-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ). ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

Παρασκευή 15 Απρίλη 2011 εκδικάσθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει ο Δήμος Μαραθώνα και κάτοικοι του Γραμματικού, ζητώντας την άμεση διακοπή των εργασιών του έργου «Κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού», μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την διαπίστωση της ύπαρξης δύο ρεμάτων εντός του χώρου, καθώς επίσης και των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν στην Παραλία Σέσι Γραμματικού εξ αιτίας των παρεμβάσεων των κατασκευαστών του έργου στα ρέματα αυτά.
Μάρτυρες από την πλευρά των αιτούντων είχαν ορισθεί ο Γιώργος Κόλλιας, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα και η Πόπη Κοροβέση κάτοικος Μαραθώνα, εκ των οποίων εξετάσθηκε μόνο ο πρώτος εξ αυτών.
Στη Σχολή Ευελπίδων, όπου διεξάχθηκε η διαδικασία παραβρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι του Γραμματικού και του Βαρνάβαανάρτησαν πανό στην είσοδο των Δικαστηρίων και φώναξαν συνθήματα ενάντια στο καταστροφικό για την περιοχή – και όχι μόνο – έργο της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.
Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Μαραθώνα δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου και ο μάρτυρας Γιώργος Κόλλιας, με την τεχνική υποστήριξη του αγωνιστή Μηχανικού Δημήτρη Δαμάσκου έδωσαν μάχη για να αποδείξουν ότι:
Α. Ο επιλεγείς χώρος για το έργο του ΧΥΤΑ δεν διατρέχεται απλώς από δύο ρέματα, αλλά αποτελεί το σημείο δημιουργίας των ρεμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο δεν επιδέχεται καμία «θεραπεία», αφού δεν υπάρχει παγκοσμίως τεχνικός τρόπος να αποτρέψει κανείς την δημιουργία ρέματος, όσο κι αν αλλοιώσει το ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής.
Β. Τα πλημυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο σημείο εκβολής στον Ευβοϊκό του ρέματος ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την ζωή των κατοίκων της περιοχής του Σεσιού Γραμματικού, στο πιθανότατο ενδεχόμενο εκδήλωσης ανοιξιάτικων βροχών.
Γ. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά του έργου κι όχι άλλων αιτιών, όπως προσπαθούσε να πει η νομική εκπροσώπηση της Εταιρίας (όπως π.χ. των πυρκαγιών του 2009) δεδομένου ότι και στον Βαρνάβα προκλήθηκε τεράστια καταστροφή από την πυρκαγιά, αλλά δεν παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.
Δ. Με αφορμή τα παραπάνω συντρέχει λόγος άμεσης διακοπής των εργασιών και επανεξέτασης του έργου.
Στην διαδικασία αποκάλυψαν προς το Δικαστή ότι η ύπαρξη των ρεμάτων απεκρύβη κατά την διαδικασία σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων και –παρ΄ ότι εμφανίζονται στον χάρτη της μελέτης- δεν αναφέρονται στο κείμενο. Με αυτόν τον τρόπο – στην ουσία- «εκβιάστηκε» η έγκρισή της.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΕΜΑ
 "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ" (!)
Μέσα από την διαδικασία, όμως, προέκυψε κάτι πρωτοφανέςΠαρουσιάστηκε έγγραφο, με ημερομηνία 14/4/2011, δηλαδή την αμέσως προηγούμενη ημέρα της διαδικασίας, που αποδόθηκε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στο οποίο – ούτε λίγο, ούτε πολύ – αναγραφόταν ότι «δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρεμάτων στον χώρο» (!).
Αν αυτό ισχύει πρόκειται για την «κολοτούμπα» του αιώνα. Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που πριν λίγο καιρό διαπίστωσαν την ύπαρξη ρεμάτων, ξαφνικά (;) διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν τα ρέματα (!!!).
Γνωρίζαμε ότι θα ασκηθούν εντονότατες πολιτικές και άλλες πιέσεις προς τους Επιθεωρητές, δεν περιμέναμε, όμως, ότι θα υπήρχαν άνθρωποι με τόσο ελαστική συνείδηση και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής, οι οποίοι θα εξέθεταν με τέτοιο τρόπο τον εαυτό τους.
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ "ΔΕΝ
ΥΠΑΡΧΕΙ" ΤΟ ΡΕΜΑ
Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν το κατακάθι της Κοινωνίας, αφού ακόμη και οι άνθρωποι του υποκόσμου διαθέτουν έναν κάποιο «κώδικα τιμής». Και βέβαια δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Θα ασκηθούν εναντίον τους μηνύσεις και αγωγές, για να αντιληφθούν και αυτοί, αλλά και οι «εντολείς» τους, ότι δεν μπορούν να καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργολάβων.
Αναμένεται η έκδοση της απόφασης, αλλά δεν τρέφουμε και ιδιαίτερες ελπίδες, μετά από όσα προαναφέρθηκαν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παρακαλώ δημοσιεύστε αν κατατέθηκε από τον συνήγορο ή τον μάρτυρα στον δικαστή η εξόχως σημαντική απόφαση-έκθεση με τις υπογραφές των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία σαφώς και κατηγορηματικά ΓΡΑΦΕΙ ότι υπάρχουν ΔΥΟ ρέματα μέσα στον ΧΥΤΑ. η Συνήγορος του αντιδίκου τι στοιχεία κατέθεσε, προφορικά με μάρτυρα ή γραπτώς;;; ποιος υπογράφει το έγγραφο αν υπάρχει;;; παρακαλώ αν επιθυμείτε επικοινωνήστε konkoulouris@yahoo.gr

Unknown είπε...

Η Έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος φυσικά κατατέθηκε, άλλωστε περιλαμβανόταν στο δικόγραφο και ήταν το κύριο όπλο μας.
Η αντίδικος βασίστηκε στο ότι έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και επικαλέστηκε ως αιτία των πλημμυρών την πυρκαγιά του 2009. Τα επιχειρήματά τους αποδομήθηκαν.
Στο τέλος αναγνώστηκε από το Δικαστή το επίμαχο κείμενο - έγγραφο. Δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατόν να δούμε ποιος υπογράφει. Δόθηκε εντολή στον δικηγόρο μας να το πάρει. Αναμένουμε και ανάλογα θα κινηθούμε.

katalytikos είπε...

Μήπως θα πρέπει να παρέμβει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τουλάχιστον το νόμιμο των διαδικασιών, αλλά και για να δασώσει την τιμή μιας καταξιωμένης υπηρεσίας, όπως ήταν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος??
Αναλυτική προσέγγιση στο:
http://envthink.blogspot.com/2011/04/blog-post_26.html