-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Προς: κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Πρόεδρο Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί πιστεύουμε ότι είναι η αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των τοπικών κοινωνιών προς όφελος της πρωτεύουσας και του Ελληνικού κράτους, αλλά και συγχρόνως η παραδοχή των μεγάλων προβλημάτων που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε καθημερινά στην περιοχή μας.

Όπως γνωρίζετε η Ανατολική Αττική φιλοξενεί βιομηχανίες, εργοστασιακές μονάδες, λατομικές επιχειρήσεις, εμπορικά και επιβατικά λιμάνια, το διεθνές αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μας και άλλες ρυπαίνουσες και οχλούσες δραστηριότητες, που όλες μαζί στηρίζουν την πρωτεύουσά μας και φυσικά όλη τη χώρα.
Η κοινωνία της Κερατέας έχει και αυτή επιτρέψει με περίσσια ανοχή την λειτουργία με συνεχείς επεκτάσεις του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ενέργειας της χώρας τον ΑΗΣ-ΔΕΗ Κερατέας- Λαυρίου,(όπως επίσημα ονομάζεται πλέον αφού το 87,5 % της έκτασης του ανήκει διοικητικά στο Δήμο μας).

Τα τελευταία 14 χρόνια η κοινωνία της Κερατέας δίνει σύσσωμη αγώνα για να αποτραπεί η δημιουργία ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο με δύο ΦΕΚ αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας. Το 2003 ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων με ελλιπή και κυρίως παραπλανητικά στοιχεία ο Περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος αμφισβητείται έντονα από επιστημονικούς κύκλους και πολιτικά πρόσωπα με πιο έντονους εκφραστές τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Αττικής, πλην ενός.
Παρ’ όλα αυτά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δηλώνετε ότι θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού, αξιοποιώντας ταυτόχρονα σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης, επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων και τη μετάβαση από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ σε ορίζοντα πενταετίας.


Το ερώτημα είναι το εξής:

Γνωρίζοντας πλέον την ανεπάρκεια του Περιφερειακού σχεδιασμού στο σύνολό του και ειδικότερα τα κριτήρια αποκλεισμού για την εγκατάσταση και λειτουργία όχι μόνο ΧΥΤΑ αλλά οποιασδήποτε δραστηριότητας, όπως υπαγορεύει και ο αρχαιολογικός νόμος, στο Οβριόκαστρο Κερατέας, θα εμμείνετε σε ότι αφορά την Κερατέα στην ολοκλήρωση του;
Το 2003 δυστυχώς ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος παρανόμως παρέκαμψε το Κ.Α.Σ. και υπέγραψε να προχωρήσει το έργο. Μόλις πριν δύο μήνες (30/07/2009) ο νυν Υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς έπραξε ομοίως, παρανομώντας και αυτός κατάφωρα.
Είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν μια έκταση 540 στρεμμάτων που προορίζεται για Χ.Υ.Τ.Α. στον Αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο να μην ελέγχεται όπως ο νόμος απαιτεί από το ΚΑΣ, ενώ μια έκταση 8 στρεμμάτων ιδιώτη στο ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας (τα στοιχεία στη διάθεση σας) να εγκρίνεται από το ΚΑΣ. Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά εξοργίζουν τους πολίτες που παρακολουθούν άναυδοι τις αυθαιρεσίες και αδικίες της πολιτείας.

Σας γνωρίζουμε ακόμη ότι για το λόγο αυτό, είναι σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα «για παράνομη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. σε αρχαιολογικό χώρο», ύστερα και από την έκδοση σχετικού βιβλίου του Δήμου μας και της Νομαρχίας Αν. Αττικής για το Οβριόκαστρο που σας έχουμε αποστείλει.

Ερωτούμε επομένως, εσείς προσωπικά και το ΠΑ.Σ.Ο.Κ. συμφωνείτε με αυτές τις ενέργειες και τι θα κάνετε εφόσον αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας;
Σας επισημαίνουμε ότι στο παρελθόν σε συνάντηση την οποία εσείς ζητήσατε, κατέθεσα όλα τα στοιχεία για τον αρχαιολογικό χώρο στον κ. Τ. Χυτήρη και είμαι βέβαιος ότι σας ενημέρωσε, για τα συντριπτικά επιχειρήματά μας, όπως και την εξαπάτηση που έγινε.
Το ίδιο έγινε πρόσφατα με τον κ. Σπύρο Κουβέλη.

Στον τηλεοπτικό διάλογο με τον κ. Καραμανλή στις 22/09/2009 αναφερθήκατε στη διαχείριση των απορριμμάτων και τον κίνδυνο σε δύο χρόνια η Αττική να μην μπορεί να τα διαχειριστεί.

Δυστυχώς κάποιοι επιτήδειοι σας έχουν παραπληροφορήσει διότι η αλήθεια είναι ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής μπορεί να δέχεται τα απορρίμματα της Αττικής για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χρόνια ακόμα. Χρόνος υπεραρκετός ώστε να ολοκληρωθεί ένας ορθολογικός και σύγχρονος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Συμφωνούμε απόλυτα ότι η Δυτική Αττική δεν μπορεί να είναι ο σκουπιδότοπος της Αττικής. Επιτέλους οι μεγάλοι παραγωγοί απορριμμάτων η Αθήνα και ο Πειραιάς θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ακόμη θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πέρα από κάθε λογική και δικαιολογία το στέλεχος του ΠΑ.Σ.Ο.Κ. κ. Μ. Κυριακίδης πρώην Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής έχει τεράστια ευθύνη για το θέμα. Είναι ο άνθρωπος που γνώριζε τα πάντα εκ των προτέρων για την χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. σε αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα έχει προχωρήσει σε αγωγή εναντίον μου ως Δημάρχου η οποία θα εκδικαστεί στις 15 Οκτωβρίου του 2009. Ζητάμε να εξετάσετε την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά και να την καταδικάσετε όπως άλλωστε έχετε αποδείξει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα η πόλη μας εξαιτίας του δίκαιου αγώνα της βρισκόταν υπό καθεστώς ομηρίας και τρομοκρατίας από την πολιτεία, αναμένοντας την έλευση των ΜΑΤ όπως έχει συμβεί στο Γραμματικό και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία μας είχε αποκλείσει από χρηματοδοτήσεις και το διάλογο εκβιάζοντάς μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις σας για δικαίωμα στην ισονομία, στη δικαιοσύνη και τη διαβούλευση θα γίνουν πράξη πάνω στο δικό μας ζήτημα, και δεν θα κάνετε το λάθος να διαπράξετε τα ίδια…

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο που κανείς δεν έχει δεχτεί έως σήμερα.

Να είστε βέβαιος ότι θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι όξυνσης του προβλήματος.

Σας καλούμε να πάρετε θέση στα ζητήματα που σας θέτουμε και αν είναι δυνατόν ως υποψήφιος στην ιερή γη της Αττικής να επισκεφθείτε οποιαδήποτε στιγμή πριν τις εκλογές το Δήμο μας και να σας ξεναγήσουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.


Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κερατέας


Σταύρος Ιατρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: