-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ.

Εξαιρετικής σημασίας , στην στρατηγική κατά του ΧΥΤ , χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το οποίο επιφυλάχθηκε να ολοκληρώσει και υποβάλει την εισήγησή του προς τον Υπουργό για τη συνέχιση ή μη της ανασκαφής.

Η παρουσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας στον χώρο , τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους , ανατρέπει τα σχέδια του περιφερειάρχη ο οποίος θα επιθυμούσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης πριν την αποχώρηση του.

Να θυμίσουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντης , σε ερώτηση του προς την Κομισιόν , υποστήριξε ότι ασκούνται πιέσεις για να φύγει η αρχαιολογική υπηρεσία από το ΧΥΤΑ, αναφέροντας ως τέτοια τη παρουσία στο χώρο του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, Ηλ. Λουκόπουλου, ο οποίος απαιτούσε να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κερδίζεται χρόνος μέχρι να τελεσιδικησει το ΣτΕ και οι άλλες νομικές ενέργειες που δρομολογούνται και οι οποίες , όπως πιστεύουμε , θα τεκμηριώσουν το λάθος του σχεδιασμού όχι μόνο για το Μαύρο Βουνό αλλά και πανελλαδικά. Ελπίζουμε η δικαίωση μας να επιτευχθεί και μάλιστα εγκαίρως ώστε η περιβαλλοντική καταστροφή να είναι αναστρέψιμη. Το αχρείαστο και σκανδαλώδες αυτό έργο δεν πρέπει να λειτουργήσει ποτέ.

Η Συντονιστική επιτροπή αγώνα εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 εισήχθη προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το ζήτημα της ανασκαφής στον Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού.

Η πληροφόρηση για τη συζήτηση έφθασε στη Συντονιστική Επιτροπή αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Αμέσως ξεκίνησαν οι προσπάθειες για ενημέρωση σε σχέση με το θέμα της συζήτησης καθώς και αγώνας με το χρόνο από τα εναπομείναντα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρουσία στη συζήτηση και η έκθεση των απόψεων των κατοίκων. Και τούτο διότι η παρουσία στη συζήτηση επιτρέπεται μόνον εάν προηγουμένως υποβληθεί σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους προς τη Γραμματεία του ΚΑΣ εντός του ωραρίου που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ το βράδυ της ίδιας ημέρας παραστάθηκε για τη Σ.Ε. το μέλος της Νίκος Μπούρμπος ενώ επίσης παραστάθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Νίκος Κούκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Β.Α. Αττικής Δημήτρης Καζαζάκης, ο Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Μαραθώνα Βασίλης Δελαγραμμάτικας και ο Οδυσσέας Γεωργαντάς μέλος της διοίκησης του εκπολιτιστικού συλλόγου Ο ΠΑΝ από το Σέσι.

Όπως είναι γνωστό η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική δηλαδή εισηγείται προς τον Υπουργό Πολιτισμού επί των θεμάτων αρμοδιότητάς του αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του τις αναφορές των αρχαιολόγων σε σχέση με το συζητούμενο θέμα. Ο Υπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του την εισήγηση του ΚΑΣ. Το περιεχόμενο των αναφορών των αρχαιολόγων γνωστοποιείται μόνον στα μέλη του ΚΑΣ και κανείς άλλος πλην των μελών του δεν μπορεί να πληροφορηθεί αυτό.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η μόνη πληροφόρηση που είχαν όσοι παραστάθηκαν κατά τη συζήτηση ήταν το θέμα αυτής, όπως αυτό αναφερόταν στην ημερήσια διάταξη, δηλαδή έγκριση της διατήρησης ή μη των υπολειμμάτων της ανασκαφής στο Μαύρο Βουνό και το οποίο μάλιστα μας γνωστοποιήθηκε λίγο πριν συνεδρίαση. Κανένας, από τους παρόντες, δεν γνώριζε τίποτε περισσότερο από αυτό αφού ούτε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μας ανακοινώθηκε το περιεχόμενο των αναφορών των αρχαιολόγων δεδομένου ότι, όπως μας ελέχθη, δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους προ της επισήμου ανακοινώσεως επί των ευρημάτων της ανασκαφής από την αρχαιολογική ομάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όλοι οι παραστάντες με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ανέπτυξαν στιβαρά και πολλαπλά επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της συνέχισης της ανασκαφής στο Μαύρο Βουνό, για την ανάδειξη των ευρημάτων, για την περιβαλλοντική καταστροφή που επιχειρείται, για την ιστορικότητα του τόπου κ.λπ.. ενώ απάντησαν στις ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν από τα μέλη του ΚΑΣ.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το ΚΑΣ επιφυλάχθηκε να ολοκληρώσει και υποβάλει την εισήγησή του προς τον Υπουργό για τη συνέχιση ή μη της ανασκαφής.

Η Σ.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση μόλις πληροφορηθεί οτιδήποτε σημαντικό αφού πρώτα το επιβεβαιώσει.
Γραμματικό 23/09/2010
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: