-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

.ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Άρθρο της Μάχης Τράτσα
  • Σχόλια του Γιώργου Κόλλια
ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ "ΕΜΦΡΑΓΜΑ". ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ : Στην αφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" της 30/4/2011 (ΕΔΩ)
Εδώ και μία οκταετία- από το 2003, οπότε αποφασίστηκαν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων- στη χώρα μας μαίνεται ένας ακήρυκτος πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε από το Γραμματικό και τη Λευκίμμη της Κέρκυρας και συνεχίστηκε στην Κερατέα. Συνολικά προβλέπονταν 120 Χώροι Υγειονομικής Ταφής, εκ των οποίων σήμερα έχουν κατασκευαστεί οι 87. Η Αττική ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει «όμηρος» του ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) της Φυλής, καθώς ούτε η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση έχουν προχωρήσει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές, αλλά ούτε και οι σχεδιαζόμενοι ΧΥΤ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής) έχουν ολοκληρωθεί. Στο Γραμματικό το 2009, ύστερα από έναν μήνα στα... χαρακώματα με τα ΜΑΤ, οι κάτοικοι υποχώρησαν και σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου. 

·         Το «ρεπορτάζ» γίνεται εντός των γραφείων του Υπ. Εσωτερικών; Που είδε η δημοσιογράφος την «ολοκλήρωση του 70% του έργου»; Ούτε το 30% δεν έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα, μετά τις πρόσφατες διαπιστώσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τις αλλοιώσεις στοιχείων της Μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Η αντίδραση των κατοίκων συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική διακοπή του έργου. Τουλάχιστον η δημοσιογράφος αναφέρει – σωστά- ότι πρόκειται για ΧΥΤΑ κι όχι ΧΥΤΥ, όπως ψευδώς λέει η Κυβέρνηση.
Δύο χρόνια μετά, στην Κερατέα, οι 140 ημέρες του... αντάρτικου των κατοίκων επανέφεραν το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επίκεντρο την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στον χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Κερατέας και πιθανώς, αν υπάρχει διαθέσιμη έκταση, χώρου ταφής υπολειμμάτων. 
Από την άλλη, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, η Φυλή, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται τα απορρίμματα της πρωτεύουσας, έχει διάρκεια ζωής 52 μήνες, δηλαδή τεσσεράμισι έτη, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε να λειτουργεί ως το 2020. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτριος Μπουραΐμης υποστηρίζει ότι ο ΧΥΤ δεν θα αντέξει περισσότερα από δυόμισι χρόνια και απειλεί ότι αν δεν προχωρήσουν τα έργα στην Κερατέα θα γίνει η Φυλή νέα Κερατέα.
·         Ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν «αντέχει» μόνο 2,5 χρόνια, αν οι συντάκτες του αρχικού σχεδιασμού έλεγαν αλήθεια. Και αυτό προκύπτει μαθηματικά. Αν από το 2005 που ολοκληρώθηκε ο ΧΥΤΑ Φυλής δεχόταν το 75% των απορριμμάτων της Αττικής, όπως προβλεπόταν από τον σχεδιασμό θα διαρκούσε η ζωή του για 20 χρόνια. Αφού δέχεται το 100% η σημερινή προβλεπόμενη διάρκειά του μαθηματικά προκύπτει ότι είναι 15 χρόνια. Από το 2005 έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια, άρα απομένουν άλλα 10 χρόνια. Απλά μαθηματικά. Πότε λοιπόν μας είπαν ψέματα; Τότε ή τώρα;
  Για να αποφύγει η Αττική το έμφραγμα, λένε οι ειδικοί, απαιτείται δραστική αύξηση της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, με διαλογή στην πηγή, και η υλοποίηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού σε συνδυασμό με καύση. Οπως λέει ο καθηγητής Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής και γενικός διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημ.Δερματάς «δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου πια. Απαιτείται άμεση λύση. Η καύση πρέπει να μπει στο τραπέζι,παράλληλα με την ανακύκλωση και κομποστοποίηση και την ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων ΧΥΤ». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απόψεις του καθηγητή κ.Ν.Θέμελη, διευθυντή του Κέντρου Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρεί ότι αν δεν συνδυαστούν οι τεχνολογίες της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της θερμικής επεξεργασίας οι χωματερές θα συνεχίσουν να λειτουργούν επ΄ άπειρον στην Ελλάδα. 
·         Οι καθηγητές απορρίπτουν τους ΧΥΤΑ και προτείνουν άλλες μορφές διαχείρισης με κεντρικό άξονα πάντα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Οι μεγαλοεργολάβοι δεν συζητούν για ανακύκλωση – κομποστοποίηση, αλλά επιμένουν στην κατασκευή ΧΥΤΑ. Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, αλλά επιμένει στην κατασκευή ΧΥΤΑ. Τι συμβαίνει; Ή οι καθηγητές μας έχουν τρελαθεί, ή το Κράτος μας ακολουθεί τις επιταγές των μεγαλοεργολάβων. Η απάντηση δική σας. Εγώ πάντως δεν πιστεύω ότι έχουν τρελαθεί οι καθηγητές μας
Σε όσες ευρωπαϊκές μητροπόλεις έχει βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η ενεργειακή αξιοποίηση «βαδίζουν» παράλληλα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη στη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Δανία και το Λουξεμβούργο, χώρες που συνδυάζουν μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης (πάνω από 27%) και ενεργειακής αξιοποίησης. Στην υγειονομική ταφή στηρίζονται κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και οι πρώην ανατολικές χώρες. Σύμφωνα με τη Εurostat, οι μέσοι όροι στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών το έτος 2009 ήταν 20% αποτέφρωση, 38% διάθεση σε ΧΥΤ, 24% ανακύκλωση και 18% κομποστοποίηση. 
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η Ευρώπη θάβει μόνο το 1%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η επαναχρησιμοποίηση έχει τον πρώτο λόγο. Δίδεται βάρος στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών. Εδώ και 15 χρόνια δεν επιτρέπεται η ταφή υλικών που μπορούν να αποτεφρωθούν. Η αποτέφρωση με ενεργειακή αξιοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση αποτελούν τους βασικούς άξονες αξιοποίησης των απορριμμάτων. Στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής καταλήγει ετησίως μόνο το 1% των απορριμμάτων.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Οδηγείται προς ταφή μόλις το 1% των απορριμμάτων. Η καύση με ενεργειακή αξιοποίηση, σύμφωνα με τη Εurostat, φτάνει το 49%, η ανακύκλωση το 36% και η κομποστοποίηση το 14%. 

ΓΑΛΛΙΑ: Η χρήση των ΧΥΤ έχει υψηλά τέλη. Ηδη από το 2002 οι Γάλλοι είχαν επιτύχει την ανάκτηση 3.000.000 τόνων απορριμμάτων συσκευασίας και την ανακύκλωση 2.200.000 τόνων. Και αυτό διότι ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι ΧΥΤ δέχονται μόνο υλικά τα οποία δεν μπορούν να τύχουν επεξεργασίας. Εν τούτοις, σήμερα 32% των απορριμμάτων συνεχίζουν να θάβονται, 34% πηγαίνουν για αποτέφρωση με ενεργειακή αξιοποίηση, 18% ανακυκλώνονται και 16% κομποστοποιούνται.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Μόνο 1% καταλήγει σε ΧΥΤ, 29% σε καύση με ενεργειακή αξιοποίηση, 30% ανακυκλώνεται και 40% κομποστοποιείται. Στη Βιέννη περίπου το 47% των απορριμμάτων χρησιμοποιείται για ενεργειακή αξιοποίηση και το 50% ανακυκλώνεται. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ταφή απορριμμάτων έχει τερματιστεί. Το 34% πάει για ενεργειακή αξιοποίηση, το 48% ανακυκλώνεται και το 18% κομποστοποιείται. 

·         Οι «κουτόφραγκοι» δεν μπορούν να αντιληφθούν, φαίνεται, αυτό που το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει αντιληφθεί: ότι οι ΧΥΤΑ είναι η καλύτερη μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων(!) και ασχολούνται με επουσιώδεις διαδικασίες, όπως η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, αντί να «σπέρνουν» ΧΥΤΑ σε όλη τους την Χώρα. Ας σοβαρευτούμε. Κι εκεί έχουν εργολάβους, αλλά βάζουν σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών τους κι όχι των εργολάβων.

Η μαφία πυρπόλησε το «πείραμα» της Καλαμάτας
Την ώρα που η διαχείριση των απορριμμάτων έχει δημιουργήσει «έμφραγμα» στην Αττική, στην Καλαμάτα φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση. Μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων εγκαταστάθηκε πριν από λίγο καιρό στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, σε μια έκταση 31 στρεμμάτων, στην περιοχή Μαραθόλακκας, και από τις 14 Μαρτίου ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της. Τα μηχανήματα- τεμαχιστής, διαχωριστής, δεματοποιητής και μονάδα κομποστοποίησης - επεξεργάζονται καθημερινά 140-150 τόνους απορριμμάτων. Από αυτά το 40% είναι οργανικό και κομποστοποιείται, ένα άλλο 40% είναι ανακυκλώσιμα υλικά και απομένει ως υπόλειμμα μόνο ένα 15%. Αλλά και από αυτό, όπως λέει ο πρόεδρος της RΑΜ Εurope που έχει αναλάβει το έργο κ. Θεόδωρος Ρέντζος, βρέθηκε τρόπος ώστε να αφαιρούνται και να στέλνονται προς αξιοποίηση τα υφάσματα, οπότε το τελικό υπόλειμμα θα είναι πλέον μικρότερο. Το παραγόμενο κομπόστ έχει λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μπορεί να διατίθεται για αποκατάσταση ΧΑΔΑ και λατομείων. 


Η λειτουργία όμως της μονάδας διαχείρισης διεκόπη τις ημέρες του Πάσχα λόγω δολιοφθοράς. Η «μαφία» των σκουπιδιών έβαλε... μπουρλότο και κατέστρεψε ολοσχερώς μηχανήματα της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησηςΌπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας«πίσω από αυτή την ενέργεια του εμπρησμού κρύβονται τεράστια συμφέροντα». Ο εμπρησμός ήταν οργανωμένος με κάθε λεπτομέρεια, με συνέπεια να καούν ολοσχερώς σημαντικές μονάδες. Ο δήμος της πόλης μέχρι πρότινος έδινε 70 ευρώ ανά τόνο σε... σκουπιδοεργολάβους για να «εξαφανίζουν» τα απορρίμματα από τους δρόμους, ενώ τώρα με 69 ευρώ ανά τόνο γίνεται ανακύκλωση και ταυτόχρονα παράγεται κομπόστ για την αποκατάσταση της χωματερής στη Μαραθόλακκα. Για το «πείραμα» του δήμου της πόλης, το οποίο σε δέκα ημέρες θα συνεχιστεί αφού θα έρθουν νέα μηχανήματα, έχουν δείξει ενδιαφέρον πολλοί δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Λαυρεωτικής


«Στην Καλαμάτα έχουμε “ματώσει” με τα σκουπίδια. Κι όμως καταφέραμε τελικά να κλείσουμε τη χωματερή και να επεξεργαζόμαστε όλα τα σκουπίδια του δήμου.Δεν θα λυγίσουμε με τον εμπρησμό. Αν και εκτιμώ ότι υπάρχει πόλεμος συμφερόντων,εμείς θα συνεχίσουμε σε λίγες ημέρες κανονικά» λέει ο κ. Νίκας. Και προσθέτει: «Ηδη από την Τρίτη του Πάσχα λειτουργεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλωσίμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και σταδιακά θα αποκατασταθούν και τα υπόλοιπα μηχανήματα. Ως τότε θα μεταφέρουμε μεφορτηγά τα απορρίμματα σε νόμιμες χωματερές». Το «πείραμα» αυτό, το οποίο έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ολοκληρώνεται σε δύο μήνες. «Αν και μας βοήθησε το υπουργείο Εσωτερικών, δεν επαφιέμεθα στην κυβέρνηση. Ήδη έχουμε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει το τελικό έργο» επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας.

·         Για όποιον είχε αμφιβολίες για το τι εξυπηρετεί την «μαφία των σκουπιδιών», τα γεγονότα της Καλαμάτας έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης των απορριμμάτων είναι «κόκκινο πανί» για τους μεγαλοεργολάβους. Κι όταν φτάνουν σε πράξεις βίας καταλαβαίνει κανείς τι ποσά διακυβεύονται για αυτούς. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Οι Κυβερνώντες (διαχρονικά) ποιου το παιχνίδι παίζουν;

«Χρυσάφι» τα σκουπίδια αλλά εμείς το... πετάμε
Στην Ελλάδα μπορεί την τελευταία δεκαετία να έχουν γίνει κάποια βήματα στα θέματα που αφορούν την ανακύκλωση, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών μας ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανακύκλωση όλων των υλικών, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, φτάνει σήμερα το 17% όταν η Ε. Ε. έχει θέσει ως στόχο το 50% ως το 2020. Για τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά (χαρτί και οργανικά) οι ποσοτικοί στόχοι που θέτει η κοινοτική νομοθεσία (οδηγία 99/31/ΕΚ) είναι 25%, 50% και 65% ως τα έτη 2010, 2013 και 2020 αντίστοιχα. Τον πρώτο στόχο τον χάσαμε και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα εξαρτηθεί από το σενάριο διαχείρισης που θα υιοθετηθεί αν θα επιτευχθεί ο δεύτερος. Ειδικά για τα απορρίμματα συσκευασίας, στελέχη του ΥΠΕΚΑ κρίνουν ότι η υποχρέωση για ανακύκλωση και ανάκτηση τουλάχιστον 60% ως το τέλος του τρέχοντος έτους δεν θα εκπληρωθεί. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Γιάνες Ποτότσνικ, πρέπει «αντί τα απόβλητα να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημανα θεωρούνται πολύτιμος πόρος»

Για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να ενταθεί η διαλογή στην πηγή (με καθιέρωση τεσσάρων ξεχωριστών κάδων), η επεξεργασία και η ανακύκλωση των απορριμμάτων. «Ηπρόταση τεσσάρων οργανώσεων (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Μεσόγειος SΟS) βασίζεται στο τρίπτυχο πρόληψη,ανακύκλωση,κομποστοποίηση. Μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη πενταετία ώστε να ικανοποιήσουμε όλες τις νομικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, να εκτρέψουμε ως το 2020 περίπου το 75% των απορριμμάτων από τους ΧΥΤ με αύξηση της ανακύκλωσης σε περίπου 40% και της κομποστοποίησης σε 35%» λέει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ.Φίλιππος Κυρκίτσος. Με αυτή τη στρατηγική, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, όπως π.χ. η βιοξήρανση - καύση. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ίδιος «η στρατηγική αυτή είναι πολύ πιο οικονομική και τυγχάνει μεγάλης κοινωνικής αποδοχής. Η εκτίμηση κόστους για την Αττική είναι περίπου 70 ευρώ ο τόνος για την τελική διαχείριση,ενώ το αντίστοιχο κόστος με βιοξήρανση και καύση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 180 ευρώ τον τόνο».

·         Χάνουμε τον έναν μετά τον άλλον όλους τους στόχους όσον αφορά την ανάκτηση, αξιοποίηση, - ανακύκλωση  και κανείς δεν νοιάζεται. Άλλωστε όταν θα έρθουν τα πρόστιμα ο λαός είναι που θα τα πληρώσει. Εν τω μεταξύ οι μεγαλοεργολάβοι θα έχουν «κάνει πάρτυ» με τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων, τα οποία, όπως κραυγάζουν οι Κυβερνώντες σε όλους τους τόνους, «δεν πρέπει να χάσουμε».

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
«Ο ΧΥΤΥ θα γίνει στην Κερατέα»
Συζητείται αλλαγή χωροθέτησης αλλά εντός του δήμου, διευκρινίζει η κυβέρνηση
«Το έργο θα γίνει στην Κερατέα» διεμήνυσε η κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση, μετά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Κ. Λεβαντή. Παραμένει ωστόσο ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού της υπουργού με τον δήμαρχο την ερχόμενη Τετάρτη για το μέλλον του Χώρου Υγειονομικής Ταφής, αλλά και για την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει στην περιοχή. 

Και τούτο γιατί η υπουργός, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα», έθεσε κόκκινες γραμμές για την πραγματοποίηση του έργου και περιμένει πλέον τις προτάσεις του δήμου. Στη συνάντηση της Πέμπτης δεν υπήρξε, όπως η ίδια διευκρίνισε, καμία συμφωνία, παρά μόνον η υπόσχεση που έδωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση των φορέων για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ σε άλλη περιοχή της Κερατέας και συγκεκριμένα στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΠΑ). 


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή διευκρίνισε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος και διαβεβαίωσε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί στην Κερατέα. Η υπουργός ξεκαθάρισε επιπλέον στους φορείς ότι την πρόταση που θα της προσκομίσουν θα τη συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς και ότι την τελική απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση. 

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η κυρία Μπιρμπίλη φάνηκε να συζητεί την αλλαγή της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στο Βιοτεχνικό Πάρκο, πλην όμως ζήτησε να της προσκομίσει ο δήμος «ολοκληρωμένη πρόταση,αφού προηγουμένως έθεσε και τις απαραίτητες», όπως τους είπε, «κόκκινες γραμμές, ώστε να μη χαθεί η εξασφαλισμένη σήμερα χρηματοδότηση του έργου».
Οι «κόκκινες γραμμές» είναι: Το έργο δεν μπορεί να φύγει από την Κερατέα. Πρέπει να είναι τεχνολογικά δοκιμασμένο, φιλικό προς το περιβάλλον.
Στην πρόταση να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών.
Να είναι τεκμηριωμένο το κόστος (το οποίο η υπουργός θεωρεί όρο απαράβατο). 
Να διαχειρίζεται περισσότερες ποσότητες απορριμμάτων από τις γύρω περιοχές. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ότι το έργο θα γίνει στην Κερατέα, εξετάζονται ωστόσο οι λεπτομέρειες με σκοπό να υπάρξουν προτάσεις ώστε το έργο να γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός, όπως τόνισε, μιλάμε για μια συνολική λύση και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κάθε υπουργού θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες. 
·         Όπως κατ΄ επανάληψη έχω τονίσει σε διάφορες συζητήσεις, η Κερατέα – με τον πραγματικά μεγαλειώδη αγώνα της-  απλά κέρδισε χρόνο και τίποτα άλλο. Όσο παραμένει εν ισχεί ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός καμία περιοχή δεν μπορεί να «κερδίσει». Αυτό που χρειάζεται είναι ενωτικός αγώνας για ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ το υφιστάμενο πλαίσιο και να ανοίξει ο δρόμος για περιβαλλοντικά ορθές λύσεις.

4 σχόλια:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις και κυρίως για μια προχειρότητα που καμμιά φορά εμφανίζεταιστα δημοσιογραφικά κείμενα ακόμα και με τον χαρακτηρισμό "έρευνα"...φυσικά όταν δεν πρόκειται για καλοπληρωμένα παπαγαλάκια. Εν πάσει περιπτώσει στο κείμενο αυτό το 70% είναι προφανώς εκτός τόπου και χρόνου αλλά θα παρατηρήσω ότι και το 30% είναι υπερβολή για ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ αν ποτέ γίνει ...που σφόδρα αμφιβάλω!!! Για το θέμα, σύντομη ανάλυση από το Άρθρο μου (που κατατέθηκε ως πρόταση, στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα από 20/04/2011)και δημοσιεύθηκε στο blog attikanea και στο site eastrunner.gr με ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ – ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
…………………
Σήμερα, 8 χρόνια μετά την Νομοθέτηση της Χωροθέτισης, κανένα έργο από τα προβλεπόμενα δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα τα συνοδά περιφερειακά έργα που είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία των τελικών μονάδων, ,(όπως του Γραμματικού), εάν και όποτε γίνουν, που κατά την γνώμη των ειδικών ΔΕΝ πρέπει να γίνουν, ώστε αν συνεχιζόταν η εκτέλεση μόνο των έργων του ΧΥΤΑ, η λειτουργία τους θα αποτελέσει για πολλά πολλά χρόνια μια αντιγραφή της κατάστασης που ισχύει σήμερα στη Φυλή.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κερατέα και οι αντιδράσεις στη Φυλή θα δημιουργήσουν επί πλέον πίεση για την συντόμευση των έργων στο Γραμματικό, όπου η πολιτική ηγεσία ψευδώς ισχυρίζεται ότι έχει εκτελεστεί το 40% .
Μπορεί να έχει εκτελεστεί ένα μικρό μέρος του έργου της χωματερής (ΧΥΤΑ), λιγότερο από το 30%, αλλά αυτό δεν είναι ούτε το 10% του συνολικού έργου και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί διότι έχει στηριχθεί σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει τεράστιες επιστημονικές ελλείψεις και ανακρίβειες και αποδεδειγμένα (βάσει δημοσίων εγγράφων και της έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ), ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν θα εγκριθεί κατά τον τελικό έλεγχο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Ι
ΦΥΣΙΚΟΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ -ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ MSc - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ Α΄

Δημήτρης Συριόπουλος είπε...

Δυστυχώς η κυβέρνηση διάλεξε τους εργολάβους να υπηρετεί και όχι το δημόσιο συμφέρον.
Αιρετός θεσμός κοντά στους πολίτες είναι οι Δήμοι καιρός να αναλάβουν ενεργό ρόλο να ιδρύσουν σύμφωνα με το νόμο Φορέα Διαχείρισης Αστικών Απορριμάτων
παίνει επιτακτικά και στο Δήμο Μαραθώνα να αναλάβει τις ευθύνες του
πρωτομαγιά με δράση η καύση είναι πανάκριβη απολίτιστη και ακυρώνει την ανακύκλωση.

Unknown είπε...

Κύριε Κουλούρη
Αναφέρομαι στο 30% για να δείξω ότι μόνο για ΧΥΤΑ πρόκειται κι όχι για ολοκληρωμένη μονάδα. Επί της ουσίας έχεις απόλυτο δίκιο.

Unknown είπε...

Συμφωνώ Δημήτρη.
Ας πιέσουμε όλοι τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να μπουν στην λογική της αντιμετώπισης του προβλήματος με σύγχρονο τρόπο.