-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ (;) ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Στο site ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online δημοσιεύεται το παρακάτω άρθρο της Μαριάννας Τζανέ:
Λύση με την παλιά χωματερή της Κερατέας!
Την παλιά χωματερή της Κερατέας η οποία έκλεισε πριν από λίγους μήνες σχεδιάζουν να προτείνουν ως εναλλακτική λύση για τον πολυσυζητημένο ΧΥΤΥ οι φορείς της περιοχής.
Ο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), ο οποίος απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από την πόλη, όσο δηλαδή και η θέση Ομβριόκαστρο που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, λειτουργούσε έως και πρόσφατα στην Κερατέα μετά την άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ να υποδεχτεί τα σκουπίδια της πόλης στη χωματερή της Φυλής.
Κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν πριν από λίγες μέρες από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη προς τους εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής που την επισκέφτηκαν στο γραφείο της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το σχέδιο για ΧΥΤΥ αλλά εμφανίζεται ανοικτή στην αλλαγή χωροθέτησης όπως και στη «σμίκρυνση» του χώρου.
Την προοπτική να μετακομίσει ο ΧΥΤΥ εφόσον υπάρχει σαφής θέση και χρονοδιάγραμμα μετέφερε στο δήμαρχο και εκπροσώπους της πόλης, η υπουργός αλλά με την προϋπόθεση ότι θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της Ανατολικής Αττικής από τα Σπάτα έως το Σούνιο.
Όπως είναι γνωστό η Κερατέα επιμένει οι υποδομές της να εξυπηρετούν μόνο το δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνίδας. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι πριν από την συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, όπου οι εκπρόσωποι της Κερατέας θα συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις τους η κ. Μπιρμπίλη επιδιώκει να συγκροτηθεί η διυπουργική για τα απορρίμματα για να υπάρξει ενημέρωση και μία κεντρική πολιτική κατεύθυνση για το θέμα, καθώς ήδη εκφράζονται αντιρρήσεις και γκρίνιες από υπουργούς για την αναδίπλωση που εμφανίζει η κυβέρνηση στην καυτή πατάτα της Κερατέας.
Είναι σαφές άλλωστε ότι το plan B που ευαγγελίζονται οι φορείς της πόλης προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη στάση των τοπικών αρχών, οι οποίοι για τέσσερις μήνες μάχονταν να μην κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ στην περιοχή και τώρα εμφανίζονται πρόθυμοι να τον μεταφέρουν κάπου αλλού!
Την προσεχή Τετάρτη που είναι προγραμματισμένο το δεύτερο ραντεβού με την κ. Μπιρμπίλη, η συντονιστική επιτροπή της Κερατέας θα πρέπει να υποβάλλει γραπτώς τις προτάσεις της για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, που σχεδιάζεται στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας, την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγουν στην μονάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τεχνολογία αεριοποίησης πλάσματος που συζητούν να προτείνουν οι υπεύθυνοι της Κερατέας δεν είναι δοκιμασμένη διεθνώς, και όσοι γνωρίζουν μιλούν για μία πιλοτική λειτουργία εργοστασίου μόνο στον Καναδά!
Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την υπόθεση πολύ προσεχτικά καθώς ανεξάρτητα από το είδος της τεχνολογίας που το ΥΠΕΚΑ έχει αφήσει να το αποφασίσει η τοπική κοινωνία, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου. Ήδη με πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Μαραθώνα, ζητά να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και να μην επιβαρυνθεί με τα απορρίμματα της Αττικής ο νέος ΧΥΤΑ Γραμματικού ενώ οξύτατες αντιδράσεις εκδηλώνονται και από το δήμο Φυλής που έχει διαμηνύσει ότι θα κλείσει σε 2,5 χρόνια το ΧΥΤΑ και δεν θα δεχτεί καμία άλλη εγκατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ
Η συντάκτρια συνεχίζει, όπως και τόσοι άλλοι, να χρησιμοποιεί τον όρο "ΧΥΤΥ" που δίνει ως "γραμμή" το ΥΠΕΚΑ, ενώ είναι γνωστό ότι και στην Κερατέα και το Γραμματικό η εργολαβική σύμβαησ προβλέπει την κατασκευή ΧΥΤΑ.
Προφανώς η συντάκτρια τα "πολλά ερωτήματα" τα άκουσε στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ, αφού από το άρθρο της δεν προκύπτει συνομιλία της με τους φορείς της Κερατέας.
Οι φορείς της πόλης δεν "είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν κάπου αλλού τον ΧΥΤΑ". Οι φορείς της πόλης μιλούν για νέα τεχνολογία, νέα χωροθέτηση και μιλούν για εξυπηρέτηση μόνο των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνίδας. Αυτές οι θέσεις, κατά την συντάκτρια, αποτελούν "μεταφορά του ΧΥΤΑ αλλού";
Αλλά είμαι περίεργος που είδε την επιστολή του Δημάρχου Μαραθώνα προς τον Πρωθυπουργό που ζητά να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, όταν μόλις δύο ημέρες πριν ήταν επικεφαλής λαϊκής κινητοποίησης των πολιτών του Δήμου, με αίτημα - μεταξύ των άλλων - την "αξιολόγηση του προβλήματος από μηδενική βάση";
Αγαπητή συντάκτρια.
"Ρεπορτάζ" μέσα στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ δεν γίνεται. Βγες στον δρόμο, αφουγκράσου την κοινωνία, συγκέντρωσε στοιχεία και μετά γράψε.
Αλλοιώς μόνο ως προβοκάτσια μπορεί να εκληφθεί το άρθρο σου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως, λέω, μήπως η συντάκτρια ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε αγαπητέ μου Γιώργο; Μπορεί ο Δήμαρχος να ήρθε στη διαδήλωση του Σαββάτου γιατί ίσως να θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, αλλά αν όντως έχει στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό; Το ξέρουμε; Μπορούμε να το μάθουμε;
Από την συντάκτρια ίσως;;;

Κατερίνα

Unknown είπε...

Κατερίνα
Είμαι από αυτούς που πρώτα εξετάζουν τα δεδομένα και μετά γράφουν. Το ερώτημά σου είναι και δικό μου. Το πιο πάνω σχόλιο το έστειλα και στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αλλά-μέχρι στιγμής- δεν έχω απάντηση. Εννοείται ότι θα διερευνηθεί.