-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ" ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Εν όψει της σημερινής (Δευτέρα 9/5) συγκέντρωσης - ενημέρωσης των κατοίκων της Κερατέας και στην προσπάθεια να συμβάλλει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, η "Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων" καταθέτει τις προτάσεις της, με τη μορφή ανοιχτής επιστολής προς τους κατοίκους της Κερατέας.

για την επικοινωνία
Τάσος Κεφαλάς
e-mail επικοινωνίας με την πρωτοβουλία: prosynat@gmail.com
forum επικοινωνίας: http://groups.google.com/group/prosynat

e-mail επικοινωνίας με το forum: prosynat@googlegroups.com


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Αγαπητοί φίλοι,

χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις μήνες σκληρού αγώνα, για να καταλάβει (;) η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν λύνεται με τα ΜΑΤ και τη βία. Από την άλλη, χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες, για να καταλάβουμε όλοι εμείς (και στην Κερατέα και σε όλη την Αττική) το πόσο λάθος κάναμε, που τόσα χρόνια αποφεύγαμε να συζητήσουμε για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας. Με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε καθαρά μπροστά μας: οι εκπρόσωποι της Λαυρεωτικής βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε ένα “διάλογο”, που το πάνω χέρι το έχει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να περάσει τους αρχικούς σχεδιασμούς της. Το πολύ - πολύ με μια μικρή υποχώρηση στο χώρο που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις. Πάλι πιέζουν: για ΧΥΤΑ στην περιοχή, για υποδοχή σκουπιδιών και άλλων περιοχών και για πολύπλοκες κεντρικές εγκαταστάσεις, που θα οδηγούν στην καύση. Ότι δεν κατάφερε, δηλαδή, με τη βία, προσπαθεί να το πετύχει με ένα διάλογο, με το “μαχαίρι στο λαιμό”. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να σας εκθέσει στα μάτια όσων σας υποστήριξαν, να σας παρουσιάσουν σαν αναξιόπιστους, να πείσουν ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο το δικό σας πρόβλημα.

Τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, έχει σημασία να απαντήσουμε στο μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα: μετά από έναν τόσο μεγάλο αγώνα που δώσατε, αξίζει να φτάσουμε σε μια τέτοια κατάληξη; Θα τους δώσετε “στο πιάτο” μια λύση (σαν την αεριοποίηση), που δίνουμε αγώνα να μη γίνει στη Φυλή και στην υπόλοιπη Ελλάδα; Μια “λύση” πανάκριβη, που εσείς θα κληθείτε να την πληρώσετε με πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών. Μια “λύση” επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον. Και τέλος: θα τους κάνουμε τη χάρη να μας διασπάσουν και να μας βάλουν να “τρωγόμαστε” μεταξύ μας;

Υπάρχει ακόμη καιρός να αντιστραφεί η κατάσταση και να δικαιωθεί ο αγώνας της Κερατέας. Έχετε την ευκαιρία, εκτός από παράδειγμα αντίστασης στην καταστολή, να δώσετε ένα πολύ καλό παράδειγμα και για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Να επιλέξετε έναν τρόπο διαχείρισης που να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Αττική, και όχι μόνο. Υπάρχει τρόπος και είναι απλός: να υιοθετήσει η Λαυρεωτική μια πρόταση που να μπορούν να την εφαρμόσουν όλες οι περιοχές της Αττικής και όχι μια ιδιαίτερη - προνομιακή λύση.

Ποια μπορεί να είναι η λύση;

Η λύση βρίσκεται στην αποκεντρωμένη διαχείριση, δηλαδή στη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, με μεθόδους απλές και οικονομικές, που δεν θα επιβαρύνουν την τσέπη των δημοτών και δεν θα σπρώχνουν τη διαχείριση στα χέρια των μεγάλων συμφερόντων. Και βέβαια δεν θα είναι ούτε η βιολογική ξήρανση, ούτε η καύση. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: όσο πιο μικρές και πιο απλές είναι οι εγκαταστάσεις, τόσο η διαχείριση γίνεται πιο οικονομική, πιο φιλική στο περιβάλλον και πιο προσιτή στους πολίτες. Πως θα το πετύχουμε:

·       Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών, που στέλνουμε για επεξεργασία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την επαναχρησιμοποίηση υλικών, με την κομποστοποίηση στο σπίτι ή την επιχείρηση, με τη διαλογή στην πηγή, με την ανακύκλωση σε δύο κάδους (στον ένα χαρτί, στον άλλο πλαστικά, μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί κλπ.), με έναν τρίτο κάδο για τα προδιαλεγμένα οργανικά, αν δεν μπορούμε να τα κομποστοποιήσουμε στο σπίτι και με έναν τέταρτο κάδο για ότι περισσεύει από τις προηγούμενες διαδικασίες. Πάνω από τα μισά μας σκουπίδια μπορούμε να τα διαχωρίσουμε και να τα ανακτήσουμε άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να τα στείλουμε για περαιτέρω επεξεργασία.  

·       Μειώνοντας τον όγκο του υπολείμματος, που στέλνουμε για ταφή. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε οδηγώντας τον τέταρτο κάδο με τα σύμμεικτα, στο χώρο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, όπου συνεχίζουμε τη διαδικασία της ανάκτησης – ανακύκλωσης και ξεδιαλέγουμε και άλλα οργανικά από τα σύμμεικτα. Αυτά τα οργανικά, μαζί με τα προδιαλεγμένα οργανικά (από τον τρίτο κάδο) και τα προϊόντα των υπηρεσιών πρασίνου (κλαδέματα κλπ.) ακολουθούν τη διαδικασία παραγωγής κομπόστ, υψηλής ποιότητας, στην ίδια εγκατάσταση. Απλή εγκατάσταση, απλά προϊόντα. Ούτε καύση, ούτε βιολογική ξήρανση. Αν ο δήμος θέλει να διαχειριστεί ο ίδιος την ανακύκλωση, μπορεί να συγκεντρώνει στην αποκεντρωμένη εγκατάσταση και τους δύο κάδους των ανακυκλώσιμων και να μην τους στέλνει στο ΚΔΑΥ Κορωπίου.

·       Αυτό που απομένει από τη διαδικασία αυτή, είναι ένα μικρό υπόλειμμα, που περιλαμβάνει, κυρίως, αδρανή υλικά. Ένα μέρος από αυτά μπορεί να πάει σε αποκαταστάσεις ή σε έργα οδοποιίας (αφού θρυμματιστεί). Το υπόλοιπο πρέπει να οδηγηθεί σε ένα ΧΥΤΥ. Προτείνουμε αυτό να γίνεται σε έναν κεντρικό ΧΥΤΥ, σε συνεννόηση με τις άλλες περιοχές, για να μη γεμίσει η Αττική με διάσπαρτους ΧΥΤΥ. Αν, παρόλα αυτά, μπορεί να εξασφαλιστεί και ένας ασφαλής, τοπικός, μικρός ΧΥΤΥ, θα μπορούσε να είναι και αυτός η λύση για την τελική διάθεση του υπολείμματος των δικών σας σκουπιδιών.

Αγαπητοί φίλοι,

υπάρχουν πολλοί καλοθελητές, που προσπαθούν να σπείρουν ζιζάνια, να σας θολώσουν την κρίση, να σας αποπροσανατολίσουν και να παρουσιάσουν ότι εσείς φταίτε για το χάλι της Φυλής και τα προβλήματα των δυτικών συνοικιών. Όπως ο δήμαρχος Φυλής, που απειλεί με κλείσιμο της Φυλής, αν δεν γίνουν τα μεγάλα έργα της Κερατέας και του Γραμματικού. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, που λίγες μέρες πριν, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τον καλούσε να υλοποιήσει όλα τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού (και στη Φυλή), με την προϋπόθεση να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του δήμου (με άλλα λόγια, τα γνωστά αντισταθμιστικά οφέλη).

Σας καλούμε να τους αγνοήσετε και να τους προσπεράσετε. Σας καλούμε να εμπιστευθείτε τους απλούς πολίτες, σαν κι εσάς, των δυτικών συνοικιών, του Γραμματικού και της υπόλοιπης Αττικής, που αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια και χωρίς κανένα πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον για μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, σε όφελος της κοινωνίας.

Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε!
Συνεχίζουμε τον αγώνα, μέχρι τη νίκη!

9/5/2011

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: