-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α
Η υπόθεση του ΧΥΤΑ Γραμματικού μπαίνει σε μια νέα, ελπιδοφόρα, φάση.
Συγκεκριμένα, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 4357/2011 απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακυρώσεως. Ωστόσο, στη σκέψη 20 της απόφασης αναφέρεται ότι: «Μόνο κατόπιν συντάξεως του τελικού πορίσματος (του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος) και αν σε αυτό διαπιστωθεί αρμοδίως η ύπαρξη ρεμάτων στο χώρο, η αρμόδια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων υπηρεσία οφείλει να επανεξετάσει τον αρχικό σχεδιασμό και να προβεί είτε στην τροποποίησή του, είτε στην επιβολή πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων, κατά την αιτιολογημένη κρίση της.»
Στην υπ’ αριθ. πρωτ. Οικ. 101/18-1-2012 έκθεση-πόρισμα ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το κυρίως ρέμα που καταλήγει τελικά στον Ευβοϊκό Κόλπο δεν βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια του έργου (όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ και στη Γεωλογική-Υδρογεωλογική και Υδρολογική μελέτη) αλλά εντός των ορίων κατασκευής του έργου Ο.Ε.Δ.Α. Γραμματικού.»(σελ. 17)
Από τα παραπάνω προκύπτει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η ως άνω έκθεση-πόρισμα είναι η περιγραφόμενη στην απόφαση του Δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα έργα στο ΧΥΤΑ και να προβεί η διοίκηση στην αλλαγή του χώρου κατασκευής του έργου Ο.Ε.Δ.Α. Γραμματικού. Διαφορετικά παρανομεί διότι αφενός δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου, αφετέρου παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των υδάτων.
Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής είμαστε σε ένα διαρκή και επίμονο αγώνα για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το σχεδιαζόμενο έγκλημα. Καταφέραμε να δείξουμε και να πείσουμε την κοινωνία ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός. Τώρα η φωνή μας πρέπει να ακουστεί και από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Η αρχή έγινε με την παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου και την έκθεση του Γ. Επιθεωρητή.
Είμαστε, λοιπόν, σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα μας γιατί η κυβέρνηση δύσκολα θα υπαναχωρήσει από την υλοποίηση των σχεδίων της. Δεν θα τους αφήσουμε γιατί το δίκιο και η λογική είναι με το μέρος μας.
Σας καλούμε λοιπόν, όλους τους κατοίκους του Νέου Δήμου Μαραθώνα, σε ανοιχτή συζήτηση στις 19 Φεβρουαρίου 2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 π.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Γραμματικού 
με θέματα:
1. Απολογισμός της δράσης μας και ενημέρωση
2. Προοπτικές και νέες δυνατότητες για τη συνέχιση του αγώνα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ
10 Φεβρουαρίου 2012

ΣΧΟΛΙΟ:
Λυπάμαι, αλλά δεν θα συμμετάσχω, όπως δεν συμμετείχα και στην συνάντηση του Δήμου Μαραθώνα. 
Σέβομαι τον αγώνα της Επιτροπής και εκτιμώ τους ανθρώπους που συμμετέχουν σ΄ αυτήν.
Αλλά έχω κατ΄ επανάληψη ξεκαθαρίσει δημόσια ότι τάσσομαι υπέρ της ενότητας του αγώνα και κάτι τέτοιο δεν βλέπω αυτήν την στιγμή.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να αποδώσω ευθύνες. Δεν έχω το δικαίωμα άλλωστε. Όμως δεν μπορώ και να συμμετάσχω σε κινήσεις που διασπούν αντί να ενώνουν. 
Μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών είχα αποστείλει επιστολή στον Δήμαρχο Μαραθώνα, σχετικά με τις - κατά την άποψή μου - ενδεδειγμένες κινήσεις και επιμένω σ΄ αυτήν. (βλέπε ΕΔΩ)
Θεωρώ ότι ούτε ο Δήμος χωρίς τα συλλογικά όργανα των ενεργών πολιτών μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην διεκδίκηση, αλλά και οι Επιτροπές χρειάζονται την στήριξη του Δήμου για να είναι αποτελεσματικότερες.
Αμφιβολίες μπορεί να υπάρχουν ένθεν και ένθεν. Διαφορετικές προσεγγίσεις επίσης. Διαφορετικές τακτικές ναι. Αν, όμως, δεν επιδιωχθεί η σύμπλευση οι δυνατότητες περιορίζονται.
Ξέρω ότι, πάλι, θα κατηγορηθώ, από πολλές πλευρές, για αυτήν μου την θέση. Κατά καιρούς, άλλωστε, έχω ακούσει πολλά. Επιμένω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος και συνεπής με τις αρχές μου. Κι ας κοστίζει.
Καλό αγώνα, λοιπόν, φίλοι μου. Κι όποτε χρειαστείτε την πρακτική συμμετοχή μου θα είμαι παρών, όπως κάνω χρόνια τώρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: