-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΥΠΕΚΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

ΠΡΟΣ: Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, κ. Παναγιώτη Μέρκο

Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)

Αγαπητέ Παναγιώτη,


Σου διαβιβάζω καταγγελία-αίτημα του κ. Κυριάκου Γκίκα, που μου περιήλθε ηλεκτρονικά, σχετικά με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν μετά από την καλοκαιρινή καταιγίδα, στις 26.07.2010, στον οικισμό Σέσι Γραμματικού και στον Ευβοϊκό κόλπο οι οποίες, όπως υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού, προέρχεται από το υπό κατασκευή ΧΥΤΑ. Η σχετική καταγγελία αναφέρεται ακόμη σε χιλιάδες κυβικά μέτρα λάσπης, που προέρχονται από το εργοτάξιο με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η παραλία του Γραμματικού και εκτιμάται ότι «την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν οι τόνοι σκουπιδιών, εάν συνεχισθεί η ακατανόητη εμμονή στην κατασκευή ΧΥΤΑ»...
Αναρωτιέται ο καταγγέλων «πως είναι δυνατόν ένα πολύ καλό επιστημονικά ανθρώπινο δυναμικό στο Υπουργείο σας, να επιτρέπει οικολογικές καταστροφές σαν αυτή στις 26/07/2010 στον Ευβοϊκό Κόλπο από τις εργασίες του ΧΥΤΑ στο Μαύρο βουνό Γραμματικού. Τα ερωτήματα είναι εύλογα για το τι μέλη γενέσθαι κατά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ».
Για τους ανωτέρω λόγους και με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, σε παρακαλώ:
1. να διαπιστωθεί το βάσιμο της καταγγελίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΥΕΠ (παρακολούθηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τήρησης περιβαλλοντικών όρων) σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνοντας την Υπουργό ΠΕΚΑ και εμένα προσωπικά.
2. να προβεί η ΕΥΕΠ σε σχετικό έλεγχο της τυχόν περιβαλλοντικής ζημιάς στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια και τις ευθύνες, προκειμένου να προχωρήσει η Ειδική Γραμματεία στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Π.Δ. 148/2009) καταλογίζοντας την ευθύνη και το κόστος αποκατάστασης στους περιβαλλοντικά υπεύθυνους.
3. να ελεγχθούν όλα τα δεδομένα του σχεδιαζόμενου έργου, σε σχέση με την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και την εφαρμογή αυτών, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες ή ατέλειες που μπορεί να ενέχουν – στο μέλλον – κινδύνους ανάλογων φαινομένων.
Τέλος, παρακαλώ όπως συντονίσεις τις ενέργειές σας με αυτές που τυχόν αναλάβουν ο Ειδικός Γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, κ. Α. Ανδρεαδάκης, καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζής, στους οποίους απευθύνεται επίσης η σχετική καταγγελία.

Φιλικά

Μαργαρίτα Καραβασίλη

Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Μεσογείων 119
Τηλ: 210 6974707
210 6974714
E-mail: karavasilim@eka.ypeka.gr


ΣΧΟΛΙΟ:
Δεν μπορώ να γνωρίζω, φυσικά, τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η παρέμβαση. Δεν μπορώ, όμως, να μην σχολιάσω στην πρωτοβουλία της κ. Καραβασίλη, η οποία προέκυψε μετά από έγγραφο του Κυριάκου Γκίκα.
Όταν στο άκουσμα "ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ" κλείνουν όλα τα στόματα, όταν κανείς δεν τολμά να δει κατάματα την αλήθεια, για την οικολογικά καταστροφή που συντελείται, όταν στα Μ.Μ.Ε. υπάρχει "ομερτά" και δεν γράφεται ούτε γραμμή για το θέμα, όταν ακόμη και οι αντιδρώντες, με ελάχιστες, δυστυχώς, εξαιρέσεις, δείχνουν να έχουν αποδεχθεί το μοιραίο, αρκεί μια δυνατή  φωνή (του Κυριάκου Γκίκα) και ένας άνθρωπος που σέβεται τον ρόλο που έχει αναλάβει (η κ. Καραβασίλη) για να κουνηθούν τα νερά.
Συγχαίρω την κ. Καραβασίλη, όχι γιατί η πρωτοβουλία της "μας  βολεύει", αλλά γιατί αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον γενικό κανόνα της απραξίας, ή -ακόμα και- της σκοπιμότητας

2 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

εξαιρετικό blog!

συγχαρητήρια και καλή δύναμη!

συναγωνιστικά

ΓΖ

ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Ευχαριστώ συναγωνιστή.
Κι η δική σου δουλειά πολύ καλή.
Συνεχίζουμε τον αγώνα.