-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

"ΗΜΕΡΕΣ ΧΟΥΝΤΑΣ" ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Την Δευτέρα 24 Μάη οι πολίτες του Γραμματικού και της γύρω περιοχής, μετά την λειτουργία στον Ναό της Αγ. Τριάδας, προσπάθησαν να μεταβούν μαζικά στον Ναό της Παναγιάς που βρίσκεται 500 μέτρα πιο πέρα, δίπλα από τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και αντιμετώπισαν διμοιρίες των ΜΑΤ και απαγόρευση.
Αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Πόπης Σουφλή, από το blog "ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ".



"Το Γραμματικό, ζει μέρες χούντας"! Φώναξαν εκατό περίπου κάτοικοι του Γραμματικού και δημοτικοί σύμβουλοι του Μαραθώνα και του Βαρνάβα που συμμετείχαν στην ειρηνική πορεία προς το εκκλησάκι που βρίσκεται στο Μαύρο Βουνό και είναι αφιερωμένο στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.


Κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικοί σε πλήρη εξάρτηση, έτοιμοι για επίθεση, είχαν παραταχθεί τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα μακριά από το εκκλησάκι, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εμποδίσουν την εκτέλεση του θρησκευτικού καθήκοντος των κατοίκων, από τον φόβο, ότι τυχόν άδεια διέλευσης, θα έδινε την δυνατότητα στους κατοίκους, να μεταβούν στον παραπλήσιο χώρο του ΧΥΤΑ.

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα, εξελίχτηκε η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων του Γραμματικού, που μετά την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας στο ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας που γιόρταζε, θέλησαν να αποτήσουν έναν φόρο τιμής στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας και προσπάθησαν να μεταβούν στο εκκλησάκι που έχει ανεγερθεί στην μνήμη τους. 
Γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι του Γραμματικού, ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικες δυνάμεις των ΜΑΤ, και ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, τους αρνήθηκε το δικαίωμα να ασκήσουν το θρησκευτικός τους καθήκον!!!
Την δικαιολογία ότι "έχω προφορική εντολή από την εισαγγελέα", προέβαλλε ο αστυνομικός διοικητής, για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα, όταν ο πρόεδρος του Γραμματικού επικοινώνησε με τον εισαγγελέα, ότι τέτοια εντολή δεν υπήρχε!!!
"Η διέλευσή σας, εξαρτάται από την κρίση του Αστυνομικού Διοικητή", απάντησε ο εισαγγελέας.
Το Σύνταγμα και οι νόμοι, καταλήθηκαν από την Αστυνομία, που μετά από ώρα διαπραγματεύσεων, δέχτηκε (!!!), να περνούν πέντε - πέντε κάτοικοι (!!!) και όταν αυτοί επιστρέψουν, να... περάσουν οι επόμενοι πέντε!!!
Τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, ήταν και πάλι παρόντά, όπως κάνουν χρόνια τώρα, πάντα δίπλα στο πλευρό των κατοίκων του Γραμματικού.

"Καταλύετε τη Δημοκρατία και τα βασικά άρθρα του Συντάγματος. Μας γυρίζετε σε εποχές χούντας", είπε απευθυνόμενη στον Αστυνομικό Διοοικητή, η δημοσιογράφοςΠόπη Σουφλή.

Ενοχλημένος εκείνος, της απάντησε ότι "Μην μιλάτε σε μένα για χούντα, γιατί ο πατέρας μου, ήταν στην Μακρόνησο"."Τότε ο πατέρας σας, δεν θα ήταν περήφανος από την σημερινή στάση σας", του απάντησε η δημοσιογράφος των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ.

Εξαγριώθηκαν οι κάτοικοι από την ανένδοτη και παράνομη στάση του Αστυνομικού Διευθυντή και τον κατηγόρησαν για "κατάλυση του Συντάγματος και για προστασία των συμφερόντων του Μπόμπολα και του Λάτση".

Ν. Μπούρμπος: Καταλύετε το Σύνταγμα, με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας!

"Βρίσκεστε εδώ, για να συνδράμετε την ιδιωτική ασφάλεια των κατασκευαστών, και όχι για να εμποδίζετε την διέλευση κατοίκων, οι περισσότεροι των οποίων έχουν εδώ τις περιουσίες τους. Καταστρέφονται οι περιουσίες του κόσμου" κατηγόρησε τον αστυνομικό διευθυντή, ο δικηγόρος Νίκος Μπούρμπος, που εκτός από κάτοικος του Γραμματικού, είναι και δικηγόρος της Κοινότητας στο θέμα του ΧΥΤΑ.

Επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος του Γραμματικού Νίκος Κούκης, μιλώντας στα τηλεοπτικά κανάλια, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία, που σε μια περίοδο λιτότητας και μεγάλων οικονομικών περικοπών των μισθών των εργαζομένων, επιλέγει να δαπανά εκατομμύρια για την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών, που φυλάττουν τα μηχανήματα του Μπόμπολα και του Λάτση,επί 24ώρου βάσεως, παρά το γεγονός, ότι η σύμβαση κάνει λόγο ΜΟΝΟ για ιδιωτική ασφάλεια την οποία επιβαρύνονται οι εργολάβοι του έργου του ΧΥΤΑ..

"Είναι μια παράλογη ενέργεια που γίνεται με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι Υπουργείο ΜΗ Προστασίας του Πολίτη. Αναίτια απαγορεύει να πάνε στις περιουσίες τους οι ελεύθεροι Έλληνες πολίτες. Εκτός αν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ πολίτες"!

Πόπη Κοροβέση: Υπό κατοχή και αστυνομοκρατούμενο το Γραμματικό

"Το Γραμματικό, βρίσκεται υπό κατοχή και είναι αστυνομοκρατούμενο. Απαγόρευσαν ακόμα και στα γυναικόπαιδα να περάσουν. Κατέλυσαν το Σύνταγμα. Τώρα πια, είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να υπερασπίζεται το Σύνταγμα", τόνισε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα η Πόπη Κοροβέση, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και από τους ανθρώπους εκείνους που δίνουν μεγάλο αγώνα για να μην γίνει ο ΧΥΤΑ.

Γιώργος Κόλλιας:Η κατάλυση του Συντάγματος, θυμίζει την περιόδο της χούντας!

Στην ίδια γραμμή και ο πρώην πρόεδρος του Βαρνάβα, Γιώργος Κόλλιας, που δεν έλειψε ούτε μια στιγμή, από τον αγώνα αυτό.
"Το Γραμματικό, βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο, υπό κατοχή. Είναι πρωτοφανές, να δίνουν την άδεια διέλευσης σε πέντε άτομα κάθε φορά. Καταργήθηκε η ελεύθερη μετακίνηση στις περιουσίες των κατοίκων και στο ελληνικό έδαφος. Καταλύθηκε η Δημοκρατία. Θυμίζει την περίοδο της χούντας, που δεν επιτρεπόταν η συγκέντρωση ατόμων πέραν των δύο. Τώρα μας ... κάνουν χάρη και επιτρέπουν τη διέλευση σε ... πέντε άτομα".
Όλοι οι συμμετέχοντες, μίλησαν για "κατάλυση της Δημοκρατίας", για "χούντα" και για "αστυνομοκρατούμενο κράτος".
Στην ειρηνική αυτή πορεία, δεν είδαμε τον Δήμαρχο της Νέας Μάκρης, που τόσο λαλίστατος κατά του ΧΥΤΑ, ήταν στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγες μέρες πριν.
Αντιθέτως, το παρόν στην ειρηνική πορεία, έδωσαν ο υποψήφιος δήμαρχος Ζώης Καρίνος με τους συνεργάτες του τον γνωστό δικηγόρο Φίλιππα Δημητρίου και τον κ. Μεγαπάνο.
Παρόντες, ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μαραθώνα,κ.κ. Χ. Στάμος και Γ. Μπέλλος.
Υπάρχει όμως και ένα αρνητικό στοιχείο που πρέπει να το επισημάνουμε.
Όταν σε τέτοιου είδους ειρηνικές αντιδράσεις, οι κάτοικοι του Γραμματικού στην πλειοψηφία τους προτιμούν να κάθονται στα καφενεία ή στα σπίτια τους, τότε ο αγώνας δεν θα έχει θετική κατάληξη.
Δυστυχώς, λάθη του παρελθόντος, δεν έχουν μέχρι στιγμής αναδείξει ένα πρόσωπο που θα ξεσηκώσει στους κατοίκους και θα τους δραστηριοποιήσει ενάντια στο έγκλημα που γίνεται στον τόπο τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: