-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η Λαϊκή Συνέλευση των Πολιτών του Γραμματικού που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατά των ΧΥΤΑ.
Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης έγινε απολογισμός δράσης της Επιτροπής και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων τόσο σε σχέση με τον απολογισμό, όσο και με την  υποβολή προτάσεων για επόμενες κινήσεις.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γραμματικού κ. Κούκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο του νέου Δήμου Μαραθώνα κ. Στάμο, την διαχειρίστρια του blog ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ κ. Σουφλή, τον διαχειριστή του blog ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ κ. Γεωργαντά, τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Βαρνάβα κ. Κόλλια και το μέλος των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΟΔΙΑ STOP κ. Παπαδόπουλο.
Η συζήτηση διεξήχθη με πολλές εντάσεις και αντιπαραθέσεις, χωρίς να ξεφύγει από τα πλαίσια της κοσμιότητας.
Στα θετικά της Συνέλευσης ήταν το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η Επιτροπή και οι νέες παρουσίες πολιτών που νοιάζονται για το πρόβλημα, στα αρνητικά η πολύ μικρή συμμετοχή των πολιτών του Γραμματικού, αλλά και η ουσιαστική ανυπαρξία πολιτών από τις άλλες περιοχές του νέου Δήμου Μαραθώνα και οι - αχρείαστες - έντονες αντιπαραθέσεις, οι οποίες καλλιεργούν κλίμα απογοήτευσης στους πολίτες.
Από τις προτάσεις που ακούστηκαν ξεχωρίσαμε τις παρακάτω:
  • Να πάψουμε να αναφερόμαστε στον "ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ" και πλέον να μιλάμε μόνο για "ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ".
  • Σε σχέση με τα αρχαία να προσφύγουμε με εμπεριστατωμένη τοποθέτηση στους Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Φορείς (π.χ. UNESKO).
  • Να πραγματοποιηθεί Ημερίδα σχετική με τα απορρίμματα στην Ν. Μάκρη (έχει ήδη αποφασισθεί από την Επιτροπή).
  • Να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα σε επίπεδο νέου Δήμου Μαραθώνα.
  • Να πραγματοποιηθεί Δημοψήφισμα σε επίπεδο Δήμου.
  • Να γίνει συγκέντρωση υπογραφών κατά τα πρότυπα που απαιτούν οι Διεθνείς Οργανισμοί, για να έχουν βαρύτητα. 


ΣΧΟΛΙΑ
Η Επιτροπή έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο και αυτό πρέπει να της πιστωθεί, με όλα τα λάθη που πιθανά να έχει κάνει. Οι πολίτες που την αποτελούν έχουν δώσει και χρόνο και χρήμα για έναν αγώνα που πιστεύουν. Δεν δικαιούται κανένας, λοιπόν, να αμφισβητήσει την ειλικρίνειά τους και να τους προσάψει σκοπιμότητες.
Η μεγάλη αδυναμία της είναι να καταφέρει να συσπειρώσει το κόσμο του Γραμματικού, σε πρώτη φάση και αυτόν των υπολοίπων περιοχών του νέου Δήμου.
Μεγάλο λάθος τους, όμως, θεωρούμε πως είναι το ότι γίνεται συνεχής αναφορά σε κάποιους - ανώνυμους- εσωτερικούς "εχθρούς". Αυτό διασπά το εσωτερικό μέτωπο, αφού ο καθένας μπορεί να υποθέτει ονόματα "εχθρών", κατά την δική του αντίληψη, ή ανάλογα με τις συμπάθειες ή αντιπάθειες που ο ίδιος έχει. Έτσι καλλιεργείται μια "συνωμοσιολογία" η οποία βλάπτει το Αγώνα. 
Απ΄ την άλλη κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να αναζητούν -και να αναδεικνύουν - τα όποια λάθη της Επιτροπής, για να δικαιολογήσουν, ίσως, την δική τους απραξία. Κριτική ναι (επιβάλλεται άλλωστε), αλλά όχι πολεμική.
Προέχει η ΕΝΟΤΗΤΑ. Και η Ενότητα προκύπτει μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, ο οποίος απαραίτητα περιλαμβάνει  κριτική και αυτοκριτική.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η επιτροπή αγώνα στη συνεδρίασή της την Πέμπτη αποφάσισε να ανοιχτεί στις γειτονικές κοινότητες και δήμους (που πλέον ενωποιήθηκαν) και την επόμενη Πέμπτη να διεξάγει την συνεδρίασή της στον Βαρνάβα.
Ζητάμε λοιπόν από όσους πιστεύουν στο έργο και στο σκοπό μας, να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε μια επιτυχημένη συνάντηση εκεί. Να ειδοποιήσουν τον κόσμο που ενδιαφέρεται και να βρεθούν τρόποι ώστε να ενωθούμε όλοι μαζί.
'Εχουν αναλάβει τη διαδικασία αυτή ο Γιώργος ο Κοροβέσης και ο Κώστας ο Φώτσης. Οποιος μπορεί και θέλει να τους βοηθήσει στην οργάνωση και στην εύρεση χώρου ας επικοινωνήσει με την επιτροπή αγώνα.

Ας κάνουμε όλοι μια νέα αρχή. Δώστε την παρουσία σας στην προσπάθεια που κάνουν ανιδιοτελώς αυτοί οι άνθρωποι......