-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

12/9/2010: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ




12 Σεπτεμβρίου 2010, 19.30 Ανήμερα της μάχης θα περπατήσουμε στον Τύμβο, να ξαναζήσουμε την ιστορία
 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, πριν 2500 χρόνια μια χούφτα Έλληνες, αγωνιζόμενοι για τη  Δημοκρατία,  κατόρθωσαν σε πείσμα όλων των προγνωστικών, να κατατροπώσουν την πανίσχυρη δύναμη της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Μια νίκη που έγινε θρύλος  για τους Έλληνες, και λειτούργησε πάντα ως πηγή έμπνευσης  και δύναμης στους κλυδωνισμούς που τους επεφύλασσε η ιστορία.
Θρύλος όμως έγινε και για  άλλους λαούς,εμπνέοντας καλλιτέχνες και δημιουργούς  ανά τους αιώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, εμπνευσμένοι από τον άθλο του Φειδιππίδη, οργανώνονται εκατοντάδες  Μαραθώνιοι κάθε χρόνο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
ΣΗΜΕΡΑ  η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνος θέτουν ως μακροπρόθεσμο στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστορικού τοπίου, που θα εδραιώσει τον Μαραθώνα ως τόπο προορισμού για επισκέπτες Έλληνες και ξένους, με την ιδιαίτερη φύση, το μεγαλύτερο Αττικό βιότοπο, το σπάνιο πευκώνα, την παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.   
Πολλά πρέπει να γίνουν. Ξεκινάμε φέτος, με δράσεις που θα μείνουν για χρόνια στον τόπο .
Σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνος, διαμορφώνουμε μια σειρά πολιτιστικών διαδρόμων για πεζούς και ποδηλάτες.
ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη
Για πρώτη φορά ο επισκέπτης  με την βοήθεια σηματοδοτημένων διαδρομών θα μπορεί να περιπλανηθεί στον χώρο, σε διαδρομές που ενώνουν μνημεία του πολιτισμού, τον Τύμβο, το Τρόπαιο, τα Αρχαία Λατομεία, τον Πευκώνα, την εκκλησία Μεσοσπορίτισσα, το Ιερό των Αιγυπτίων θεών, τη Μακαρία Πηγή, κλπ. Σύμβουλοί μας στο σχέδιο αυτό οι διακεκριμένοι αρχαιολόγοι: ο Ακαδημαϊκός, κ. Βασίλειος Πετράκος και ο κ. Γιώργος Σταινχάουερ. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων, Β’ ΕΠΚΑ του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι διαδρομές αυτές θα γίνουν διαθέσιμες σε διαδικτυακούς τόπους διεθνώς, και θα εγκαινιάσουν έναν πολιτιστικό τουρισμό, που στα πλαίσια της ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ θα μπορεί να καταστεί ευεργετικός για τους κατοίκους της περιοχής.
12 Σεπτεμβρίου 2010, 19.30
Ανήμερα της μεγάλης μάχης θα περπατήσουμε στον Τύμβο, θα ξαναζήσουμε την ιστορία. Ο αρχαιοελληνικός ήχος των αυλών, ίδιος στο πέρασμα του χρόνου, θα μας συνοδεύει. Κυκλώνοντας τον Τύμβο θα κάτσουμε στο χορτάρι που τον περιβάλλει ήσυχα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια δημοφιλείς ηθοποιοί  θα διαβάσουν από τον Ηρόδοτο και άλλα αρχαία κείμενα  την περιγραφή της Μάχης. Κάποια αποσπάσματα θα διαβασθούν και στα Αγγλικά. Έχουν ήδη δεχθεί να συμμετάσχουν οι Λυδία Κονιόρδου και Λευτέρης Βογιατζής.
Το μήνυμα του Μαραθώνα, συνεχίζει να συγκινεί, ίσως γιατί πάνω απ ‘όλα συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπου, όταν πιστεύει σε αξίες και στον εαυτό του, να ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες.
Αυτό το μήνυμα έχει πιο πολύ ανάγκη σήμερα ο Έλληνας, αλλά και ο κόσμος όλος, ακόμη και ο μικρός ευάλωτος Πλανήτης μας.           
Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΟΙΚΟ, ΣΚΑΪ
Στηρίξτε κι εσείς αυτή τη δράση, προωθώντας το μήνυμα σε φίλους σας .                
           
Σημείωση:
Η είσοδος στον Τύμβο θα είναι με προτεραιότητα.

 ΣΧΟΛΙΟ
"Το μήνυμα του Μαραθώνα εξακολουθεί να συγκινεί γιατί πάνω απ΄ όλα συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπου, όταν πιστεύει σε αξίες και στον εαυτό του, να ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες".
Για μας λοιπόν το μήνυμα της Μάχης του Μαραθώνα, είναι η ανάγκη να πολεμήσουμε απέναντι σε πολυάριθμους "αντιπάλους" και πολύ πιο δυνατούς (Κράτος, εργολάβους, πολιτικούς, διαπλεκόμενους) για μια μεγάλη ΑΞΙΑ, που είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
Όπως οι Έλληνες πριν 2.500 χρόνια πίστεψαν ότι ΜΠΟΡΟΥΝ να αντισταθούν σε πολλαπλάσια και καλύτερα εξοπλισμένα στρατεύματα, για τις ΑΞΙΕΣ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΠΕΤΥΧΑΝ, έτσι κι εμείς οι σημερινοί κάτοικοι αυτής της περιοχής, οι απόγονοί τους, θα δώσουμε την μάχη για να μην πραγματοποιηθεί το  οικολογικό έγκλημα του ΧΥΤΑ στον Δήμο Μαραθώνα.

2 σχόλια:

katerina είπε...

Εμείς θα το κάνουμε, ο Δήμαρχος του Μαραθώνα, ο κ.Ζαγάρης, ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;

Unknown είπε...

Κατερίνα μου μην περιμένουμε "σωτήρες". ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. η Επιτροπή ας οργανώσει μια πρωτοβουλία συμμετοχής μας με μπλουζάκια κατά του ΧΥΤΑ.