-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

ΑΥΤΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ. ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ;

Σε συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Νίκο Χιωτάκη, τον πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) Δημήτρη Καλογερόπουλο, συζητήθηκε το θέμα της διαχείρησης των απορριμμάτων της Αττικής και συμφώνησαν στην άμεση έναρξη των έργων.
Μάλιστα ο Υφυπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί με τον σχεδιασμό τους όλη η αυτοδιοίκηση "...εκτός αυτών των ελάχιστων οι οποίοι εξακολουθούν να λένε ανακρίβειες και να ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την υγεία των πολιτών και προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αρνούμενοι αυτά που η επιστήμη επιβάλλει, αυτά που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Για όλους αυτούς τους λόγους, τους διαβεβαίωσα ότι έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης, ακόμη και τα πιο εξεζητημένα, η απόφασή μας είναι να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός».
Μάλιστα. Εξανλήθηκε ο διά
λογος τόσο πολύ που ακόμη κανείς δεν έχει δεχθεί να ακούσει τον καθηγητή του Πολυτεχνείου της Κρήτης κ. Οικονομόπουλο, ο οποίος έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη - πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Μάλιστα. Συμφωνεί όλη η αυτοδιοίκηση να πάνε τα σκουπίδια τους κάπου αλλού κι όχι στα μέρη τους. Μεγάλη υπέρβαση κάνουν. Αλήθεια, όμως, που είναι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης που θα έπρεπε να γίνουν πρώτοι; Αυτοί που ΔΕΝ θα γίνουν στο Γραμματικό και την Κερατέα, αλλά σε κάποιους Δήμους που "συμφωνούν" κατά τα άλλα;
Μάλιστα. Κάποιοι ελάχιστοι λένε ανακρίβειες, αλλά κανένας μέχρι σήμερα δεν τους απάντησε με επιστημονικά επιχειρήματα, αλλά μόνο με νομοθετική επιβολή. Μας λένε δηλαδή έχετε άδικο, γιατί ο Νόμος μας λέει άλλα.
Μάλιστα. Κατά τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. να κάνουμε ένα ταξιδάκι στην Ισπανία (πρώτα ήταν η Γερμανία, τώρα ανακάλυψαν την Ισπανία;) να δούμε τι γίνεται εκεί με την διαχείριση των απορριμμάτων. Να πάτε κ. Δήμαρχε κι αν σας αρέσει εφαρμόστε το στον Δήμο σας κι όχι στον Δήμο του γείτονα, όπως επιδιώκετε.
Μάλιστα. Όλα καλά λοιπόν. Αυτοί το αποφάσισαν. Εμάς μας ρώτησαν;
Εδώ είναι το πρόβλημά σας κύριοι.
Το πρόβλημά σας είναι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει χωματερή ή άλλης μορφής διαχείρησς απορριμμάτων στο Γραμματικό όσες αποφάσεις κι αν πάρετε.
Πάρτε το απόφαση.

Παραθέτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Θανάσης Νάκος, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Νίκο Χιωτάκη, τον πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) Δημήτρη Καλογερόπουλο και δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους-μέλη της ΤΕΔΚΝΑ, με θέμα την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Νάκος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:
«Συναντηθήκαμε σήμερα με τα διοικητικά συμβούλια του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Νομού Αττικής, υπεύθυνα για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, αλλά και με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Οι Δήμαρχοι της Αττικής ζήτησαν να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, ζήτησαν να εφαρμοστεί ο Νόμος που έχει ψηφιστεί.
Από την πλευρά μας, τους διευκρίνισα και τους διαβεβαίωσα για άλλη μία φορά ότι ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Ότι είχαμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συνεννόησης, να τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές που υπήρχαν στα δικαστήρια, να εξαντλήσουμε ακόμα και οποιαδήποτε σκέψη μπορούσε να οδηγήσει σε συνεννόηση, σε συναίνεση και συγχρόνως να εφαρμοστούν σύγχρονες λύσεις, μια που η μελέτη για την κατασκευή των Εργοστασίων Επεξεργασίας είναι έτοιμη.
Εντός των ημερών, όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, ανακηρύσσονται οι μελετητές οι οποίοι θα συντάξουν τις προδιαγραφές και τα τεύχη διακήρυξης, προκειμένου να αρχίσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ώστε οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων να μετατραπούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Μεγάλη, επίσης, πρόοδος συντελείται στα θέματα ανακύκλωσης στην πηγή, αλλά και στα κέντρα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με μικτές ή δημοτικές επιχειρήσεις που προβαίνουν στην ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα των πρωτοβουλιών, νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την επιθυμία του λαού της Αττικής. Εδώ σήμερα συγκεντρώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι της Αττικής, εκτός αυτών των ελάχιστων οι οποίοι εξακολουθούν να λένε ανακρίβειες και να ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την υγεία των πολιτών και προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αρνούμενοι αυτά που η επιστήμη επιβάλλει, αυτά που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Για όλους αυτούς τους λόγους, τους διαβεβαίωσα ότι έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης, ακόμη και τα πιο εξεζητημένα, η απόφασή μας είναι να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός».
Ερώτηση: Έχουν περάσει 5 χρόνια περίπου από τότε που σχεδιάστηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Πρακτικά, μπορούμε να πούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το έργο;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ: «Αυτό ξεφεύγει από τις δικές μου αρμοδιότητες, όπως καταλαβαίνετε. Θέλω όμως να πω τούτο: ότι δεν έχουν περάσει 5 χρόνια, έχει περάσει μόλις 1,5 χρόνος από τότε που αναθεωρήθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και επέτρεψε την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων. Μέχρι πριν από 1,5 χρόνο, ο Νόμος προέβλεπε μόνο την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Κατά συνέπεια, 1,5 χρόνο τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, όλα τα εργαλεία».
Ερώτηση: Οι αντιδράσεις των κατοίκων στις τοπικές κοινωνίες, στην Κερατέα και το Γραμματικό, όπου σχεδιάζονται οι ΧΥΤΥ, αποτελούν πρόβλημα;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ: «Επαναλαμβάνω ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης. Δεν θέλω να σας κουράσω λέγοντας τα στάδια της διαβούλευσης που έχει γίνει. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει η απόλυτη συναίνεση. Δεν μπορούμε, άλλωστε, να έχουμε σε όλα τα πράγματα απόλυτη συναίνεση».
Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης δήλωσε τα εξής:
«Ο Υφυπουργός Εσωτερικών ανέλυσε διεξοδικά όλα τα στάδια διαβούλευσης που έχουν γίνει από το 2003 μέχρι σήμερα, με όλους τους δήμους του ΕΣΔΚΝΑ, της ΤΕΔΚΝΑ, αλλά και με τους δήμους στους οποίους θα χωροθετηθούν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής και λοιπές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Κατέληξε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα επίπεδα συνεννόησης και επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης για εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Ελπίζουμε αυτή να ήταν η τελευταία συνάντηση, πριν ξεκινήσουμε αυτά τα έργα. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να δούμε να εφαρμόζονται τα έργα. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και εξαρτάται από το πόσα ακριβώς απορρίμματα ρίχνουμε και που αλλού υπάρχουν χώροι για να μεταφέρονται. Παράλληλα, δε, και που υπάρχουν εγκαταστάσεις διαχείρισης, που μειώνουν τα απορρίμματα. Με τη σημερινή εξαντλητική χρήση του ΧΥΤΑ της Φυλής ο χρόνος είναι περιορισμένος. Δεν μπορώ να πω ακριβώς το χρονικό περιθώριο»
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σήμερα, οι ΟΤΑ έκαναν μια κινητοποίηση όχι μόνο για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και για να πιέσουν την κεντρική εξουσία, προκειμένου να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική. Ευελπιστούμε ότι δεν είναι λύση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε επιπρόσθετα προβλήματα στους πολίτες, όμως πιστεύω ότι μετά τη συνάντηση που είχαμε μετά τον Υφυπουργό, ο οποίος εκφράζει στο σύνολό της την Κυβέρνηση, είναι γεγονός ότι τον Οκτώβριο δημοπρατούνται οι 4 μελέτες που έχουν ξεκινήσει για τα εργοστάσια. Παράλληλα, υπάρχουν οι μελέτες για την κομποστοποίηση, οι οποίες μπήκαν στη διαδικασία, καθώς επίσης και τα 2 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ), που λειτουργούν ένα στην Ελευσίνα και ένα στη Φυλή και μάλιστα θα εγκαινιαστούν την επόμενη εβδομάδα.
Εκείνο, όμως, που είναι το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι δε μιλάμε για ΧΥΤΑ αλλά μιλάμε για ΧΥΤΥ, και ότι επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής των 2 νέων εργοστασίων. Αυτό, λοιπόν, σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση το ζήτησε, εξαιρουμένων των αντιδράσεων που υπάρχουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι γι’ αυτό είπαμε ακριβώς να γίνει ένα ταξίδι στην Ισπανία, προκειμένου να δούμε πώς λειτουργούν αυτής της μορφής τα εργοστάσια, ώστε αυτό το video να το φέρουμε και να το δείξουμε στα κανάλια τα οποία υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, για να μην υπάρχει διάψευση του τι είδαμε και παράλληλα να πειστούν οι πολίτες ότι δεν είναι αυτό που τους λένε. Διότι δεν μπορείς να ζητάς να εκλεγείς σε μία περιοχή αρνούμενος τα πάντα, χωρίς να εξηγείς ποια είναι η πραγματικότητα. Και αυτό το βάζω πάνω απ’ όλα».

Υ.Γ. Από πότε ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων, υποτίθεται, από την Κεντρική Εξουσία Δήμων και Κοινοτήτων εκφράζεται μέσα από τα Δελτία Τύπου του Υπουργείου; Ντροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: