιών, απάντησε διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Αθ. Νάκου: «Μέσα σε 2 μήνες θα κινηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή 4 εργοστασίων διάθεσης απορριμμάτων, 2 στη Φυλή και από ένα σε Γραμματικό - Κερατέα»!

Εν κατακλείδι «ζήσε Μαύρε μου, τον Μάη να φας τριφύλλι». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο αμαρτωλός Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. συνεχίζει τον "μεγάλο εκβιασμό". Χρησιμοποιεί τον ΧΥΤΑ Φυλής σαν μαγαζάκι του που το κλείνει όποτε "αποφασίσει", ενώ συνεχίζει την εξωφρενική και πέρα από κάθε νομιμότητα τακτική του να μην δέχεται τα απορρίμματα από Γραμματικό, Βαρνάβα και Κερατέα.
Και βέβαια αυτοί δεν ντρέπονται, η Κυβέρνηση τι κάνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: