-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΤΙ ΧΥΤΑ, ΤΙ ΧΥΤΥ, ΤΙ...ΧΑΔΑ!

Κόστος 4 δισ. ευρώ ετησίως κινδυνεύει να πληρώσει η χώρα μας από την λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών και το μεγάλο έλλειμμα στην διαχείριση απορριμμάτων, όπως αποκάλυψε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας την Παρασκευή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.


Αν και η  κυρία Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το θέμα των προστίμων δημοσιονομική βόμβα, παρόλα αυτά καμία μέχρι σήμερα πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος αυτός κίνδυνος.  

Μόνο το τελεσίγραφο  που έστειλαν πρόσφατα οι συναρμόδιοι  υπουργοί (Μπιρμπίλη, Ραγκούσης) στις περιφέρειες ώστε μέχρι τα τέλη Μαϊου να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΧΑΔΑ και να κλείσουν έως τα μέσα Ιουλίου, αποδεικνύει την πίεση της πολιτείας για την μεγάλη απειλή που διατρέχει –μέσα σε όλα τα άλλα- η χώρα μας.   

Ο κυριότερος όμως λόγος που δεν έχει γίνει τίποτα στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι μεγάλες αντιδράσεις που συναντά ο σχεδιασμός από τις τοπικές κοινωνίες και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές που αναβάλλουν συνεχώς τα έργα υποδομών και «καταπίνουν» κάθε προσπάθεια επιβολής τους παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.  

Ελλείψει μάλιστα  άλλων μέτρων το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζει να επεκτείνει το κύτταρο  της Φυλής με νέα συμπληρωματική σύμβαση προκειμένου να παρατείνει το χρόνο ζωής του ενώ μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ, μελετάται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ΧΑΔΑ στον οποίο θα απορρίπτονται προσωρινά τα απορρίμματα μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση.  

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, διαμήνυσε ότι η πολιτεία σκοπεύει να δώσει άμεσα λύσεις παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Όπως είπε, τα έργα στο Γραμματικό συνεχίζονται κανονικά ενώ μένει να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις στη Κερατέα.  

«Η απόφαση  της Κυβέρνησης είναι να επιβάλει την έναρξη του έργου εξαντλώντας τις διαδικασίες συνεννόησης, συζήτησης, αλλά η απόφαση της εντέλει είναι να επιβάλει την έναρξη του έργου» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για την Αθήνα  επίκειται η δημοπράτηση για  την αποκατάσταση 12 χωματερών (ΧΑΔΑ), ενώ έχει ήδη γίνει η χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης στο Γουδί και αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η υπουργική απόφαση για τη χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα.  

Μέτρα σχεδιάζονται και στον τομέα των επικίνδυνων  αποβλήτων για τα οποία επίσης είμαστε υπόλογοι στην ΕΕ. Η υπουργός Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ότι σύντομα το υπουργείο θα κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος στις Περιφέρειες με σκοπό να χωροθετήσουν τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τα επικίνδυνα απόβλητα.

ΣΧΟΛΙΑ
Στον κατήφορο που έχει πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, δεν υπάρχει τέλος.
Αφού αρνήθηκε τον διάλογο (ναι έκανε μια συνάντηση "για τα μάτια του κόσμου"), αφού έστειλε τα ΜΑΤ στο Γραμματικό να προστατέψουν το εργολάβο τους ( ναι δεν τα έστειλε το Υπ. Περιβάλλοντος, ούτε το Εσωτερικών, ούτε το Δημ. Τάξης, τα ... πήρε μόνος του ο εργολάβος!), αφού υιοθέτησε, χωρίς καμία αντίρρηση, όλη την επιχειρηματολογία των συμφερόντων (ναι μπορεί να είχαν..."λεπτά" επιχειρήματα), αφού μετέτρεψε τον ΧΥΤΑ (στα λόγια) σε ΧΥΤΥ, τώρα σκέπτεται λέει να δημιουργήσει (ναι προσωρινά πάντα) έναν ΧΑΔΑ, δηλαδή έναν Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (!!).
Μπράβο και πάλι μπράβο.
Επιτέλους η...οικολόγος κ. Υπουργός φαίνεται να βρήκε την λύση. Ένας μεγάλος ΧΑΔΑ (προφανώς αντί για πολλούς μικρούς) θα λύσει το πρόβλημα. 
Απορώ γιατί κάθονται και τα ακούνε αυτά σοβαροί άνθρωποι. Αλλά μέσα στην γενική αφασία που μας διακατέχει, σχεδόν όλα φαίνονται φυσιολογικά.
Κι ακόμα "τα έργα στο Γραμματικό συνεχίζονται κανονικά". Καλά η κ. Υπουργός σε ποια ακριβώς Χώρα είναι Υπουργός; "Κανονικά", όταν σε ένα μεγάλο τμήμα της έκτασης διεξάγονται αρχαιολογικές έρευνες; Ή μήπως η κ. Υπουργός (ή οι παρατρεχάμενοί της) είναι ΚΑΙ αρχαιολόγοι και αξιολόγησαν αρνητικά τα ευρήματα; "Κανονικά", όταν ακόμη δεν έχουν συντελεσθεί οι απαλλοτριώσεις και συνεπώς εντός του χώρου του έργου υπάρχουν ατομικές ιδιοκτησίες; Ή μήπως η αριστερή μας Κυβέρνηση (βλέπε Δ.Ν.Τ. κ.λ.π.) οδηγεί την χώρα σε κομμουνιστικό καθεστώς και καταργείται ήδη η ατομική ιδιοκτησία;
Και στην Κερατέα πως θα αντιμετωπισθούν οι αντιδράσεις; Με την ανάθεση του "διαλόγου" στους άνδρες των ΜΑΤ; Θα ήταν μια κάποια λύση, γιατί έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν γερά και δυνατά "επιχειρήματα".
Ας σοβαρευτούμε.
Όσο κι αν προσπαθούμε με λογικές σκέψεις, να εξηγήσουμε την πεισματική προσκόλληση στον στην πράξη αποτυχημένο δήθεν σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν βρίσκουμε μια λογική εξήγηση. Ναι υπάρχει μια, αλλά δεν μπορούμε να την γράψουμε.
Αφού "βρήκαν τον δρόμο τους" ας τον ακολουθήσουν, αλλά, για όνομα του Θεού, ας πάψουν να προκαλούν με δηλώσεις, διαρροές και εκτιμήσεις.
Εμείς, έτσι κι αλλιώς, θα είμαστε εδώ. Μπροστά τους θα μας βρίσκουν πάντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: