-------------------------------------------------

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ "ΠΡΟΤΥΠΑ" ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΟΙ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ;

Σαν να μην έφθαναν όλα, η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο, για τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «κύτταρο» του ΧΥΤΑ στη Φυλή δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά ως μια κοινή χωματερή, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον.Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά φοβάται ότι ενδέχεται να ζητηθεί το κλείσιμο του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα αφού οι άλλοι δύο (Γραμματικό, Κερατέα) δεν έχουν κατασκευαστεί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το «κύτταρο» της Φυλής στην ουσία αποτελεί προέκταση της χωματερής των Ανω Λιοσίων.
Κατασκευάστηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς έπρεπε να βρεθεί χώρος για τα απορρίμματα της πρωτεύουσας, λόγω υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Λιοσίων.  
Κατασκευάστηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς έπρεπε να βρεθεί χώρος για τα απορρίμματα της πρωτεύουσας, λόγω υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Λιοσίων.
Η παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για τη Φυλή αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από ελέγχους που διενέργησαν κλιμάκια της Κομισιόν, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις των Οδηγιών 99/31/ΕΚ και 2006/12/ΕΚ.
Αν και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το λεγόμενο «κύτταρο» της Φυλής στην ουσία δεν λειτουργεί ως ΧΥΤΑ, αλλά ως χωματερή, αφού τα απορρίμματα που δέχεται δεν υπόκεινται καμία επεξεργασία.
Επιπλέον, στη χωματερή καταλήγουν ειδικές κατηγορίες αποβλήτων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν υποστεί ειδική επεξεργασία.
Εκτός από την επιβολή προστίμων για τη Φυλή, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει και την επιστροφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς ο ΧΥΤΑ χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής
.Για το econews
Newslink Hellas
ΣΧΟΛΙΑ:

Η προχειρότητα με την οποία ξεκίνησε ο Περιφερειακός "Σχεδιασμός" της Αττικής τον ακολουθεί μέχρι το τέλος και σε κάθε στάδιό του.
Σήμερα βλέπουμε την αθλιότητα της Φυλής, όπως αύριο θα δούμε, αν τα καταφέρουν οι Κυβερνώντες και οι εργολάβοι, την προχειρότητα του Γραμματικού και της Κερατέας.
Δεν μας προκαλεί έκπληξη.
Εμείς από την αρχή είμαστε πεπεισμένοι ότι το ζητούμενο για όλους αυτούς δεν ήταν η ορθολογική διαχείριση των απορριμάτων, αλλά τα κονδύλια της Ε.Ε. και τα κέρδη τους.
Κι ο Ελληνικός λαός πλήρωσε τις δεκάδες "μελέτες" τους, πλήρωσε κατασκευαστές μη λειτουργούντων εργοστασίων (Λιόσια), πληρώνει κατασκευαστές άθλιων ΧΥΤΑ, πληρώνει ΜΑΤ για να επιβάλλουν τα "έργα" τους και στο τέλος θα πληρώσει τα πρόστιμα της Ε.Ε., για όλο αυτό το αλαλούμ που ονομάζουν "σχεδιασμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: