-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ;

Αρχαία στο ΧΥΤΑ Γραμματικού

E-mailΕκτύπωσηPDF

Την λύση στο Περιφερειακό σχεδιασμό θα την δώσουν όπως φαίνεται οι αρχαίοι Ελληνες αφού η κληρονομιά που μας άφησαν και στο Γραμματικό θα αποτρέψει την δημιουργία εκεί του ΧΥΤΑ.
Οι πρώτες εκσκαφές που ξεκίνησαν βέβαια με επεισοδιακό τρόπο συμπλοκής αστυνομικών και κατοίκων, έφεραν στην επιφάνεια κτίσματα αρχαίου πολιτισμού και βέβαια την παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Οι πρώτες ανακοινώσεις αναφέρουν είτε τοίχος, είτε πλευρά δημόσιου κτηρίου. Οι αρχαιολόγοι όμως δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα ενώ συνεχίζουν πυρετωδώς τις έρευνες.
Ισως τελικά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να δώσουν την λύση στο Γραμματικό αφού δεν ισχύει η φήμη που διαδόθηκε και από τα κεντρικά ΜΜΕ ότι η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ανήγγειλε την κατάργηση του ΧΥΤΑ και την δημιουργία εργοστασίου καύσης. Η κα Μπιρμπίλη είπε συγκεκριμένα:
«…..Έρχομαι τώρα στο τελευταίο θέμα που αφορά στο Γραμματικό. Θα ξεκινήσω με το εξής το οποίο είναι και βαθιά μας πίστη και δέσμευσή μας: Δεν υπάρχει περίπτωση στο Γραμματικό να λειτουργήσει ΧΥΤΑ. Στο Γραμματικό, αυτό που θα κατασκευαστεί και που κατασκευάζεται, θα είναι ΧΥΤΥ, δηλαδή χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και παράλληλα θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 να έχουμε τη δυνατότητα να δημοπρατήσουμε ό,τι χρειάζεται για τη Μονάδα Επεξεργασίας όπως υπήρχε αρχικά στο σχεδιασμό, για να προχωρήσουμε τα θέματα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αποβλήτων.
Άρα, αυτό που θα θάβεται θα είναι υπόλειμμα και δε θα είναι απόβλητο. Σε αυτό θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματική.
Έχετε μια ανακοίνωση την οποία σας μοιράσαμε. Εδώ θέλω να πω το εξής: Έχουμε παραλάβει μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο θέμα των απορριμμάτων. Η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν αναφέρομαι στον τομέα της ανακύκλωσης όπου εκεί οι ευθύνες είναι συνολικά πολύ μεγάλες διαχρονικά. Αναφέρομαι όμως σε μια κατάσταση που υπήρχε και που 5 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα.
Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος τον οποίο ακόμη δεν έχουμε αποφύγει, να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να προχωρήσουν τ’ αναγκαία έργα και να υποχρεωθούμε να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα, πρόστιμα που μπορεί να τινάξουν όλο το δημοσιονομικό προγραμματισμό, για το θέμα των απορριμμάτων και μόνο.
Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε και στη σύσταση μιας διυπουργικής Επιτροπής για την οποία θα σας ανακοινώσουμε όλα τα βήματα αυτά την επόμενη εβδομάδα αλλά θα προχωρήσουμε τόσο για την Αττική όσο και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας. Γιατί το πρόβλημα της Αττικής δημιουργείται επίσης γιατί δεν υπάρχει και διαχείριση απορριμμάτων για παράδειγμα στην Πελοπόννησο. Οπότε όλα αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος και είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Σε αυτό το πλαίσιο πρωταρχικός μας στόχος θα είναι η ανακύκλωση και θα ήθελα να πω ότι θα προχωρήσουμε σ’ ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με μείωση, ανακύκλωση, αξιοποίηση και ταφή μόνο των υπολειμμάτων και το τονίζουμε».

ΠΗΓΗ: ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: