-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αναρτούμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ, σχετικά με την απόφαση του κ. Γερουλάνου  για διακοπή των ανασκαφών:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την από 23/9/2010 ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή είχε ενημερώσει για την συζήτηση την 21/9/2010 στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του ζητήματος της ανασκαφής στον Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού.

Με την ίδια ανακοίνωσή της η Επιτροπή, αποφεύγοντας τους εντυπωσιασμούς, τις αγωνιστικές κορώνες και τη δημιουργία απατηλών προσδοκιών, είχε ενημερώσει για την γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και είχε καταστήσει σαφές ότι την απόφαση περί της συνέχισης ή μη των ανασκαφών καθώς και περί της τύχης των ευρημάτων την λαμβάνει ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και όχι το Κ.Α.Σ.. Η Σ.Ε. είχε επιφυλαχθεί να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωσή της επί του ζητήματος.

Ο Υπουργός Πολιτισμού με την υπ' αριθμ. πρωτ.ΥΠΠΟ/Τ./ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/100770/4801/21-10-2010 απόφασή του, αποφάσισε την <<χειρωνακτική αποδόμηση των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου <<Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Βορειοανατολικής Αττικής>>, στη θέση <<Μαύρο Βουνό>> Γραμματικού, Νομού Αττικής>>. Η ανωτέρω απόφαση αφορά την αποδόμηση <<της λίθινης ελλειπτικού σχήματος κατασκευής (λιθοσωρού) προϊστορικών χρόνων, των οικοδομικών λειψάνων αγροικίας βυζαντινών χρόνων, των τάφων της ίδιας περιόδου και των τοιχαρίων που χρονολογούνται στους υστεροκλασσικούς - ελληνιστικούς χρόνους>>.

Η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου να προκρίνει αντί της ανάδειξης των αρχαίων και του πολιτισμού της περιοχής, η οποία σημειωτέον γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος, την κατασκευή χωματερής αποτελεί ΥΒΡΙ με την έννοια που προσέδιδαν στη λέξη οι πρόγονοί μας την κληρονομιά των οποίων αποφάσισε να θάψει κάτω από σκουπίδια. Υπενθυμίζουμε όμως στον κ. Υπουργό ότι στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος υπάρχει ναός αφιερωμένος στη Νέμεση.

Και η Νέμεση παρακολουθεί ....

Γραμματικό 9/11/2010


ΣΧΟΛΙΑ:
1.  Έστω και καθυστερημένα αναρτούμε την ανακοίνωση μετά και από δικαιολογημένη διαμαρτυρία του φίλου Ν.Μ. Το παρόν blog πάντως ποτέ δεν υπηρέτησε σκοπιμότητες κι ούτε πρόκειται να το κάνει στο μέλλον
2. Τμήμα της χρησιμοποιήθηκε την επιστολή που απέστειλε ο Γιώργος Κόλλιας στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο.
3. Εκφράζουμε την απορία πως δεν έγινε αντιληπτό ότι εξεδόθη η συγκεκριμένη απόφαση νωρίτερα.
4. Υπάρχουν νομικές διαδικασίες αντιρρήσεων κατά της απόφασης; Κι αν ναι έγιναν αυτές; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: