-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Γ. ΜΑΥΡΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο ΧΥΤΑ της φυλής είναι 10 εκατ. τόνοι δηλ. με τις σημερινές συνθήκες επαρκεί μέχρι το τέλος του 2016, αφού στέλνουμε εκεί 2εκατ. τόνους κάθε χρονιά.
Λόγω της οικονομικής χρήσης μειώθηκαν κατά 15% οι ποσότητες σκουπιδιών το 2011 αλλά δεν έχει γίνει ακόμη καμία ουσιαστική προσπάθεια για αύξηση της ανακύκλωσης που θα συρρίκνωνε τις ποσότητες των προς ταφή απορριμμάτων.
Αν γίνουν τα παρακάτω μπορεί με 2-3 μικρές μονάδες ΧΥΤΑ να επιτύχουμε οικονομικότερη και φιλικότερη με το περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα …
1) Ενημέρωση πολιτών για ανακύκλωση και κομποστοποίηση
2) Καθιέρωση κάδου οργανικών ουσιών
3) Κατασκευή 2-3 εργοστασίων κομποστοποίησης με κόστος κατασκευής 35.0000.000 ευρώ
4) Κατασκευή 1-2 εργοστασίων επεξεργασίας με κόστος όχι μεγαλύτερο των 55.000.000 ευρώ
5) Κατασκευή των Χώρων μεταφόρτωσης σκουπιδιών που έχουν χωροθετηθεί
Ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ της Κερατέας δεν έχει αρχίσει.
Ο παραπάνω σχεδιασμός απαιτεί μόνο 100.000.000 ευρώ που εύκολα βρίσκονται από κοινοτικούς πόρους (80 %) και συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων με χαμηλότοκο δανεισμό.
Τελικά σε ένα χρόνο οι ποσότητες θα είναι τόσο λίγες που πλέον δεν μας χρειάζονται ιδιώτες επενδυτές. Τα σχέδια περί κατασκευής μεγαθήριου εργοστασίου επεξεργασίας στην Φυλή ας μείνουν στα ράφια τους.
 Η υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής πρέπει να σταματήσει !!!
Τα σχέδια για καύση σκουπιδιών, παραγωγή ρεύματος που θα αγοράζει η ΔΕΗ πρέπει να μείνουν ανεκπλήρωτα στα μυαλά των εργολάβων σκουπιδιών.
Η Αττική θέλει και μπορεί να ζήσει με ποιότητα !!!
Γ. Μαυρέλης
Υποψήφιος Βουλευτής Δημοκρατικής Συμμαχίας Περιφέρειας Αττικής
Δημοσιευμένο στο www.aanews.gr
ΣΧΟΛΙΟ:
Κύριε Μαυρέλη
Καλωσορίζουμε την υποψηφιότητά σας στην Περιφέρεια Αττικής και εκτιμούμε ως θετικό το ενδιαφέρον σας για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όμως, εφ΄ όσον επιθυμείτε να ασχοληθείτε ουσιαστικά με το ζήτημα,  θα πρέπει να διαβουλευθείτε με  τις τοπικές κοινωνίες και με τους ανθρώπους που χρόνια τώρα ασχολούνται με το θέμα αυτό.
Όχι λοιπόν ο ΧΥΤΑ Γραμματικού ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Παραμένει ημιτελής, χωρίς να εκτελούνται έργα εδώ και πολύ καιρό.
Σίγουρα η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση πρέπει να προωθηθούν, αλλά οριστική και κυρίως ΟΡΘΗ λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής θα υπάρξει ΜΟΝΟ εάν αναθεωρηθεί ο υπάρχων σχεδιασμός.
Κάθε πρόταση στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Συνεπώς ο στόχος πρέπει  να είναι η ανατροπή του υπάρχοντος σχεδιασμού και η διαμόρφωση ενός σχεδίου με βάση τις σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις που προτείνονται από πολλές πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: