-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ;


Στη διαχείριση των απορριμμάτων επεκτείνεται το ενδιαφέρον του ομίλου της MIG. O επικεφαλής του ομίλου κ. A. Bγενόπουλος συναντήθηκε χθες με την υπουργό Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής κ. Tίνα Mπιρμπίλη και κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και αποβλήτων τόσο της περιοχής της Aθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης την οποία θα υλοποιήσει μέσω της «Veolia MIG Hellas», εταιρείας που συμμετέχει σε ποσοστό 49% η MIG και 51% η γαλλική εταιρεία VEOLIA βάσει του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν και ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες στις αρχές Δεκεμβρίου για την από κοινού συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικά έργα και στους τομείς μεταφορών και διαχείρισης.
«Κέντρο εκπαίδευσης»
H πρόταση συνοδεύεται με δέσμευση της εταιρείας VEOLIA, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου και των Bαλκανίων στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και αστικών απορριμμάτων για την ίδρυση στην Aθήνα Kέντρου Eκπαίδευσης Πράσινης Aνάπτυξης για τη νοτιοανατολική Mεσόγειο.
H MIG φέρεται να κατέθεσε πρόταση και για την παροχή μέσω του ομίλου δανείων με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, πρόγραμμα για την υλοποίηση του οποίου το YΠEKA αναζητεί πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Χρυσάφι» στα σκουπίδια
Tο ενδιαφέρον ωστόσο στη συνάντηση με την υπουργό επικεντρώθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες «μπίζνες» που για την Eλλάδα μόλις ανοίγει. Mόνο στην Aττική τα προς διαχείριση μεγέθη απορριμμάτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση στη Φυλή είναι της τάξης των 2.300.000 τόνων ετησίως.
O κ. Bγενόπουλος πρότεινε στην υπουργό συγκεκριμένη τεχνολογία επεξεργασίας απορριμμάτων την οποία διαθέτει η γαλλική εταιρεία VEOLIA και όπως υποστήριξε είναι πιο φιλική για το περιβάλλον από αυτή που προτείνει ο εγχώριος ανταγωνισμός. Πρόκειται για την τεχνολογία της κομποστοποίησης, την οποία προκρίνει και μελέτη τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SΟS) που παρουσιάστηκε πρόσφατα με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική». Οι οργανώσεις λένε ότι η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με εκταμίευση της τάξεως των 100-120 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν τελικώς επιλεγεί υπολογίζουν ότι ο συνολικός όγκος των υπολειμμάτων που θα καταλήγουν εκεί θα είναι 100.000 τόνοι ετησίως.
Κομποστοποίηση
Mε τη μέθοδο της κομποστοποίησης, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος, τα οργανικά σκουπίδια (φαγητά, φυλλώματα, χόρτα, κλαδιά, φρούτα, φλούδες κ. λπ.) μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα απορρίμματα που πηγαίνουν στις χωματερές, δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον και το λίπασμα που μένει ως τελικό «προϊόν» μπορεί να αναζωογονήσει κήπους και καλλιέργειες.
H εφαρμογή της στην Aθήνα προϋποθέτει μεταξύ άλλων υποδομές για την υποστήριξη της ανακύκλωσης, όπως δημιουργία 25 κέντρων ανακύκλωσης, δρομολόγηση της οικιακής κομποστοποίησης και τη δημιουργία τριών μεγάλων και δέκα μικρών μονάδων κομποστοποίησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν εκφράσει η «Eλλάκτωρ» μέσω της «Hλέκτωρ» και η ΓEK TEPNA.
ΠΗΓΗ:ENERGEIA gr


ΣΧΟΛΙΑ
Κατ΄ αρχήν μου κάνει εντύπωση η συγκυρία. Μόλις οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις πρότειναν το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Βγενόπουλος και η κ. Μπιρμπίλη, σαν έτοιμοι από καιρό, συναντήθηκαν και συζήτησαν την δυνατότητα υλοποίησης ενός ακριβώς ίδιου μοντέλου (!)
Και φυσικά στο τραπέζι πάλι οι "τρείς μεγάλες μονάδες" που παραπέμπουν ευθέως σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Ή ότι δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και απλά επιχειρούνται "μερεμέτια" στο υπάρχον,
Ή βλέπουν την αντίσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με δήθεν άλλες μεθόδους, οι οποίες απλώς καταλήγουν στο ίδιο "δια ταύτα".
Σε κάθε περίπτωση η κινητικότητα στο ζήτημα δεν είναι αρνητική, γιατί εμμέσως, ομολογείται η αποτυχία του υπάρχοντος σχεδιασμού.
Η όλο και αυξανόμενη εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων στο ζήτημα, αποδεικνύει την αποτυχία, διαχρονικά, των Κυβερνήσεων να δώσουν βιώσιμη, οικονομικά συμφέρουσα και περιβαλλοντικά ορθή λύση, με την εμμονή τους σε ξεπερασμένες μεθόδους, που όμως εξυπηρετούν άριστα συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Και μία "αφελής" απορία: Αυτό το "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού κάνει για όλες τις δουλειές; Και για ΧΥΤΑ και για ΧΥΤΥ και για κομποστοποίηση και για καύση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: