-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Επικίνδυνη η συνέχιση εργασιών στο ΧΥΤΑ Μαραθώνα οικονομικά και περιβαλλοντικά …επειδή, εκτός των άλλων, μέσα στο χώρο του, διαμορφώνονται και ρέουν ΔΥΟ ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα…

(κλικ για μεγέθυνση)

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ… Όποιος έχει μάτια βλέπει;;;
Το γήπεδο κατασκευής του ΧΥΤΑ, ΣΤΗ ΘΈΣΗ Μαύρο Βουνό Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα, (εικόνα από το Google, ημερομηνία λήψης 17/04/2010),  συνολικής έκτασης 517 στρέμματα,  οριοθετείται από τις κορυφές με τα μπλε  σημεία 1 έως 13. ΜΕΣΑ στο χώρο του ΧΥΤΑ, είναι φανερή η ύπαρξη των ρευμάτων που διαμορφώνονται (πράσινες επισημάνσεις 1 και 2) και η τελική κοίτη, (λέγε με μισγάγγεια για να μην καταλαβαίνουν οι πολλοί!!!) που αρχίζει ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ και όχι 300 μέτρα μακριά,(όπως καταγράφει ανακριβώς  η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)

Πολύ συζήτηση γίνεται για την συνέχιση των εργασιών στις θέσεις που έχουν επιλεγεί για την χωροθέτηση των Ολοκληρωμένων Χώρων Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Αττικής. Μέχρι σήμερα με διάφορες τακτικές η Διοίκηση καθυστερεί να προχωρήσει την εφαρμογή των σχεδίων ενώ από την άλλη οι κάτοικοι των περιοχών αντιλαμβάνονται την παραπλάνηση που επιχειρείται με διάφορους τακτικισμούς της Διοίκησης. Κινδυνολογίες και ψευτο-προφάσεις, απειλές και προσχήματα και σκόπιμη καθυστέρηση ώστε να μοιάζει ρεαλιστικό το ψευτο-επιχείρημα…ή θα δεχθείτε την λύση ή «βουλιάζουμε»;;; στα σκουπίδια.
Από την άλλη πλευρά οι πολίτες άλλοτε με προσφυγές στην Δικαιοσύνη, όχι με πολύ εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητά της είναι αλήθεια και άλλοτε με διαμαρτυρίες λιγότερο ή περισσότερο «φλογερές», προσπαθούν να πείσουν ότι δεν θέλουν δίπλα τους μια εικόνα όμοια με αυτή που έχει διαμορφωθεί και συνεχίζεται στα Λιόσια και την Φυλή. Δεν θέλουν δηλαδή σκουπιδόπους που διάφοροι Ψευτο-Θόδωροι της πολιτικής (μην πάει το μυαλό σας στον κακό…),τους ονομάζουν ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Πως θα είναι Υπολειμμάτων αφού ΔΕΝ κατασκευάζεται τίποτα απολύτως για τον διαχωρισμό και την ανακύκλωση ;;; Τέλος πάντων. Όμως μια περίπτωση που αποτελεί αποδεδειγμένα κραυγαλέα σκανδαλώδη απόκλιση από την νομιμότητα, με ποινικές ευθύνες γιαυτούς που επιμένουν, είναι η περίπτωση του χώρου εγκατάστασης του ΧΥΤΑ Μαραθώνα (στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού). Με διάφορα επιχειρήματα της διοικήσεως αλλά με έμφαση σε δύο
1. στο Μαραθώνα(Γραμματικό) έχει ήδη γίνει το 40% του έργου. και
2. αν δεν συνεχιστεί το έργο «θα χάσουμε τα λεφτά (της ΕΕ εννοεί).
Δύο επιχειρήματα ψεύτικα στη βάση τους και εντελώς έωλα ακόμα και αν ήσαν αληθινά, επειδή:
  1. το έργο του ΧΥΤΑ αποτελεί μικρό  μέρος των εγκαταστάσεων που πρέπει να κατασκευαστούν για να λειτουργήσει το έργο σε πλήρη και ολοκληρωμένη έκταση. Πρέπει λοιπόν ενδεικτικά να κατασκευαστούν οι δρόμοι προσέγγισης, τα εργοστάσια, η μεγάλη μονάδα κομποστοποίησης και ότι άλλο προβλεφθεί όπως εργοστάσια βιολογικής ξήρανσης κλπ… Από όλα αυτά έχει σήμερα κατασκευαστεί μέρος μόνο του έργου του ΧΥΤΑ, προσοχή ΧΥΤΑ όχι ΧΥΤΥ (Απορριμμάτων όχι Υπολειμμάτων) αφού για να λειτουργήσει ΧΥΤΥ πρέπει να ολοκληρωθούν  ΟΛΑ τα υπόλοιπα έργα. Επομένως μέχρι σήμερα το έργο που έχει εκτελεστεί δεν ξεπερνά το 30% του ΧΥΤΑ που δεν είναι ούτε το 20% των συνολικών εγκαταστάσεων.
      Άρα επί του συνολικού έργου δεν έχει γίνει ΟΥΤΕ το 10%.
  1. Αν όμως παρά την λογική το έργο συνεχιζόταν, στο τέλος η ΕΕ ΔΕΝ θα το πλήρωνε επειδή μέσα από στην έκταση εγκατάστασης του ΧΥΤΑ, (δες την εικόνα), διαμορφώνονται και ρέουν ΔΥΟ ρέματα που αποτελούν αιτία απόλυτου αποκλεισμού της επιλογής. Απαγορεύεται απολύτως μέσα από ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ να διέρχεται ρέμα και η επιλογή είναι αιτία αποκλεισμού. Άρα η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει ένα παράνομο έργο και φυσικά είναι αστείο το επιχείρημα «που θα το μάθουν». Θα τους το πουν οι πολίτες που δεν θέλουν οι ανεύθυνοι πολιτικοί να προωθούν έργα παράνομα και πρωθύστερα αφού κάθε απλά σκεπτόμενος πολίτης διερωτάται, σε τι θα ωφελήσει η ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ αφού ακόμα δεν έχουν ούτε προκηρυχθεί οι μελέτες των λοιπών έργων;;; μήπως για να θάβουμε σκουπίδια μέχρι τότε και …έχει ο Θεός;;;
          Το πιο σοβαρό από όλα όμως είναι ότι οι επίσημοι πολιτικά υπεύθυνοι ενώ γνωρίζουν παριστάνουν ότι ΔΕΝ βλέπουν. «Δεν βλέπω ρέματα» μου απάντησε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την 18/05/2011 πριν από την έναρξη εκδηλώσεως του ΥΠΕΚΑ. Ότι «δεν βλέπει το προφανές, τα ρέματα, στο χάρτη του Google». Φαίνεται ότι δεν πρόσεξε και την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της   ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του  ΥΠΕΚΑ ( 492/28-02-2011) που υπογράφει ο κος Π. Μέρκος. Απόσπασμα: «…Επιπλέον, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο ρεμάτων που διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ και τα οποία μετά την συνένωσή τους, καταλήγουν στο Ν. Ευβοϊκό Κόλπο, πλησίον των παραλιών του Μικρού και Μεγάλου Σεσίου….»
  1. Δεν είδε όμως ούτε α.. την 20/10-11-2003 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και β.. το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, γ.. τον χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ 6427/6, κλίμακα1:5000)που επισημαίνει τα ρέματα,, ούτε δ.. την πραγματογνωμοσύνη του ΙΝΕΠΕΠ (Ινστιτούτο Επιστημονικών Εφαρμογών και Πολιτισμού) που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (11/05/2011) ως ντοκουμέντο για την σχετική συζήτηση. Την πραγματογνωμοσύνη αυτή  επικαλείται επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Θεόδωρος Πάγκαλος στην από 12/05/2011 απαντητική επιστολή του.
 Όλα αυτά τα Δημόσια Έγγραφα επιβεβαιώνουν με απόλυτο τρόπο την ύπαρξη ΔΥΟ ΡΕΜΑΤΩΝ μέσα στον ΧΥΤΑ του Μαραθώνα.
 Άρα  όλοι οι πολιτικοί υπεύθυνοι γνωρίζουν.
 Μένει να αποφασίσουν με ευθύνη, αμέσως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους αλλιώς τον λόγο έχει ο αρμόδιος εισαγγελέας όπως προτείνει στην πιο πάνω επιστολή του ο κος Πάγκαλος.
      Δυστυχώς φαίνεται ότι με διάφορα μέσα επιδιώκεται η παραμόρφωση του   ανάγλυφου με εκσκαφές και μπαζώματα, ώστε την επόμενη φορά που θα βρέξει, θα γεμίσει πάλι η θάλασσα με περισσότερα μπάζα…


Παραλία Μαραθώνα    20/05/2011
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Π. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: