-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 



EΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΝΩ ΙΛΙΣΣΙΑ, 157 84 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. : 72.74.204 , FAX : 72.43.380,

Αθήνα 29/6/2010
Προς κ ΔΗΜΗΤΡΙΟ Σ. ΔΑΜΑΣΚΟ
B.Sc.mech.eng,,M.Sc.environmental eng.
ΔΙΠΛ.ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ 58, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Τηλ. 210-9629182, e-mail: damaskosdimitrios@gmail.com

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που παραθέτονται στην έρευνα[1] του Πανεπιστημίου Αθηνών[2], στις κατατεθειμένες μελέτες[3],[4] για την έγκριση της κατασκευής ΧΥΤΑ στη θέση «Μάυρο Βουνό» Γραμματικού, υπάρχουν αρκετές ασάφειες και εσφαλμένες εκτιμήσεις, όσον αφορά τα ειδικά Γεωλογικά, Υδρογεωλογικά, Υδρολογικά και Στρωματογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα αξιολογήσεις για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στηρίζονται σε λαθεμένα κριτήρια και θα πρέπει να επανεξεταστούν, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Τα δεδομένα αυτά που προέκυψαν από μακροσκοπικές παρατηρήσεις πεδίου, χαρτογραφήσεις και αναλύσεις δειγμάτων, έδωσαν σημαντικά νέα στοιχεία για τα επιφανειακά γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και αποτελούν σημαντικότατες κατευθυντήριες ενδείξεις για την πιστοποίηση και των υπόγειων γεωλογικών συνθηκών. Ορισμένα από αυτά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, π.χ. οι ακριβείς υδρογεωλογικές συνθήκες και η στρωματογραφία της στενής περιοχής χωροθέτησης ΧΥΤΑ, μπορούν να πιστοποιηθούν μόνο με αναλυτική υδρογεωλογική και στρωματογραφική έρευνα που θα περιλαμβάνει μετρήσεις πεδίου, όπως γεωφυσικές διασκοπήσεις ή/και διάνοιξη ερευνητικών γεωτρήσεων και μελέτη των δεδομένων τους.

Συνεπώς, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι σημαντικές ενδείξεις για τις δομές βάθους της περιοχής χωροθέτησης ΧΥΤΑ και τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά αυτής, κρίνεται ως απαραίτητη η διεξαγωγή συμπληρωτικών ερευνών που θα περιλαμβάνουν:

1. Γεωφυσικές διασκοπήσεις, με σκοπό:

α) την πιστοποίηση ύπαρξης υπόγειου νερού, τον ακριβές βάθος στο οποίος βρίσκεται και τις ενδεχόμενες υδραυλικές επικοινωνίες που υπάρχουν.

β) τον καθορισμό της ακριβούς στρωματογραφικής στήλης εις βάθος

2. Ερευνητικές γεωτρήσεις, για τον προσδιορισμό:

α) της ακριβούς πιεζομετρικής στάθμης και των ειδικών υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής χωροθέτησης ΧΥΤΑ

β) την ακριβή λιθολογική περιγραφή των γεωλογικών σχηματισμών βάθους.

3. Λεπτομερής υδρογεωλογική μελέτη, που θα περιλαμβάνει μετρήσεις πεδίου και θα καλύπτει όχι μόνο το εύρος της στενής περιοχής του Έργου, άλλα θα επεκτείνεται ευρύτερα στην περιοχή προκειμένου:

α) Να καθορισθούν τα ακριβή υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής

β) να καθορισθούν οι ενδεχόμενες υδραυλικές επικοινωνίες της περιοχής με ευαίσθητα υδατικά συστήματα όπως η λίμνη του Μαραθώνα και ο Ευβοϊκός Κόλπος, αλλά και με σημαντικά υδρομαστευτικά έργα (γεωτρήσεις άρδευσης και ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής).

Επειδή οι γεωλογικές και υδρογεωλογικές παράμετροι είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την χωροθέτηση ενός ΧΥΤΑ, και με δεδομένη την αρχικά εσφαλμένη εκτίμηση τους, προτείνεται η αναστολή των εργασιών στην περιοχή του Έργου, μέχρις ότου εκπονηθούν οι απαραίτητες ειδικές μελέτες που θα καταγράψουν την πραγματική υφιστάμενη κατάσταση, και θα γνωμοδοτήσουν με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για την καταλληλότητα ή μη της θέσης.

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δρ. Α. Κελεπερτζής

Καθηγητής Γεωχημείας και Εφαρμοσμένης Γεωχημείας,

Δρ. Γεωχημείας, Πανεπιστημίου Manchester Αγγλίας,

Δρ. Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων Παν. Πατρών

ΣΧΟΛΙΟ
Άλλη μια - πάρα πολύ σοβαρή-  τοποθέτηση Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για τις - ύποπτες κατά την γνώμη μας - "αστοχίες" της περιβόητης "μελέτης" Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ΧΥΤΑ στο "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του κ. Δαμάσκου, ενός αγωνιστή ενάντια στα ΧΥΤΑ.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι κατά παραγγελία "μελέτες" απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και από την .... επιστήμη.
Γι΄ αυτό ποτέ δεν τόλμησε η Πολιτεία να απευθυνθεί στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας για τις μελέτες της. Γιατί οι Πανεπιστημιακοί μας δεν εκτελούν "διατεταγμένες υπηρεσίες", δεν σκύβουν το κεφάλι στα συμφέροντα, δεν διαπλέκονται με τους κυβερνώντες. Και φυσικά δεν είναι "αρεστοί".
Εδώ και χρόνια έχουμε μια απορία:
Κανείς δεν ντρέπεται, όταν τα Πανεπιστήμια της Χώρας ξεσκεπάζουν τις ψευτομελέτες τους;
Κανείς, έστω ένας(!), δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να αντικρούσει, έστω για τους τύπους, όσα αναφέρουν οι μελέτες των πανεπιστημίων μας;
Τόσο βαθιά έχει μπει στο πετσί Κυβερνώντων και Διαπλεκόμενων η αναισθησία;
Και μην αρχίσουν πάλι τις υπόγειες "διαρροές" ότι "οι καθηγητές έχουν κτήμα στο Γραμματικό" κ.λ.π. κ.λ.π. γιατί αρκετά έχουν ξεφτιλιστεί τις προηγούμενες φορές.
Όχι κύριοι. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν ενεργούν με βάση το συμφέρον. Δεν είναι όλοι σαν κι εσάς. Μην νομίζετε ότι έχετε καταφέρει να αλλοτριώσετε όλους. Ναι έχετε αλλοτριώσει πολλούς, πάρα πολλούς, αλλά όχι όλους.
Σας έχουμε πάρει χαμπάρι πλέον. Δεν πείθετε. 
Κι εμείς "δεν μασάμε". θα μας βρίσκετε απέναντί σας παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: