-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΥΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


  •  Αγγελική Ραγκούση από το ενημερωτικό portal της Ανατ. Αττικής East Runner
Διαχείριση απορριμμάτων, όχι ΧΥΤΑ. Σαφές και απλό μήνυμα, που ωστόσο άγνωστο γιατί δεν γίνεται αποδεκτό απ’ την κρατική εξουσία, που επιμένει στην κατασκευή – λειτουργία παρωχημένων λύσεων όπως οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Κι όμως όπως πολύ κατατοπιστικά είπε ο κύριος ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε η ¨δύναμη Πολιτών¨ Μαραθώνα, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο τμήμα Μηχανικών περιβάλλοντος κ. Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, πληρώνουμε πανάκριβα έργα με αμφισβητούμενη την αποτροπή ρύπανσης του περιβάλλοντος, μελέτες που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες της Ε.Ε. και το κυριότερο με αντίθετη την κοινή γνώμη.
Απ’ την άλλη υπάρχει η φθηνότερη, άκρως φιλική στο περιβάλλον λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε το τελικός τους όγκος μειωμένος στο ελάχιστο να οδηγείται σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), με πολλά οφέλη τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά.
Άκρως ενδιαφέροντα τα όσα ακούστηκαν στην εν λόγω ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν οι δύο αντιδήμαρχοι Μαραθώνα Χρήστος Στάμος και Βασίλης Κουλουμπής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαραθώνα Βασίλης Τζιλάβης, ο επικεφαλής της ελάσσονος Νίκος Ιωνάς, ο περιφερειακός σύμβουλος αν. Αττικής Γιώργος Βαρεμένος, πολλοί εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, σωματείων και συλλόγων και αρκετοί ακροατές παρά το ηλιόλουστο χθεσινό Κυριακάτικο πρωινό, που καλούσε για άλλες δραστηριότητες πέραν της συγκεκριμένης.
Την ημερίδα προλόγισε ο επικεφαλής της ¨Δύναμης Πολιτών¨ δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Φώτης Δεληβοριάς και ακολούθησαν χαιρετισμοί των παρευρισκόμενων αιρετών.
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα Χρήστος Στάμος, ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του στην κατασκευή-λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και όχι μόνο, αναφερόμενος και στους επί σειρά ετών αγώνες του κατά αυτής της πιθανότητας. Ακολούθως ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Ιωνάς, όχι μόνο δήλωσε την αντίθεσή του στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, αλλά κατήγγειλε την δημοτική αρχή για πραξικοπηματική λήψη απόφασης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με το προαναφερθέν θέμα. Πρόσθεσε δε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη οργάνωση αυτής της ημερίδας, από όλες τις παρατάξεις του δήμου και τους φορείς και απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο κ. Στάμο είπε: «εκτιμώ το γεγονός ότι έχετε κοινή άποψη με μας» και του ζήτησε να εισηγηθεί ώστε η συντονιστική επιτροπή των αιρετών να έχει οικονομική στήριξη.
Και εισαγόμενα σκουπίδια προς καύση στο Βόλο!
Τέλος ο κ. Οικονομόπουλος ανέλυσε την θεωρία του για την διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία κατά γενική ομολογία δεν άφησε κανέναν αδιάφορο, καθώς τα θετικά της στοιχεία υπερτερούν κατά πολύ των πολύ αρνητικών στοιχείων της επιλεγμένης μεθόδου των ΧΥΤΑ και ιδιαιτέρως της καύσης, που περισσότερο επιβαρύνει το περιβάλλον παρά το ευνοεί. Πολύ μεγάλη εντύπωση έκανε η διαπίστωση ότι στο εργοστάσιο καύσης που έχει αδειοδοτηθεί στο Βόλο θα καίγονται εισαγόμενα απορρίμματα απ’ την Ιταλία και αλλού.
Συμπερασματικά να πούμε ότι η ημερίδα άφησε μια γεύση πικρίας γιατί η Ελληνική πολιτεία υιοθετεί πάντα λύσης όχι μόνο πολυδάπανες, αλλά παρωχημένες στην Ευρώπη λόγω των βλαβερών συνεπειών τους. Όσο για τον σχεδιασμό εργοστασίων καύσης, διόλου αθώα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αν περάσει τελικά, θα πρέπει να πούμε οριστικά αντίο στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων μας.
Μόνη λύση η διατράνωση της πεποίθησης ότι η πρόταση για κοινή δράση, που θα επιβάλλει νέο σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να επιβληθεί ΤΩΡΑ.

Η ημερίδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος  που εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς που παρακολουθήσαμε τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις στις 13 -3-2011 την ημερίδα, που οργάνωσε η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ στον κιν/φο ΑΛΙΚΗ στη Ν. Μάκρη:
ΚΡΙΝΟΥΜΕ
Ότι το έργο του ΟΕΔΑ Δήμου Μαραθώνα (Μαύρο βουνό Γραμματικού) είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας, τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο αντίθετο προς τις οδηγίες της ΕΕ, εξωφρενικά υψηλού κόστους, πολλαπλά παράνομο και ξεπερασμένο στη μεθοδολογία.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιέχει ανακριβή στοιχεία και παραβιάζει τους κανόνες της τεχνικής και της επιστήμης
ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ
Την αντίθεσή μας στον Περιφερειακό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με αυτό τον τρόπο,
ΖΗΤΑΜΕ
Την ανάκληση της χωροθέτησης, το σταμάτημα των εργασιών, την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και του εργολάβου και  την επανεξέταση  από μηδενική βάση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1.    Να οργανώσουμε εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών και της κοινής γνώμης με όλα τα πρόσφορα μέσα.
2.    Να επιδιώξουμε την ενεργοποίηση όλων των πολιτών στα πλαίσια μιας ενωτικής και δυναμικής επιτροπής που να αποτελείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και πολίτες εκλεγμένους από παλλαϊκή δημοτική συνέλευση.
3.    Να ζητήσουμε από το νέο Δήμο Μαραθώνα  και τους πολίτες, στήριξη και οικονομική ενίσχυση των νομικών ενεργειών τόσο της πρώην Κοινότητας Γραμματικού όσο και  της επιτροπής αγώνα, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
4.    Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συμπόρευση με την Κερατέα, άλλους ΟΤΑ και κινήματα πολιτών.
5.    Οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου με στόχο την κοινωνία της ανακύκλωσης σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική.(πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: