-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΝΟΙΑ ή ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ; ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ"

Στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 10 Φλεβάρη το ρεπορτάζ με τίτλο "Στην Κερατέα οι µάχες, στη Φυλή τα σκουπίδια" της δημοσιογράφου ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Από τον Δεκέµβριο επετράπη στην Κερατέα να στέλνει τα απορρίµµατά της στη Φυλή, επειδή (υποτίθεται ότι) άρχισαν τα έργα για τον ΧΥΤΑ. Τα έργα που οι κάτοικοι εµποδίζουν µε οδοφράγµατα, µολότοφ και πετροπόλεµο... 
Το σύνδροµο «όχι στην αυλή µου» επιβεβαιώνουν κάτοικοι και φορείς της Κερατέας: σηκώνουν τη σηµαία των αντιδράσεων για τη δηµιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, αλλά δέχθηκαν µε ικανοποίηση να µεταφέρουν τα απορρίµµατά τους στον ΧΥΤΑ Φυλής. 
Ο δρόµος για την αποδοχή στον ΧΥΤΑ Φυλής απορριµµάτων από δήµους της Ανατολικής Αττικής άνοιξε τον περασµένο ∆εκέµβριο όταν εγκαταστάθηκε εργολάβος στην Κερατέα και θα άρχιζαν τα έργα.Μέχρι τότε, ο φορέας διαχείρισης του χώρου στη Φυλή (ΕΣΔΚΝΑ) δεν δεχόταν να επωµιστεί το βάρος όλου του Λεκανοπεδίου, χωρίς να υπάρχει διασφάλιση για τη δηµιουργία και των άλλων δύο οργανωµένων χώρων – σε Κερατέα και Γραµµατικό. Μετά την απόφαση αυτή,η Κερατέα «καθάρισε» και µε την παράνοµη χωµατερή που διατηρούσε επί σειρά ετών, προκειµένου να µπορεί να εξυπηρετείται. Καθηµερινά στον ανεξέλεγκτο χώρο έφταναν 10 τόνοι απορριµµάτων, ενώ τα Σαββατοκύριακα γινόταν απόθεση διπλάσιων σχεδόν ποσοτήτων. 
Τώρα ο χώρος αυτός σταµάτησε να λειτουργεί, γεγονός που θα γλιτώσει τον δήµο και από µία ενδεχόµενη επιβολή προστίµου ύψους 34.000 ευρώ την ηµέρα µε την οποία απειλεί η Κοµισιόν. Από την έναρξη των εργασιών κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα επωφελήθηκαν και άλλοι δήµοι της ευρύτερης περιοχής, καθώς µπορούν και αυτοί να µεταφέρουν τα απορρίµµατά τους στη Φυλή και να κλείσουν τις παράνοµες χωµατερές τους. 
Στη σκιά των οδοµαχιών, εντός του χώρου που θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ Κερατέας, εκτελούνται ήδη κάποιες προκαταρκτικές εργασίες, όπως είναι οι απαιτούµενες τοπογραφικές µελέτες και οι αρχαιολογικές έρευνες, οι οποίες έχουν επιτραπεί από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου. 
Σε αυτό είχαν καταθέσει ασφαλιστικά µέτρα φορείς της πόλης, ζητώντας την αναστολή των κύριων έργων δηµιουργίας του ΧΥΤΑ µέχρι να εκδοθεί απόφαση σχετικά µε τη διαδικασία απαλλοτριώσεων οικοπέδων στον επίµαχο χώρο και καταβολής αποζηµιώσεων. Τα ασφαλιστικά µέτρα έγιναν δεκτά και οδήγησαν στην άσκηση έφεσης από πλευράς ∆ηµοσίου, η οποία συζητήθηκε πριν από µία εβδοµάδα και αναµένεται η απόφαση. 
Ωστόσο, όπως είχε επισηµάνει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ανάλογο ζήτηµα είχε ανακύψει και στην περίπτωση κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραµµατικού. Τότε, τα έργα είχαν αρχίσει στο κοµµάτι της συνολικής έκτασης, που δεν τελούσε υπό αµφισβήτηση από τους ιδιοκτήτες και σήµερα ο νέος χώρος είναι σχεδόν έτοιµος να λειτουργήσει. Έτσι, και στην Κερατέα υπάρχει τµήµα 350 στρεµµάτων, για το οποίο δεν εγείρονται αξιώσεις και στο οποίο θα αρχίσουν τα έργα µετά την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εργασιών. 
Παράλληλα, µετά και τη σχετική υπογραφή προγραµµατικής σύµβασης του ΕΣ∆ΚΝΑ µε την αποκεντρωµένη διοίκηση Αττικής προχωράει και η δηµοπράτηση των έργων κατασκευής τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριµµάτων – δύο σε Φυλή και από ένα σε Κερατέα και Γραµµατικό. Τα έργα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να µετατραπούν το συντοµότερο δυνατόν οι ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, στους οποίους θα καταλήγουν δηλαδή µόνον τα υπολείµµατα των απορριµµάτων. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θεώρησα σκόπιμο να απαντήσω στην δημοσιογράφο με email για όσα ανακριβή γράφει στο ρεπορτάζ της.
Η απάντηση είναι η εξής:

Αγαπητή κυρία
Διάβασα το ρεπορτάζ σας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της 10/2/11 με τίτλο «Στην Κερατέα οι μάχες, στην Φυλή τα σκουπίδια» και μη θέλοντας να πιστέψω ότι ασκείτε παραπληροφόρηση, θεωρώ ότι δεν είστε καθόλου ενημερωμένη σχετικά με το ζήτημα.
Γράφετε «Το σύνδρομο «όχι στην αυλή μου» επιβεβαιώνουν κάτοικοι και φορείς της Κερατέας: σηκώνουν τη σημαία των αντιδράσεων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, αλλά δέχθηκαν με ικανοποίηση να μεταφέρουν τα απορρίµµατά τους στον ΧΥΤΑ Φυλής».
Μα κυρία μου το «όχι στην αυλή μου» το έχουν πει, δεκάδες χρόνια τώρα, δια των εκπροσώπων τους και με την συνηγορία της Πολιτείας, οι κάτοικοι των Αθηνών του Πειραιά και των άλλων μεγάλων πόλεων του Λεκανοπεδίου. Αυτοί που δεκάδες χρόνια τώρα, από το 1980 κι μετά, ψάχνουν σε όλη την, εκτός των πόλεων τους, Αττική να βρουν χώρους για τα σκουπίδια ΤΟΥΣ.
Το ότι τα σκουπίδια της Κερατέας του Γραμματικού και των γύρω τους Δήμων μεταφέρονται στην Φυλή σας κάνει μεγάλη εντύπωση, αλλά δεν διακρίνω να σας κάνει καμία εντύπωση που χρόνια τώρα τα σκουπίδια ΣΑΣ πάνε επίσης στα Λιόσια πρίν και τώρα στην Φυλή. Αυτό το βρίσκετε πολύ φυσιολογικό, απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι.
Γράφετε «Μέχρι τότε, ο φορέας διαχείρισης του χώρου στη Φυλή (ΕΣ∆ΚΝΑ) δεν δεχόταν να επωμιστεί το βάρος όλου του Λεκανοπεδίου, χωρίς να υπάρχει διασφάλιση για τη δημιουργία και των άλλων δύο οργανωμένων χώρων – σε Κερατέα και Γραμματικό».
Δεν είναι έτσι κυρία μου. Ο αμαρτωλός ΕΣΔΚΝΑ απλά εκβίαζε την Κερατέα, το Γραμματικό και τους γύρω Δήμους να αποδεχθούν τον απαράδεκτο δήθεν σχεδιασμό, υποχρεώνοντάς τους ουσιαστικά να διατηρούν ΧΑΔΑ και παράλληλα οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων δικάζοντας δύο και τρεις φορές τον χρόνο για την λειτουργία τους. Κι ότι επρόκειτο για εκβιασμό προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ τα –λίγα συγκριτικά- απορρίμματα αυτών των Δήμων δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά, δέχονταν και δέχονται απορρίμματα από όλη την βόρεια Πελοπόννησο και από την Βοιωτία.
Γράφετε «Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ανάλογο ζήτημα είχε ανακύψει και στην περίπτωση κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραµµατικού. Τότε, τα έργα είχαν αρχίσει στο κομμάτι της συνολικής έκτασης, που δεν τελούσε υπό αμφισβήτηση από τους ιδιοκτήτες και σήμερα ο νέος χώρος είναι σχεδόν έτοιμος να λειτουργήσει».
Αν ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο νέος χώρος στο Γραμματικό είναι έτοιμος να λειτουργήσει, τότε φανταστείτε πόσο ενημερωμένος είναι, όταν αυτήν την στιγμή έχει εκτελεσθεί μόνο το 30% του έργου. Αναλογισθείτε αν αυτός ο κύριος που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την εξέλιξη των έργων, ενώ δεν γνωρίζει ούτε τα βασικά, μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος, όταν «αναλύει» την ορθότητα του εφαρμοζόμενου και από τα επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούμενου δήθεν σχεδιασμού. Σας ενημερώνω ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, τα αρχαία ευρήματα βρίσκονται ακόμη εντός του χώρου, οι δρόμοι πρόσβασης μόλις τώρα ξεκινούν. Σκεφτείτε εσείς αν αυτή η εικόνα παραπέμπει σε έναν «έτοιμο να λειτουργήσει» χώρο.
Αγαπητή κυρία
Ακόμη κι αν ο στόχος σας δεν ήταν η παραπληροφόρηση, επί της ουσίας το ρεπορτάζ σας εκεί καταλήγει.
Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά πάντα πίστευα ότι «ρεπορτάζ» σημαίνει αναζήτηση της αλήθειας και όχι άκριτη μεταφορά μιας άποψης- στην συγκεκριμένη περίπτωση της κυβερνητικής- χωρίς έρευνα σε βάθος.
Όταν διαβάζουμε τέτοια ρεπορτάζ, δεν είναι παράξενο να προπηλακίζονται δημοσιογράφοι – πράξη με την οποία δεν συμφωνώ- από αγανακτισμένους κατοίκους, οι οποίοι ποτέ δεν βρήκαν «βήμα» για να εκθέσουν τις απόψεις τους σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς και τους εργολάβους, όπως γράφει ο συνάδελφός σας κ. Παπαδόπουλος στην διπλανή σελίδα.

Υ.Γ. Το να ζητήσω να δημοσιευθεί η επιστολή μου στην εφημερίδα σας θα ήταν μάταιο, φαντάζομαι, γιατί γνωρίζω ότι οι απόψεις μας ταράζουν τα νερά της ελεγχόμενης «πληροφόρησης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Βαρνάβα

1 σχόλιο:

------ είπε...

Τι περιμενετε από τους πληρωμενους κονδυλοφόρους;
Αλλά δεν εχετε καταλαβει ακομη οτι εχουμε ΧΟΥΝΤΑ;;;;;;;
Και μαλιστα του Ιωαννιδη!