- Του Δημήτρη Λάππα
Πληθώρα ερωτημάτων -για καταστάσεις που, σε αρκετές περιπτώσεις, ξεφεύγουν και από τα όρια του ευτράπελου-, γεννά ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει τον τομέα διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων.
Είναι αδιανόητο η υπηρεσία που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του, υπό κατασκευή ΧΥΤΑ (ή ΧΥΤΥ), να μην «περπατάει» την περιοχή, ώστε να πιστοποιήσει την ορθότητα των στοιχείων της μελέτης που υποβάλλει ο ανάδοχος του έργου, αλλά να την αποδέχεται, ως αληθή.
Τα παραδείγματα αρκετά και αδιάψευστοι μάρτυρες, αυτής της τακτικής, οι δεκάδες προβληματικοί ΧΥΤΑ, που καταρρέουν λόγω πλημμελούς μελέτης και ανύπαρκτων ελέγχων.
Ακόμη περισσότερες οι παράνομες χωματερές, όπου η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική. Κι αυτό, γιατί, τυπικά, μεν, κλείνουν, ουσιαστικώς, όμως, παραμένουν ενεργές και, μάλιστα, υπό τις ευλογίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σύντομα θα μας επιβάλλει πρόστιμα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (γιατί ακόμη δεν έχουμε δώσει λύση στο πρόβλημα), συνεχίζει τους ελέγχους, ενώ προσφάτως, βρέθηκε στην χώρα μας, μετά από καταγγελίες και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος.
Κατόπιν αυτών, τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο τρίμηνο, στην Κερατέα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Και, φυσικά, η γενεσιουργός τους αιτία πρέπει να αναζητηθεί στους λόγους για τους οποίους ο πολίτης αντιμετωπίζει το κράτος με δυσπιστία, η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να θεωρηθεί και δικαιολογημένη.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
- η χωματερή στην Ζάκυνθο, όπου τα ιζήματα καταλήγουν στην θάλασσα και, μάλιστα, στον χώρο ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα,
- η χωματερή στην Κέρκυρα, στην περιοχή Λευκίτης, όπου η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και θα μας επιβληθεί «τσουχτερό» πρόστιμο,
- η χωματερή (επίσης στην Κέρκυρα), στην περιοχή Τεμπλόνι, όπου επικρατεί η ίδια ακριβώς, κατάσταση,
- η χωματερή στην Σάμο, όπου «έφυγαν» τα βάθρα και πληρώνουμε για διορθωτικά έργα,
- η χωματερή στην Κατερίνη, όπου, επίσης, τα ιζήματα καταλήγουν στην θάλασσα,
- χωματερή στην Αχαΐα,
- η χωματερή στην Άνδρο που «έφυγε» στην θάλασσα,
- οι χωματερές, σε Λακωνία, Μεσσηνία, Κρανίδι και Μέγαρα, η οποία (χωματερή Μεγάρων) έχει μετατραπεί και σε υποδοχέα βιομηχανικών αποβλήτων.
Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γραμματικό, όπου προβλέπεται η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής και κατά τους ελέγχους που διενήργησαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, εντόπισαν 22 «γκρίζα σημεία», που αφορούν σε ότι αφορά την αδειοδότηση των έργων. Οι Επιθεωρητές, όπως ήταν φυσικό, υπέβαλαν αίτημα παροχής στοιχείων, στην ΔΕΚΕ (Διεύθυνση Έργων) της Περιφέρειας Αττικής, η οποία υπάγεται στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλία Λιακόπουλο.
Ένα, τέλος, ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο εξακολουθεί η Πολιτεία να διαχειρίζεται τα οικιακά απορρίμματα είναι το γεγονός, ότι το «κύτταρο της Φυλής», που έχει ζωή 1,5 ακόμη χρόνο, παραμένει (με τεράστιο οικονομικό κόστος) υποδοχέας των απορριμμάτων της μισής Πελοποννήσου και των Νησιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου