-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στον ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Φλεβάρη με την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη.
Στην Επιτροπή συμμετείχαν οι ΚΟΥΚΗΣ  Ν. Πρόεδρος Κοινότητας Γραμματικού, ΖΑΓΑΡΗΣ Σ. Δήμαρχος Μαραθώνα, ΣΑΦΡΑΣ Γ. Κοινοτικός Σύμβουλος Γραμματικού, ΣΤΑΜΟΣ Χ. Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα, ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ Ν. κάτοικος Γραμματικού και εκπρόσωπος του Συλλόγου ΣΕΣΙ Γραμματικού.

Από τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση φαίνεται ότι η Υπουργός επέμεινε στις ήδη διατυπωθείσες θέσεις της Κυβέρνησης, παρ΄ ότι επικράτησε καλό κλίμα κατά την συνάντηση.
Η Επιτροπή εξέφρασε τις πάγιες θέσεις μας και έθεσε προς προβληματισμό συγκεκριμένα στοιχεία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η Υπουργός έδειξε να προβληματίζεται, παρ΄ όλο που δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε ήταν ότι μετά μια επικείμενη συνάντηση με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καλέσει και πάλι την Επιτροπή για συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ:
Γνωρίζουμε ότι και η σημερινή πολιτική ηγεσία επιμένει στην ίδια γραμμή, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως και η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει με σθένος αυτήν την επιλογή, όπως και η προηγούμενη.Τα επιχειρήματά τους περιορίζονται στο ότι "είμαστε στο παρά πέντε", "δεν προλαβαίνουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή", "δεν θα κάνουμε ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ", "μη χάσουμε τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Από μία άποψη είναι θετικό ότι είναι ειλικρινείς. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Είναι Κυβέρνηση πρέπει να έχουν καθαρές θέσεις  και πρέπει να πάρουν αποφάσεις.Δεν έχουν το δικαίωμα να υλοποιούν ένα λάθος, με όποια επιχειρήματα κι αν επικαλούνται. Ψηφίστηκαν για να διορθώσουν την κατάσταση κι όχι για να συνεχίσουν μια καταστροφική πολιτική. Εκτός κι αν πιστεύουν ότι είναι σωστή αυτή η πολιτική. Αλλά τότε θα πρέπει ευθαρσώς να βγουν ανοιχτά και να την υποστηρίξουν. Με επιστημονικά επιχειρήματα, όμως κι όχι με αστείες δικαιολογίες.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε χορτάσει από "καλές προθέσεις". Όλοι οι υπεύθυνοι αναγνωρίζουν - χαμηλόφωνα είναι η αλήθεια- ότι "κάτι δεν πάει καλά" με το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά κανείς δεν τολμά να ανοίξει δημόσια το θέμα. 
Μου θυμίζει το ζήτημα του ασφαλιστικού που όλοι έβλεπαν την κατάρρευση, αλλά κανείς δεν τολμούσε να ανοίξει το θέμα. Κι όταν φτάσαμε στο "δεν υπάρχει σάλιο" τρέχουν πανικόβλητοι και δεν φτάνουν. Το ίδιο - είμαι βέβαιος - θα συμβεί και με το ζήτημα των απορριμμάτων. Όταν αντιληφθούν ότι αγγίζουμε την καταστροφή θα τρέχουν πανικόβλητοι. Αλλά θα είναι πλέον αργά. Η οικολογική καταστροφή δύσκολα διορθώνεται.
Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με σκοπό να πείσουμε την κοινωνία, τους πολίτες της Αττικής ότι η προωθούμενη λύση είναι καταστροφική και γι΄ αυτούς.
Ήδη οι πρώτες φωνές ακούγονται.
GREEN PACE, WWF, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS προτείνουν άλλη μέθοδο διαχείρησης των απορριμμάτων της Αττικής (post ΑΤΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ), αναγνωρίζοντας ότι η προωθούμενη λύση είναι λαθεμένη, η ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ (post "ΠΑΡΑΜΥΘΙ" ΚΑΙ Ο ΧΥΤΥ) θεωρεί λάθος τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ) προτείνει άλλη μέθοδο και σιγά - σιγά εμφανίζονται και άλλες σοβαρές φωνές που αμφισβητούν δημόσια τον καταστροφικό υφιστάμενο σχεδιασμό.
Ας ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους οι κυβερνώντες.
Αν σήμερα ίσως προλαβαίνουμε, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Υ.Γ.
Συνεπής με τις αρχές μου έπαψα να συμμετέχω στην  Συντονιστική Επιτροπή, μετά τις συκοφαντικές "επιθέσεις" που δέχθηκα και γι΄ αυτό δεν συμμετείχα και στην συγκεκριμένη συνάντηση. Όπως έχω δηλώσει δεν με ενδιαφέρει η προβολή, αλλά  η ουσία. Παραμένω απλός στρατιώτης στον αγώνα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: