-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

REAL PLANET: ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ


  • Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ στην REAL NEWS ( στο ένθετο REAL PLANET) της Κυριακής 12/12/2010 με τίτλο "ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ"
το εξώφυλλο της Real pranet

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να μπλέκει ο υπό κατασκευή Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό, μετά την ανακάλυψη αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 3.000 π.χ. μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη εκδώσει απόφαση για την "αποδόμηση των αρχαιοτήτων", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του Υπουργού πολιτισμού κ. Γερουλάνου. Επιπλέον, όπως επιβεβαιώνει ο γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος οι ανασκαφές στον ΧΥΤΑ έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η Κοινότητα Γραμματικού από την πλευρά της ετοιμάζεται να προσβάλει την υπουργική απόφαση, ζητώντας την ακύρωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με βασικό νομικό επιχείρημα το γεγονός ότι η σημασία των αρχαιοτήτων δεν επιτρέπει την αποδόμηση και την μετακίνησή τους. Σε περίπτωση, βέβαια που τα αρχαία δεν απομακρυνθούν, αυτό θα σημαίνει πως το έργο του νέου ΧΥΤΑ θα βρεθεί πραγματικά στον αέρα, όπως επίσης και ολόκληρος ο σχεδιασμό της πολιτείας για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Τα αρχαία βρίσκονται στο σημείο που οι εργολάβοι αποκαλούν "μάτι του ΧΥΤΑ". Είναι ακριβώς η τοποθεσία όπου έχει σχεδιαστεί να καταλήξει το κεντρικό και βαθύτερο σημείο της κοιλότητας, η οποία θα γεμίσει με τα απορρίμματα της Αττικής. 
Για να ολοκληρωθεί το έργο οι εκσκαφές πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που βρέθηκαν τα αρχαία και στην συνέχεια ο χώρος να καλυφθεί με ειδικές μεμβράνες ώστε τα στραγγίδια να μην εισχωρούν στο έδαφος.
Με λίγα λόγια, είτε η κατασκευή ΧΥΤΑ θα ματαιωθεί εντελώς, είτε η περιοχή όπου τα αρχαία βγήκαν στο φως θα καλυφθεί οριστικά από μεμβράνες και βέβαια χιλιάδες τόνους σκουπιδιών. Εναλλακτική χάραξη του κυττάρου του ΧΥΤΑ φαντάζει απίθανη, καθώς η κατασκευή έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό που φθάνει το 40%.
"Ο οικισμός που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια και ανήκει στην λεγόμενη πρωτοελληνική περίοδο. Τα ευρήματα ωστόσο εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ιστορικές περιόδους" δηλώνει στην Real planet  η Ελένη Μπάνου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Τμηματάρχης αρχαιολογικών χώρων. Όπως αναφέρεται και στο πρόσφατο πόρισμα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου οι αρχαιότητες του ΧΥΤΑ ανήκουν στην προϊστορική, ελληνιστική, υστεροκλασσική και βυζαντινή περίοδο.
Η έκταση που καταλαμβάνουν οι αρχαιότητες αγγίζει το ενάμισι στρέμμα και, μεταξύ άλλων, έχουν ανακαλυφθεί μια λίθινη κατασκευή ελλειπτικού σχήματος προϊστορικών χρόνων, τοιχάρια που χρονολογούνται από την εποχή των ελληνιστικών χρόνων, οικοδομικά λείψανα κατοικίας βυζαντινών χρόνων, καθώς και αριθμός βυζαντινών τάφων. "Αυτό που έχουν βρει είναι μερικά υποστυλώματα τοίχων και ίχνη κατοικιών. Οι εργασίες μας θα συνεχιστούν σίγουρα και μέσα στο 2011" αναφέρει η Ελ. Μπάνου, όσον αφορά τον τομέα των προϊστορικών αρχαιοτήτων. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της Α΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο, αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των βυζαντινών τάφων που έχουν ανακαλυφθεί ή το περιεχόμενό τους, ευρήματα που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Για τον Απόστολο Παπακωνσταντίνου, ακαδημαϊκό και δικηγόρο, τα στοιχεία που υπάρχουν με΄χρι στιγμής είναι αρκετά ώστε να προσβληθεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση περί αποδόμησης των αρχαιοτήτων.
"Η απόφαση αυτή είναι εντελώς αστήρικτη νομικά, καθώς αντίκειται στις διατάξεις ρου Συντάγματος περί προστασίας των αρχαιοτήτων, αλλά και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν κάθε είδους μετακίνηση σημαντικών αρχαιοτήτων" λέει ο Απ. Παπακωνσταντίνου, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της Κοινότητας Γραμματικού. Η αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής απόφασης κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: