-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΜΟΝΟ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ...



Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης κατέθεσε στην Υπουργό Περιβάλοντος την παρακάτω ερώτηση:


Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταφέρονται από τον νέο Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής επίκειται η έναρξη εργασιών για την δημιουργία ΧΥΤΑ Κερατέας.
Πλην όμως η πραγματικότητα σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική είναι η ακόλουθη:
1.Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί στις διατάξεις της οδηγίας 1999/31/26-4-1999 για την μείωση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων.
2.Οι ΧΥΤΑ θεωρούνται ξεπερασμένοι ως μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων.
3.Μέχρι σήμερα μελέτες υφίστανται μόνο για την κατασκευή ΧΥΤΑ, όχι ΟΕΔΑ.
4.Δεν έχουν εκτελεστεί άλλα έργα του Περιφ. Σχεδιασμού (π.χ. σταθμοί μεταφόρτωσης).
5.Ο χώρος που προγραμματίζεται η κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας είναι χώρος αρχαιολογικός, όπου βρίσκεται το ιστορικό μνημείο του Οβριοκάστρου.
6.Η εμπειρία από τον ΧΥΤΑ Γραμματικού δείχνει ότι ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται μόνο μετά τον ανηλεή ξυλοδαρμό των κατοίκων κατά την κατοχή της περιοχής από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ερωτάται η κα. Υπουργός
Μετά από όλα αυτά επιμένετε ακόμη στην εφαρμογή του Περιφ. Σχεδιασμού ή εξετάζετε το ενδεχόμενο αναθεώρησής του προκρίνοντας άλλες, πιο σύγχρονες, πιο επαρκείς, πιο φιλικές περιβαλλοντικά, πιο πρόσφορες κοινωνικά λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων;

ΣΧΟΛΙΟ
Ο Μάκης Βορίδης είναι, ίσως, ένας από τους ελάχιστους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής (αν όχι ο μόνος)  που συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στους ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα, ενάντια στο τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στην Αττική, με την στήριξη - και την συμβολή - των δύο μεγάλων κομμάτων.
Απ΄  ότι φαίνεται, όμως, τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, για να γίνουν δεκτές λύσεις που είναι οικονομικά συμφέρουσες, περιβαλλοντικά ορθές και κοινωνικά αποδεκτές, όπως  η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ Οικονομόπουλου.
Κρίμα γιατί κάποιοι έλεγαν ότι "δεν χρωστάνε σε κανέναν".
Όπως και να είναι οι κάτοικοι της περιοχής θα παλέψουν μέχρι τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: