...ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ"
-------------------------------------------------
ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ |
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΧΥΤΑ. ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ
Η δενδροφύτευση έγινε! Οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, για την συμβολική αναδάσωση στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού. Εκατοντάδες κάτοικοι κατέφθασαν στο χώρο του Ναού της Παναγιάς της Μαυροβουνιώτισας με τα εργαλεία τους για να συμμετάσχουν στην δενδροφύτευση.
Όπως ήταν φυσικό (!) οι δυνάμεις των ΜΑΤ, η Ασφάλεια και πλήθος αστυνομικών είχαν ζώσει τον χώρο. Έκαναν, όπως κάθε μέρα, το "καθήκον" τους. Ας μην ξεχνάμε ότι, εδώ και καιρό αποτελούν την ιδιωτική σεκιούριτι του εργολάβου του έργου κατασκευής ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Όπως ήταν φυσικό οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τις αυθαίρετες περιφράξεις στον χώρο εξεμάνησαν και κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα των περιφράξεων, υπό την διακριτική - είναι η αλήθεια- παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ.
Οι κάτοικοι για μια ακόμη φορά απέδειξαν τόσο το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, όσο και την θέλησή τους να αγωνιστούν - με κάθε μέσο - ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας απορριμμάτων στο Γραμματικό, είτε αυτή λέγε ΧΥΤΑ, είτε ΧΥΤΥ, είτε οποιοδήποτε άλλο όνομα της δώσουν.
Κι αυτός ο αγώνας θα έχει και συνέχεια και κλιμάκωση.
Στην συνέχεια οι κάτοικοι σε διαδικασία επιτόπιας λαϊκής συνέλευσης αποφάσισαν να εμποδίσουν την αλλάγη των δυνάμεων των ΜΑΤ.
Τοποθέτησαν πέτρες στο οδόστρωμα και παρέμειναν 4 ώρες στο σημείο αναγκάζοντας τους υπευθύνους να μεταφέρουν τους αστυνομικούς με τζίπ μέσα από κακοτράχαλους δρόμους.
Οι πολίτες πλέον απαιτούν από την Κοινότητα και την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνεχείς δράσεις ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα της χωματερής. Ξεπερνούν, πολλές φορές, την ηγεσία και προβαίνουν σε αυτοσχέδιες δράσεις, γιατί έχει εξαντληθεί η υπομονή τους.
Και οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι καλύτερες για τους "εισβολείς".
Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ







Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ


ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ:ΟΥΤΕ "ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ" ΟΥΤΕ "ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ"
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΑΥΓΗ"
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/11/2009
Του Χάρη Κωνσταντάτου
Τις τελευταίες μέρες, με την επιχειρούμενη επανεκκίνηση των έργων για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής στο Γραμματικό, έχει ξανάρθει στην επικαιρότητα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα, παρά την ύπαρξη ενός επαρκούς θεσμικού πλαισίου, ούτε τα αυτονόητα δεν έχουν προχωρήσει: Εκατοντάδες παράνομες χωματερές ανά την Ελλάδα απειλούν τη φύση και τη δημόσια υγεία, η Δυτική Αθήνα συνεχίζει να δέχεται τα σκουπίδια της Αττικής αλλά και άλλων νομών, τα δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης καρκινοβατούν ελλείψει ενημέρωσης και κινήτρων, ενώ οι περιφερειακοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν συχνά λαθεμένες χωροθετήσεις ΧΥΤΑ και δεν υλοποιούνται στο σκέλος που αφορά τη μείωση των απορριμμάτων.
Σε αυτό το προβληματικό από πολλές απόψεις σκηνικό, ορισμένοι προωθούν τη «μαγική λύση» της ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών στερεών αποβλήτων. Υποτίθεται ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι «νέες τεχνολογίες» θα μας απαλλάξουν από το πρόβλημα, με τρόπο συμβατό με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία. Αθόρυβα αλλά συστηματικά, σχεδιασμοί για την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης και παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια προχωράνε στη Βοιωτία, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη κ.ά.
Υποστηρίζουμε ότι η αριστερά, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών, οφείλει να αντιπαρατεθεί στην προοπτική των μονάδων καύσης απορριμμάτων για πολλούς λόγους.
Κατ' αρχάς, η καύση, δεν είναι περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση, καθώς κατά τις διεργασίες της εκλύονται επικίνδυνοι και δύσκολα ανιχνεύσιμοι ρύποι, με σωρευτική επίδραση στην υγεία. Επιπλέον, τα τοξικά υπολείμματά της απαιτούν ειδικούς χώρους για την «ασφαλή» διάθεσή τους. Υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που θα δεχόταν μια αποθήκη τέτοιων αποβλήτων; Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική πολιτεία και διοίκηση μπορεί να παρακολουθήσει τη ρύπανση και να ελέγξει τα εργοστάσια καύσης; Μάλλον όχι.
Σε κάθε περίπτωση, η κυρίαρχη τάση στις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα είναι η διακοπή της λειτουργίας παρόμοιων μονάδων με παράλληλη προώθηση εναλλακτικών πολιτικών και σίγουρα όχι τα εργοστάσια «στο κέντρο των πόλεων», όπως διαφημίζουν τα εργολαβικά μέσα ενημέρωσης.
Το σημαντικότερο ζήτημα ίσως εντοπίζεται στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των διαθέσιμων επιλογών: Η τεχνολογία της καύσης βασίζεται σε εισαγόμενες πατέντες, δεν προάγει την εγχώρια τεχνογνωσία και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας, αντίθετα με τις εφαρμογές της ανακύκλωσης. Επιπλέον, με την εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλες εταιρείες, αποσπάται από την αυτοδιοίκηση και τον όποιο κοινωνικό έλεγχο η κοινωφελής και ανταποδοτική αυτή υπηρεσία και ιδιωτικοποιείται οριστικά. Καθώς μάλιστα πρόκειται για ακριβές και δαπανηρές στη λειτουργία τους εγκαταστάσεις, τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες θα εκτιναχθούν για να καταλήξουν αμέσως σε γνωστές τσέπες.
Τέλος, η επιλογή της καύσης των απορριμμάτων θα βάλει ταφόπλακα στην ανακύκλωση: Τα εργοστάσια αυτά λειτουργούν στη βάση πολυετών συμβάσεων που δεσμεύουν την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία, όχι μόνο δεν θα έχει κίνητρο για να εφαρμόσει την ανακύκλωση, αλλά αντίθετα θα... φροντίζει για την απρόσκοπτη τροφοδοσία τους με πλαστικά, χαρτί και οργανικά.
Αυτή ίσως είναι και η σημαντικότερη, πολιτισμική και αξιακή διάσταση των σημερινών διλημμάτων πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων. Ερώτημα: από τη μεριά μας, επιδιώκουμε μια κοινωνία όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν συλλογικά στην προσπάθεια μείωσης του οικολογικού αποτυπώματός τους, μια κοινωνία που συνειδητά θα επιβραδύνει τον καταναλωτισμό και την αλόγιστη μεγέθυνση;
΄Η, θαμπωμένοι (ακόμη;) από τεχνολογικού χαρακτήρα «λύσεις» και μεσάζοντες που υπόσχονται να πάρουν τα σκουπίδια μας από «κάτω απ’ το χαλί», θα συναινέσουμε απροβλημάτιστα στο να σταλούν «στην πυρά»; Ίσως το κοινό στοιχείο της κατάστασης με τις ανεξέλεγκτες χωματερές σήμερα, και της πιθανής υιοθέτησης της καύσης μελλοντικά, είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η κοινωνία παραμένει παθητική και κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουν τις «βρόμικες» δουλειές.
Η απόλυτη προτεραιότητα της μείωσης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και υπό δημόσιο έλεγχο, είναι η πολιτική πρόταση που αρμόζει στη δική μας αριστερά. Είναι θέση που θα χρειαστεί να προβάλλουμε ενάντια σε κυβερνητικές επιλογές και στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης.
* Ο Χ. Κωνσταντάτος είναι πολιτικός επιστήμονας, υπεύθυνος Τμ. Οικολογίας και περιβάλλοντος ΚΠΕ ΣΥΝ
ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ...ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/11/2009
Τη σύσταση νέας διυπουργικής επιτροπής, που θα αναλάβει να εκπονήσει "άμεσα", αλλά σε άγνωστο χρονικό διάστημα, την εκπόνηση "συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων", ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραϊτης. Απαντώντας σε ερώτηση του Θανάση Λεβέντη για την απαράδεκτη υπερφόρτωση του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και Φυλής και την επιβάρυνση του Θριάσιου Πεδίου, ο υφυπουργός "σφύριξε" καθυστέρηση στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
"Αυτά τα έχουμε ακούσει δεκάδες φορές. Στην Ελλάδα, κάνουμε μία επιτροπή για να ρίξουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες", απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν λύσεις "και για το σήμερα και για το αύριο". "Δικαιολογημένα η Κερατέα και το Γραμματικό βλέποντας αυτό το χάλι δεν θέλουν να έχουν αυτή την τύχη", είπε αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων. Υπενθύμισε μάλιστα ο Θ. Λεβέντης ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός "έγινε χωρίς διάλογο και έγινε επί ΠΑΣΟΚ" και ότι ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Λαλιώτης "είχαν πει ότι στα Λιόσια θα πήγαιναν το 1/3 και τώρα πάει το σύνολο των σκουπιδιών". Υπογράμμισε ότι στη χωματερή του Θριάσιου πηγαίνουν σκουπίδια από το Γύθειο και το Ρέθυμνο και ότι καθημερινά πέφτουν 10.000 τόνοι, ενώ ο σχεδιασμός είναι για 2.000 τόνους.
"Η μόνη παράταξη που άγγιξε αυτό το θέμα ήταν το ΠΑΣΟΚ και είμαστε περήφανοι που το 2003 είχαμε ετοιμάσει τον περιφερειακό σχεδιασμό", απάντησε ο Θ. Μωραϊτης, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. επειδή επί "5,5 χρόνια άφησε το θέμα. Είχαμε παλινωδίες". Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός ανακοινώνοντας τη νέα διυπουργική επιτροπή αναφέρθηκε σε "δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα", αλλά δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο και… δεσμευτικό στοιχείο επί τούτου.
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ Ε.Κ.
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
ΧΥΤΑ. ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ


Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ





ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ.ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!
