-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ν. ΜΑΚΡΗΣ. ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;

Η προσωπική θέση του Γιώργου Κόλλια.

Είμαι ένας από αυτούς που αγωνίζονται από πολύ παλιά (σχεδόν 25 χρόνια) ενάντια στην εγκατάσταση χώρου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας (Βαρνάβας, Μηλιές Γραμματικού, Μαύρο Βουνό Γραμματικού), από διάφορες θέσεις (ως Πολίτης, ως Κοινοτικός Σύμβουλος, ως Πρόεδρος Κοινότητας).
Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να έχω ολοκληρωμένη άποψη για την πορεία του αγώνα αυτού και για τον τρόπο διεκδίκησης.
Στα χρόνια αυτά έγιναν σημαντικά πράγματα, επιτυχημένες δράσεις, αλλά υπήρξαν και λάθη, αδυναμίες και αποτυχίες. Άλλωστε δεν ήμασταν "επαγγελματίες επαναστάτες", αλλά απλοί άνθρωποι που επειδή νοιώθαμε ότι είχαμε δίκιο, βγήκαμε στον δρόμο να το διεκδικήσουμε.
Σήμερα βρισκόμαστε στην τελευταία φάση, με τον ΧΥΤΑ  να κατασκευάζεται, παρ΄ ότι ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα (αρχαιολογία, απαλλοτριώσεις).
Παράλληλα μας προέκυψε και ο "Καλλικράτης", την ενοποίηση δηλαδή των Δήμων Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και των Κοινοτήτων Γραμματικού και (πιθανόν) Βαρνάβα.
Στα πλαίσια αυτά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ ήρθε σε επαφή με περιβαλλοντικές ομάδες των Δήμων Μαραθώνα και Ν. Μάκρης, με σκοπό την διεύρυνση του μετώπου στα πλαίσια του Καλλικράτειου Δήμου. Από αυτήν την συνεργασία προέκυψε η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της 16 Μαΐου στην Ν. Μάκρη, η οποία επιβεβαιώθηκε με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ν. Μάκρης, Μαραθώνα, Γραμματικού και Βαρνάβα.
Όσον αφορά τώρα την μορφή αυτής της συγκέντρωσης. Οι κινήσεις πολιτών της Ν. Μάκρης (κυρίως) προέκριναν ως αποτελεσματικότερη παρέμβαση την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους διερχόμενους οδηγούς, χωρίς κλείσιμο του δρόμου, κάτι που έγινε αποδεκτό, στα πλαίσια της επιδιωκόμενης συνεργασίας και αποτέλεσε ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.
Μάλιστα εκτιμήθηκε (ορθά κατά την άποψή μου) ότι ενδεχόμενο κλείσιμο του δρόμου και με την δυνατότητα που είχε η Αστυνομία να εκτρέψει την κυκλοφορία σε παράλληλους δρόμους, θα απομόνωνε στην συγκέντρωση.
Δυστυχώς, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης αγνόησαν την απόφαση της Συντονιστικής και προέτρεψαν τους συγκεντρωμένους να καταλάβουν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να εκτραπεί η η κυκλοφορία και ούτε διανομή φυλλαδίων να μπορούσε να γίνει και η συγκέντρωση να εξελιχθεί σε "πασαρέλα" Δημάρχων και υποψηφίων (βλέπε σχετική ανάρτηση εδώ).
Είμαι από αυτούς που επιμένουν, χρόνια τώρα, στις δυναμικές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να έχω συρθεί ως κατηγορούμενος στις αίθουσες των Δικαστηρίων 25 φορές. Όμως ήμουν και θα είμαι πάντα με την άποψη ότι η μορφή του αγώνα κάθε φορά καθορίζεται τόσο από τις συγκυρίες και τον χώρο, όσο και από τις επιδιωκόμενες συμμαχίες. και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με τις "αυθόρμητες κινήσεις πολιτών", αλλά θεωρώ ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο να τηρείται και πάντα ένα εναλλακτικό σενάριο (για ευνόητους λόγους).
Η συγκεκριμένη συγκέντρωση τελικά πέτυχε τον  κεντρικό σκοπό της, δηλαδή την δημοσιοποίηση του προβλήματος, αλλά τραυμάτισε την προσπάθεια διεύρυνσης του μετώπου.
Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εκτιμήσουμε ψύχραιμα την κατάσταση, να αποφύγουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις, να θέσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο δράσης, να απομονώσουμε αυτούς που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους αγωνιζόμενους κατοίκους για την προβολή τους και να ενισχύσουμε την συνεργασία με φορείς, ομάδες και πολίτες της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο και ισχυρό μέτωπο πάλης.
Η δυνατότητα υπάρχει, η θέληση - φαντάζομαι- υπάρχει, μένει να γίνει πράξη.
Εγώ, ως απλός στρατιώτης ενός αγώνα που για μένα έχει γίνει πλέον "αγώνας ζωής", θα είμαι εδώ. Μπροστά, στην μέση, πίσω, δεν έχει σημασία. Αλλά θα είμαι εδώ!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από όλες τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν κρατάω αυτήν που δημοσιεύω (από το site της εφημερίδας Βορεινή) που δείχνει τον αγωνιζόμενο Λαό  και όχι τους σημερινούς ή μελλοντικούς "επιβήτορες της τοπικής εξουσίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: