-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΚΟΛΛΙΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • Για την απόφασή του να θαφτούν τα αρχαία στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού



Βαρνάβας 13 Νοεμβρίου 2010



Κύριε Υπουργέ
Με την ΥΠΠΟ/Τ./ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/100770/4801/21-10-2010 απόφασή σας αποφασίσατε  την  χειρωνακτική αποδόμηση των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Βορειοανατολικής Αττικής>>, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού, Νομού Αττικής. Η ανωτέρω απόφαση αφορά την αποδόμηση της λίθινης ελλειπτικού σχήματος κατασκευής (λιθοσωρού) προϊστορικών χρόνων, των οικοδομικών λειψάνων αγροικίας βυζαντινών χρόνων, των τάφων της ίδιας περιόδου και των τοιχαρίων που χρονολογούνται στους υστεροκλασσικούς - ελληνιστικούς χρόνους.
Η εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.)  ήταν αντίθετη, πλην όμως, απ΄ ότι φαίνεται,  δεν την λάβατε καθόλου υπόψη.
Από το βιογραφικό σας διαπιστώνω ότι οι επιστημονικές σας γνώσεις και η επαγγελματική σας ενασχόληση δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαιολογία, για να υποθέσω ότι έχοντας δική σας επιστημονική άποψη, αμφισβητείτε τεκμηριωμένα την σχετική εισήγηση του Κ.Α.Σ.
Αναρρωτιέμαι λοιπόν και θέλω απάντηση από εσάς: Με ποια κριτήρια αποφασίσατε την διακοπή των ανασκαφών στο «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού; Με ποια κριτήρια «θάβετε» την ιστορία του τόπου μας;
Είχα την αίσθηση, μέχρι τώρα, ότι είχατε μια διαφορετική θεώρηση της πολιτικής διαχείρισης, σε σχέση με την κρατούσα αντίληψη. Με λίγα λόγια πίστευα ότι η πολιτική πρακτική σας θα υπαγορευόταν ΜΟΝΟ από αναγκαιότητα της προώθησης των στόχων και των σκοπών του Υπουργείου που υπηρετείτε, χωρίς να επιρρεάζεστε από άλλους παράγοντες.  Δυστυχώς με διαψεύσατε. Και με διαψεύσατε οικτρά.
Διαπιστώνω ότι και σεις δεν διαφέρετε από τους «κλασσικούς» πολιτικούς, οι οποίοι ευτελίζουν την πολιτική τους, υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες, όχι απαραίτητα ιδιοτελείς, αλλά σίγουρα τέτοιες που δεν συνάδουν με την ευθύνη που έχουν αναλάβει.
Κύριε Υπουργέ
Ευθύνη σας είναι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας, η συντήρηση και η ανάδειξη εκείνων των μνημείων τα οποία «ζωντανεύουν» την ιστορία μας και μέσω αυτών, η διατήρηση της «ιστορικής μνήμης» των Ελλήνων. Μάλιστα, επειδή είστε ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει Ιστορία, θα περίμενα μεγαλύτερη ακόμη ευαισθησία.
Εσείς, όμως, αποδείξατε, με την απόφασή σας αυτή, ότι δεν σας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από την συνέχιση ενός καταστροφικού για τον τόπο έργου, όπως είναι αυτό του ΧΥΤΑ, θάβοντας στα σκουπίδια μνημεία, για τα οποία οι ειδήμονες ζητούν, αν μη τι άλλο, περισσότερη έρευνα.
Κύριε Υπουργέ
Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη μου για σας. Άλλωστε εγώ είμαι ένας απλός πολίτης και μόνο. Προφανώς εσείς επιθυμείτε να είστε αρεστός σ΄ αυτούς οι οποίοι, αμέσως ή εμμέσως, ρυθμίζουν τις τύχες αυτού του τόπου.
Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην ιστορία έμειναν μόνο όσοι αντιστάθηκαν, όσοι αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με μια απλή διαχείρηση της μιζέριας, όσοι «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις». Στην Ιστορία θα μείνει ο Αντώνης Τρίτσης κι όχι η κ. Βάσω Παπανδρέου. Στην Ιστορία θα μείνει η Μελίνα Μερκούρη κι όχι ο κ. Παύλος Γερουλάνος.
Θα ήθελα να κλείσω την επιστολή μου αυτή ζητώντας σας να επανεξετάσετε την απόφασή σας. Φοβάμαι, όμως, ότι θα είναι μάταιο. Απ΄ ότι φαίνεται εσείς έχετε ήδη πάρει τις αποφάσεις σας, με κριτήρια άλλου είδους κι όχι επιστημονικά.

Με σεβασμό,
αλλά όχι –πλέον- με εκτίμηση
Γιώργος Κόλλιας

Η επιστολή στάλθηκε ταχυδρομικά και με email στο γραφείο του Υπουργού

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν σε ξέρω....καμιά σημασία δεν έχει . Μπράβο για την επιστολή που έστειλές στον "κύριο" Υπουργό, αν θες όμως την γνώμη μου, χέστηκε