-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΣΤΗΝ κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ: ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ;

Κυρία Καραβασίλη,

Γιατί αργείτε τόσο με το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ – ΟΕΔΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού ?
Οι υφιστάμενοί σας επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν ήδη κάνει τρείς (3) αυτοψίες και μετά από, αλλά και κατά,την διάρκεια βροχοπτώσεων και συμπέραναν το αυτονόητο.
Το συμπέρασμά τους είναι ότι τα τοπογραφικά και μόνο χαρακτηριστικά (επιφανειακό ανάγλυφο) της θέσης  την καθιστούν απολύτως ακατάλληλη για ΧΥΤΑ.
Οι τεράστιες ποσότητες λάσπης που κατεβάζουν κάθε φορά οι βροχοποτώσεις στον  Ευβοικό προέρχονται κυρίως από την επιφάνεια (550 στρέμματα) του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και είναι ο ‘’πηλός’’ που προβλέπεται σαν υπόστρωμα μηχανικής προστασίας της ‘’στεγάνωσης’’ του ΧΥΤΑ.
Άραγε αντικατέστησε, ο εργολάβος,  τον πηλό προστασίας που έφυγε στη θάλασσα…?
Έχετε ρωτήσει (εγγράφως) την ‘’επιβλέπουσα αρχή’’ ή (και) τον εργολάβο….?
Αν ναι (ως θεσμικά οφείλεται)……..τι σας απάντησε (αν).
Παρακαλώ ενημερώστε με. (σημείωση: καμία εργασία αποκατάστασης της βλάβης δεν έγινε).
 Πίσω στο θέμα μας.
Είναι προφανέστατο ότι το όλο έργο (πάνω από 550 στρέμματα) λειτουργεί κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων σαν ένας τεράστιος βροχοσυλλέκτης  που απορρέει στην θάλασσα. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

1/ Η θάλασσα βρίσκεται περίπου 500 μέτρα χαμηλότερα

2/ και σε απόσταση μόνο περίπου 1.800 μέτρα

3/ η θέση του έργου δεν είναι κάποιο οροπέδιο, αλλά αντίθετα είναι ένα πρανές, ανοιχτό και με κλίση προς τη θάλασσα, όπου δύο βουνοκορφές ενώνονται και δημιουργούν ρέμα .

4/ Αν το έργο τεθεί σε λειτουργία όλη αυτή η ποσότητα λασπόνερων (πηλού ‘’προστασίας’’) που κατέληξε στην θάλασσα θα είναι βρόχινο νερό που θα έχει περάσει μέσα από την μάζα των σκουπιδιών και άρα θα είναι γεμάτο από επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

5/ Οι ετήσιες βροχοπτώσεις στην περιοχή είναι 45 εκατοστά Χ 550 στρέμματα = 250.000 κυβικά μέτρα ετησίως βρόχινου νερού που έχει περάσει μέσα από την μάζα των σκουπιδιών ! (ποιος βιολογικός καθαρισμός και ποιο (έστω) φράγμα μπορεί να ανταποκριθεί..?…).

Αυτά φαίνονται σους χάρτες της ΓΥΣ, στα σχέδια και στο κείμενο της ΜΠΕ του ‘’έργου’’. Δεν χρειάζεστε ούτε τοπογράφους ούτε ‘’μελέτες’’…….μην κρύβεστε πίσω από το επιχειρήμα ότι δεν έχετε βοήθεια από το ΥΠΕΚΑ  (δεν σας εγκρίνει τα ‘’μέσα’’…..γιατί να το κάνει άλλωστε αν , ως φαίνεται, εκτελεί ‘’άνωθεν εντολές’’).
Δεν χρειάζεστε τίποτα και κανέναν για να κάνετε την δουλειά σας.
Και αυτό σας το λέω υπεύθυνα σαν μηχανικός.      
 Τα προφανή συμπεράσματα των αυτοψιών επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της καταστροφικής συνέπειας του έργου για το θαλάσσιο περιβάλλον από τις βροχές και μόνο.
 Περιμένω λοιπόν, με πολύ ενδιαφέρον και ελάχιστα αποθέματα υπομονής, το πόρισμα των αυτοψιών σας.

Με εκτίμηση
Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
διπλ.μηχαν.μηχ.(B.ScM.Sc.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: