-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ( ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ). ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ..

          ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Βαρνάβα
 Κολοκοτρώνη 14 ΒΑΡΝΑΒΑΣ 190 14
    Τηλ. Επικοινωνίας: 6944201312
 Email: geKolliasVarnavas@gmail.com
  Ιστολόγιο: geKollias.blogspot.com

ΠΡΟΣ
  • Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση
  • Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη
  • Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Λιακόπουλο
  • Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής  κ. Παπανδρέου
  • Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Πάγκαλο
  • Υφυπουργό και Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Χριστοφιλοπούλου
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Ασπραδάκη
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Βρεττό
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Βλάχο
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Καντερέ
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Μπούρα
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Βορίδη
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Λεβέντη
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Οικονόμου
  • Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Γκιόκα
Κύριοι
Το 2003 με τον Νόμο χωροθετήθηκε το «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού ως χώρος κατάλληλος για την κατασκευή ΧΥΤΑ, με βάση μια «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», η οποία έχει αποδειχθεί πλέον άθλια, αν όχι «κατασκευασμένη».
Δεν θα αναφερθώ στις αντιδράσεις των κατοίκων, αφού – έτσι κι αλλιώς- καμία Κυβέρνηση και κανένας παράγοντας, από τότε μέχρι σήμερα, δεν τις έλαβε υπόψη.
Θα αναφερθώ, όμως, σε μια αλληλουχία γεγονότων, τα οποία αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο, ότι στο «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού κατασκευάζεται μια «περιβαλλοντική βόμβα», με απρόβλεπτες συνέπειες, η οποία απειλεί να καταστρέψει την ζωή, όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Βορειανατολικής Αττικής και του Νότιου Ευβοϊκού.
Η αρχική «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» έκρινε τον χώρο κατάλληλο, αφού απέκρυψε την ύπαρξη δύο ρεμάτων ΜΕΣΑ στον χώρο, υποτίμησε το ΕΝΕΡΓΟ σεισμικό ρήγμα που διατρέχει τον χώρο, παραποίησε τις αποστάσεις του χώρου από τον Ευβοϊκό, αγνόησε την ύπαρξη των στοών των μεταλλείων στην ευρύτερη περιοχή και γενικά διαμορφώθηκε έτσι που να υπηρετεί τον «στόχο» των εντολέων.
Οι αντιδράσεις ουκ ολίγες. Και πάλι δεν αναφέρομαι στις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι λοιδορούντο, ως «καταπατητές», «οικοπεδοφάγοι»,  «φιλοτομαριστές», «ανεύθυνοι». Αναφέρομαι, όμως στις αντιδράσεις Πανεπιστημιακών (Οικονομόπουλος, Ραψομανίκης, Κελεπερτζής κ.α.), εθνικών Επιστημονικών Φορέων (Τ.Ε.Ε. κ.α.), Οικολογικών Οργανώσεων (Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης κ.α.)
Η τότε Υπουργός, ως η «κατέχουσα την μοναδική αλήθεια», αδιαφόρησε στις φωνές όλων αυτών, αποδεχόμενη τις απόψεις των έναντι –αδράς- αμοιβής και κατ΄ εντολή ενεργούντων ιδιωτικών μελετητικών εταιριών.
Από τότε κύλισε πολύ νερό στ’  αυλάκι και η ίδια η ζωή ανέδειξε την αλήθεια.
Με την πρώτη σοβαρή νεροποντή τα ρέματα ενεργοποιήθηκαν γεμίζοντας τον Νότιο Ευβοϊκό με λάσπη (σήμερα, γιατί αύριο θα είναι σκουπίδια), γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Πριν λίγες μέρες το ενεργό σεισμικό ρήγμα, που διατρέχει τον χώρο του ΧΥΤΑ, ενεργοποιήθηκε δίνοντας αρχικά δύο σχετικά ασθενείς σεισμούς, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ή τους επόμενους μήνες.
Σπηλαιολόγοι εξερεύνησαν στοές μεταλλείων, ακριβώς κάτω από τους σχεδιαζόμενους δρόμους πρόσβασης.
Θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στο φυσικό περιβάλλον που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 2009, με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού, καθώς επίσης και στα 121 θύματα της «Ήλιος» που – κάποια από αυτά- είναι σκορπισμένα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά «είναι πολλά τα λεφτά… Άρη» και – δυστυχώς- είμαι βέβαιος ότι κανείς σας δεν διαθέτει τέτοιες ευαισθησίες.
Πρόσφατα επικαιροποιήθηκε η αρχική «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Η νομοθεσία προβλέπει ότι η επικαιροποίηση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που ενδεχόμενα θα έχουν προκύψει από την σύνταξη της αρχικής μελέτης. Αλλά αυτά -προφανώς- ισχύουν για τις ευνομούμενες χώρες, όχι για την Ελλάδα. Εδώ τίποτα τέτοιο δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι τα «νέα δεδομένα» και υπήρχαν και σοβαρά ήσαν. Είπαμε «είναι πολλά τα λεφτά… Άρη».
Κύριοι
Όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιοι και οι «αρμόδιοι» ισχυρίζονταν ότι «όλα τα προβλέπει η μελέτη». Και έπειθαν αυτούς που ήσαν έτοιμοι να πειστούν.
Σήμερα κανένας και φυσικά κανένας από εσάς δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο. Σήμερα ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΔΕΙΓΜΕΝΟ ότι η «μελέτη» σας είναι για τον κάλαθο των αχρήστων. Σήμερα η αλήθεια έχει λάμψει, για όσους βέβαια πιστεύουν στην αλήθεια και δεν έχουν αναγάγει το ψέμα σαν δεύτερη φύση τους. 
Από σήμερα και πέρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί «δεν ήξερα». Από σήμερα και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του (και ποινικές). Από σήμερα και πέρα – αν συνεχίσετε το έγκλημα που συντελείται στο Γραμματικό- κανείς σας δεν θα είναι «αθώος του αίματος».
Οι άνθρωποι της εξουσίας, όπως είστε κι εσείς, έρχονται και παρέρχονται. Εμείς, όμως, οι κάτοικοι της περιοχής, θα μείνουμε για πάντα εδώ. Και εμείς και τα παιδιά μας. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα, λοιπόν, να καταστρέφετε την ζωή μας, για τα «λεφτά»; Γιατί αυτό το τροπάρι ακούμε χρόνια τώρα. «Θα χάσουμε, ως Χώρα, τα χρήματα της Ε.Ε.». Να τα χάσουμε κύριοι εκατό φορές, αν είναι το τίμημα η καταστροφή μας. 
Για εσάς ο αέρας μας, τα νερά μας, η θάλασσά μας, τα δάση μας μπορεί να μην λένε τίποτα. Για εμάς, όμως, είναι η ίδια μας η ζωή
Δώστε μας πίσω την ζωή μας, όπως την ζούσαμε τόσα χρόνια. Αφήστε μας να επιβιώσουμε, τουλάχιστον, στο όμορφο τόπο μας που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΑΜΕ.
Η δική σας κάστα, αυτή των πολιτικών, δημιούργησε το τέρας – πόλη που λέγεται Αθήνα, όχι εμείς. Λύστε το πρόβλημα των απορριμμάτων αυτής της πόλης – γιατί περί αυτού πρόκειται- ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. Τα περίφημα «εργοστάσια» που μας διαφημίζετε (μέχρι παρεξηγήσεως) φτιάξτε τα στην πόλη σας. Κι εμείς θα λύσουμε το δικό μας πρόβλημα. 
Την «κατηγορία» που μας απευθύνετε ότι «θέλουμε τα σκουπίδια μας στην αυλή του γείτονα» σας την επιστρέφουμε. Γιατί ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ «Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ». Και, επιτέλους, το Παρίσι δεν είναι το Γραμματικό της Γαλλίας, ούτε οι Βρυξέλλες είναι το Γραμματικό του Βελγίου.
Κύριοι
Τα ψέματα τελείωσαν. Το «έργο» στο Γραμματικό αποδείχτηκε περίτρανα ότι είναι ένα περιβαλοντικό έγκλημα. Εφ΄ όσον επιμένετε στην κατασκευή του ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ. Αυτή είναι η αλήθεια, αρέσει δεν αρέσει.
Όσο είναι καιρός αλλάξτε ρότα. Οι λύσεις πολλές. Πολλές και δοκιμασμένες στις πόλεις των Ευρωπαίων «προστατών» μας, που τόσο θαυμάζετε και υπολογίζετε. Μην προσθέσετε το όνομά σας στην λίστα των καταστροφέων αυτού του τόπου. 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς θα υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος το δικαίωμά μας στην ζωή. Και θα δικαιωθούμε, γιατί πάντα έρχεται η στιγμή που το φώς νικά το σκοτάδι.

Βαρνάβας 1/6/2011
Με ελάχιστες ελπίδες για κάποια απάντηση
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΚΟΛΛΙΑΣ
πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: