-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΓΡΙΦΟΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Σε γρίφο εξελίσσεται η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική με σημείο αιχμής τους χωροθετημένους ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα.

Παρόι η δημοπράτηση του έργου τουλάχιστον στο Γραμματικό αφορά τη δημιουργία ΧΥΤΑ, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη την περασμένη Πέμπτη δεσμεύθηκε ότι ο χώρος θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Γεγονός που προϋποθέτει τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας

απορριμμάτων καθώς και εκτεταμένη ανακύκλωση. Διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, κονδύλια και ταχύτατη ενημέρωση των πολιτών.

*Ωστόσο, το Γραμματικό, όπου επανεγκαταστάθηκε, συνοδεία των ΜΑΤ, ο εργολάβος την περασμένη εβδομάδα, καταγράφεται ως πιθανός χώρος υποδοχής απορριμμάτων από το μακρινό 1994. Οι πρώτες αναφορές για ΧΥΤΑ στη θέση «Μηλιές» είχαν γίνει όταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν ο Κ. Λαλιώτης.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2001 κατέληξε στο Γραμματικό, (θέση «Μαύρο Βουνό»), την Κερατέα και τη Φυλή ως Χώρους Υγιειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και, το 2003, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου προχώρησε στην ψήφιση σχετικού νόμου.

Εκτοτε οι κάτοικοι Γραμματικού και Κερατέας με συνεχείς προσφυγές στο ΣτΕ επιδιώκουν να ακυρωθούν τα έργα, χωρίς όμως να το έχουν καταφέρει.

Ο νόμος του 2003 θεωρείται από πολλούς ειδικούς επιστήμονες απόλυτα ξεπερασμένος. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, «η Ε.Ε. θεωρεί ως βέλτιστη μορφή διαχείρισης απορριμμάτων τη μείωσή τους, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση κ.λπ.».

*Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο η Κομισιόν είχε εκφράσει εγγράφως τις αντιρρήσεις της για την κατασκευή των ΧΥΤΑ Γραμματικού και Κερατέας, ενημερώνοντας την κυβέρνηση για αναστολή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής.

Στην επιστολή τους οι διευθυντές Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος Ντιρκ Αχνερ και Καρλ Φάλκενμπεργκ σημείωναν ότι οι εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν την ολοκληρωμένη και σύννομη λειτουργία των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ -δηλαδή κέντρα ανακύκλωσης, μονάδες κομποστοποίησης, μονάδες επεξεργασίας κ.λπ.- και συνδέονται με τους όρους της κοινοτικής συγχρηματοδότησης έχουν βαλτώσει.

Επέκριναν τη μέθοδο υγιειονομικής ταφής, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ειδικότερα στην περίπτωση της Αττικής, η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρ

όπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες» και πρότειναν την έναρξη διαδικασιών για την προώθηση νέων τεχνολογιών.

*Ηχηρό «όχι» στη χωματερή του Γραμματικού, όπου προχθές βρέθηκε ένα αρχαίο τείχος και σταμάτησαν οι εργασίες, διατύπωσε η Κομισιόν και τον περασμένο μήνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Ο ευρωβουλευτής, μετά την επανεγκατάσταση του αναδόχου, κάλεσε την υπουργό Περιβάλλοντος «να πείσει ότι δεν βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου της Γ. Σουφλιά».

*Γνωμοδότηση-ράπισμα κατά των επιλογών για κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό έχει συντάξει ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος Μιχ. Δεκλερής.

Στη γνωμοδότηση εκφράζονται μια σειρά από ουσιαστικές αντιρρήσεις και αποσαφηνίζεται ρητά ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98 θα έπρεπε να προηγηθεί η κατάρτιση εθνικού δικτύου διαχείρισης αποβλήτων πριν χωροθετηθεί το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περι

φέρειας Αττικής.

Κατακεραυνώνει το ΣτΕ, επικρίνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη λογική της απόφασης 1953/2007, με την οποία το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν πολίτες κατά της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) η οποία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του επίμαχου έργου.

*Οσο για την εισβολή δέκα διμοιριών ΜΑΤ στο Γραμματικό τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αγανακτισμένοι:

«Ηταν μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση. Κανείς δεν μας ενημέρωσε για τίποτα, αν και από τη Δευτέρα οι αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του ΧΥΤΑ είχαν ενισχυθεί. Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση ευαγγελίζεται "προστασία

του πολίτη" μέσω του αρμόδιου υπουργείου, όμως εδώ είδαμε προστασία του εργολάβου και καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινων δικαιωμάτων», τονίζει οργισμένος ο Γιώργος Θανάσουλας, κάτοικος της περιοχής.

*Θέμα παραβίασης του συντάγματος θέτει ο Νίκος Μπούρμπος, νομικός σύμβουλος και γραμματέας του Κέντρου Βιωσιμότητας Γραμματικού. «Ο χαρακτήρας της έκτασης ως αναδασωτέας ή μη δεν έχει κριθεί. Εχουμε προσφύγει κατά της άρσης της αναδάσωσης ενώπιον του ΣτΕ και η υπόθεση εκκρεμεί. Το σύνταγμα επιτάσσει ότι όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες. Πώς μπήκαν σε καμένη περιοχή για την οποία δεν έχει βγει ακόμη πράξη δασάρχη για αναδάσωση; Ποιος έδωσε άδεια για να αρχίσουν εργασίες σε αναδασωτέα περιοχή;»

*Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΔΚΝΑ, ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής είναι 2,5 χρόνια, αν και περιβαλλοντικές οργανώσεις τον ανεβάζουν σε τουλάχιστον 5. Στο Γραμματικό και την Κερατέα προβλέπεται να πάει το 15% των απορριμμάτων. «Αυτό πρακτικά σημαίνει παράταση ζωής το πολύ ενός χρόνου για τη Φυλή, κάτι που δεν λύνει το πρόβλημα», υποστηρίζει ο Φίλιππος Κιρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

nadia@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: