-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αργούν τα εργοστάσια σκουπιδιών

Θα λειτουργήσουν σε 4 χρόνια ενώ το 2010 θα ανοίξουν οι ΧΥΤΑ σε Γραμματικό, Κερατέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας prok@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009


Έπειτα από τουλάχιστον 4 χρόνια θα λειτουργήσουν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Γραμματικό και Κερατέα, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται να ανοίξουν- παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών- οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις ίδιες περιοχές.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πως σε ότι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών θα ισχύσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2006. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι στο Γραμματικό θα δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται πλέον ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα δημιουργηθούν μετά τουλάχιστον 4 χρόνια, όταν θα έχουν κατασκευαστεί τα τέσσερα εργοστάσια Σύμμεικτων Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια. Η καύση δεν προκρίνεται ως λύση επειδή δεν υπάρχει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και επειδή δεν υπάρχει χρόνος για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων. «Χωρίς επεξεργασία σκουπιδιών δεν μπορούμε να έχουμε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Και σήμερα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ο διαγωνισμός αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο χρόνος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυλάει αντίστροφα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος - αν δεν υλοποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003- να χαθούν 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση είναι έτοιμοι ακόμη και για... μετωπική σύγκρουση με όσους αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα. «Θα εφαρμοστεί ο νόμος», έλεγαν χθες με νόημα.

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, το 2010 δεν πρέπει να θάβεται πάνω από το 75% των οργανικών απορριμμάτων- με βάση την ποσότητα που παραγόταν το 1995.

Αιτία... πολέμου

Η δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι... αιτία πολέμου για τους κατοίκους της περιοχής. «Με αυτό το καθεστώς δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν», υποστηρίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης. «Παρ΄ όλες τις παροτρύνσεις και εξαγγελίες της Ε.Ε. για σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, η νέα κυβέρνηση δυστυχώς ακολουθεί την πεπατημένη εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα. Δεν εξηγείται η βιασύνη με την οποία επιμένουν να συνεχίσουν τα έργα στην περιοχή». Την ίδια στάση κρατάει και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη δημιουργία ΧΥΤΑ», ξεκαθαρίζει. «Προς το παρόν έχουμε ανοιχτά νομικά θέματα, αφού δεν έχουμε τελειώσει με τις προσφυγές, ενώ ο χώρος είναι αρχαιολογικός».



Βαριές καμπάνες

Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει από την 31η Δεκεμβρίου και μετά 34.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι λειτουργούν σε όλη τη χώρα γύρω στις 400 παράνομες χωματερές και θεωρείται βέβαιο πως δεν θα κλείσουν όλες έως το τέλος του χρόνου. Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι «υπάρχουν περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η Πελοπόννησος, με εξαίρεση την Πάτρα, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμος οργανωμένος χώρος (μόνο στο Κιάτο) να ρίξουν οι δήμοι τα σκουπίδια». Έτσι, προκειμένου να γλιτώσουμε τα πρόστιμα ή να... πέσουμε όσο το δυνατόν πιο μαλακά, γίνεται προσπάθεια να πειστεί η Ε.Ε. ότι υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ON LINE

Μάλιστα. Κατά την κ. Μπιρμπίλη δεν θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, αλλά ΧΥΤΥ. Παρ΄ όλα αυτά θα γίνει ΧΥΤΑ για 4 μόνο χρόνια (!) και μετά θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ. Μα καλά δεν κουράστηκαν (γιατί να ντρέπονται αποκλείεται) να λένε συνεχώς ψέματα; Για τόσο βλάκες περνάνε τους Έλληνες πολίτες;

Τι μας λένε δηλαδή; Επειδή δεν έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ας αρχίσουμε να ρίχνουμε χύμα σκουπίδια στο Γραμματικό και στο μέλλον βλέπουμε. Τόσο έτοιμοι ήσαν οι "οικολογούντες" της νέας Κυβέρνησης! Τους πληροφορώ ότι ο ΧΥΤΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΧΥΤΥ, εκτός αν είναι αποφασισμένοισε 4 χρόνια, όπως ισχυρίζονται, που θα είναι έτοιμα τα εργοστάσια, ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΑ, ΝΑ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ. Πιστεύει κανένας στα σοβαρά ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό;

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ... ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΕΔΙΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΕΜΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΤΕ Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.... ΜΕΤΑ ΛΕΝΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΡΙΕ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ 10 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ??? ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ??? ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΥΣ ΧΑΖΟΥΝ ΚΑΝΑΜΕ ΞΕΣΗΚΩΘΗΤΕ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Βάσια
Όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται όπως εσύ σίγουρα δεν θα τους περάσεις. Μόνο μην "κολώσουμε". Αυτό περιμένουν. Δυνατά λοιπόν στον αγώνα. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!